Læsetid: 9 min.

’Kvinder er bedre romanforfattere end mænd’

Mænd, der skriver romaner, er mere optaget af sig selv end af deres værker – eller af at prale med, at de aldrig læser bøger af kvindelige forfattere. Det hævder den irske romanforfatter John Boyne
John Boyne drister sig til en påstand, der vil få ham sparket ud af Miskendte Mandlige Forfatteres Broderskab (MMFB) og blacklistet fra det irske forfatterforbunds årlige julefodboldkamp.

John Boyne drister sig til en påstand, der vil få ham sparket ud af Miskendte Mandlige Forfatteres Broderskab (MMFB) og blacklistet fra det irske forfatterforbunds årlige julefodboldkamp.

Chris Close

23. december 2017

Vidste du, at vi i Irland har litterære viskestykker? De hænger på det halve af Dublins pubber og kan købes i alle turistsouvenir-butikker. Motivet går igen på ølbrikker, på kalendere, på T-shirts og plakater: 12 portrætter af nationens største forfattere – mange af dem med så bistre ansigter, at man skulle tro, de havde begyndt deres dag med at drukne hundehvalpe.

Her finder vi George Bernard Shaw, der sætter en mine op, som led han af forstoppelse, og Flann
O’ Brien med et blik, der synes at skue mod fjerne horisonter. Oscar Wilde smiler dog skælmsk, som om hans elsker, Bosie, havde løftet op i skjorten for at vise mavemuskler. Kun Brendan Behan ser selvtilfreds ud, men han er også fotograferet siddende på en pub.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Alvin Jensen
 • Søren Cramer Nielsen
 • Michael Svennevig
 • Toke Kåre Wagener
 • Anker Nielsen
 • Katrine Damm
 • David Zennaro
Alvin Jensen, Søren Cramer Nielsen, Michael Svennevig, Toke Kåre Wagener, Anker Nielsen, Katrine Damm og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeg har i år læst 85 bøger (af alle slags). Heraf var de 18 skrevet af en kvinde.
Jeg har aldrig tænkt over om forfatteren var en mand eller en kvinde, blot læst de bøger, jeg havde lyst til at læse. Og det vil jeg fortsætte med.

Alvin Jensen, Mette Poulsen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Gustav Alexander

Mange mænd der skriver romaner er mere optaget af at differentiere sig fra et fiktivt "mandschauvinistisk" segment blandt deres kolleger, således at de selv kan fremstå moralsk progressive og banebrydende.

Når man godt ved, at man taler tidens tendens efter munden, så gør man det nok for de gratis skulderklap, man uundgåeligt vil få i den offentlige debat. De får karakter af teatralsk selvpiskning:

"Se! Jeg er så moderne, at jeg forstår at mit eget køn fundamentalt agere dybt diskriminerende. Lad mig undskylde på vegne af de mindre oplyste mænd!"

Der er findes få ting grimmere end forfattere der jager anerkendelse blot for deres evne til at internalisere tendenser, der allerede er normative i vores samfund.

Angående stereotypiseringen af kvinden under forskellige typer, så kan utvivlsomt finde samme typer af generaliserede mænd i kvinders litteratur. Det er ikke fordi mænd - eller kvinder - har et kollektivt, kønsligt had til hinanden. Det er fordi mennesker forstår deres miljø i arketyper og generaliseringer. Vi 'reducerer' automatisk den oplevede virkelighed til nogle generaliserede forståelsesstrukturer (fordomme), der ikke nødvendigvis er sande i alle tilfælde, men som giver os en simplificeret virkelighed, der kan arbejdes med og som giver analytisk mening.

Kritiserer man automatisk den form for reduktionisme - som det jo er så moderne at gøre, da virkeligheden opfattes som al for heterogen, fragmenteret og multifaceteret til generelle sandheder - så opsporer man ikke et køns latente had til det andet. Man opdager blot måden både mænd og kvinder tænker på, der desværre ikke lægger så godt i spænd med det teoretiske præmis om at virkeligheden ikke kan reduceres; det kan den.

Majbritt Nielsen

Kjeld Jensen jeg er ret sikker på at du selv vælger dine bøger. Så det er dig der har valgt at læse 85 bøger og derfor kun 18 af kvindelige forfattere. Det ikke fordi jeg vil tampe dig hovedet og sige Fy. Fred med det bare du syntes om dem.... Men at tro du er objektiv når du vælger bøger som du antyder, er lidt søgt. Vi ligger alle under for vores egne fordomme og erfaringer.

Men hvis du fortalte at du havde læst 85 bøger, valgt af en anden end dig og kun de 18 var Kvindlige forfattere. Ville det lyde lidt bedre. Jeg har da selv preferencer jeg vælger ud fra når jeg har været på biblioteket. Jeg vil så sige at jeg ikke har læst en dansk forfattere i ret mange år. Der er sku ikke rigtig bid i dem, i den genre jeg favorisere. Jeg kan få engelske bøger i den genre der er mere bid i, tykkere (mange flere sider og mindre skrift =mere at læse) og har en bedre udvikling i historie og udvikling og fortællinger der snor sig ind i hinanden.

Så jeg foretrækker engelske bøger, ikke engelske forfatterer, de er bare i overtal i engelske bøger. Der er så ikke ret mange kvindlige forfattere kan jeg se. Men jeg læser gladeligt alligevel. ;)
Sådan snoer vi os igennem livet.

Åh nej endnu en af disse mænd versus damer attituder, der sælger aviser, men ikke er interessante, fordi udfaldet kendes på forhånd.