Læsetid 3 min.

Lær, hvad forkortelsen LGBTQ+ står for

I Informations julekalender bringer vi hver dag en progressiv opdatering af Emma Gads ’Takt og Tone’, der kan ruste os til de store og nære konflikter i 2018. Sjette kapitel: ’Sådan lever du i en verden af LGBTQ+-personer’
I Informations julekalender bringer vi hver dag en progressiv opdatering af Emma Gads ’Takt og Tone’, der kan ruste os til de store og nære konflikter i 2018. Sjette kapitel: ’Sådan lever du i en verden af LGBTQ+-personer’
6. december 2017

»I det hele taget bør Forældre aldrig glemme, at Den, der viser Mangel paa Forstaaelse af Kærlighed, og ikke selv viser Kærlighed, altid i det lange Løb bliver den Lille. Deres Børn, der elsker, kan derfor have større Ret end de selv, der blot tænker.«

Emma Gad, Takt og Tone (1918)

Tidsånden er løbet fra den såkaldte heteronormativitet. I dag bekender flere og flere sig til en række andre seksualiteter og kønsidentiter.

Nogen benytter sig af bestemte mærkater, der kan klargøre for dem selv eller hjælpe til at forklare omverdenen, hvad deres forhold til køn er, og hvem de er tiltrukket af. Andre, særligt dele af de yngre generationer, er tilpasse med at flyde rundt i en verden, hvor bastant heteroseksualitet eller gamle kønsopfattelser ikke længere tages for givet, og hvor alle muligheder altid står åbne for dem selv og andre.

 

Få adgang til hele artiklen og uafhængig kvalitetsjournalistik.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Brugerbillede for Troels Ken Pedersen
  Troels Ken Pedersen
 • Brugerbillede for David Zennaro
  David Zennaro
 • Brugerbillede for Katrine Damm
  Katrine Damm
 • Brugerbillede for Kurt Nielsen
  Kurt Nielsen
 • Brugerbillede for Eva Schwanenflügel
  Eva Schwanenflügel
Troels Ken Pedersen, David Zennaro, Katrine Damm, Kurt Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brugerbillede for Jørgen Wind-Willassen
Jørgen Wind-Willassen

Er bedøvende ligeglad med hvilket bogstav samtalepartneren sexuelt bekender sig til ?
Fri os fra denne omsiggribende selvfremstilling af sexualiteten.
Lev livet og nyd sexualiteten, men undlad at belemre andre mennesker med hvilket bogstav man sexuelt tænder på.

Brugerbillede for Espen Bøgh

Risikerer vi i virkeligheden ikke lettere at det ender med en ren segmentering iblandt mennesker, når der skal særlige betegnelser til for disse grupper i samfundet, og årets "Pride" parade giver vel næppe mere sammenhold og gensidig forståelse, men mere en "display parade" som overfor alle andre viser - "vi er forskellige"!?

Brugerbillede for odd bjertnes

Det er kromosom-identiteten det drejer sig om.
Resten er skønlitteratur.
Hinsidan, hvor hine mest protestantiske hene bor, prøver man ved lov at fornægte selv den, men det er overtro.

Brugerbillede for Niels Nielsen

Jeg er en af dem, der møder identitetskampen med et skuldertræk, og det har jeg ikke tænkt mig at ændre på. På min etage her på pensionatet bor der en drag-queen, som det hed i gamle dage, vi er på hils, og det er så det.

Det rager ikke mig, hvorfor han går i dametøj, det har han det vel godt med. Hvis han en dag insisterer på at fortælle mig det, skal jeg nok lytte. Og selvfølgelig griner jeg lidt ad ham, når han engang imellem kommer i sine fancy høje hæle med daggamle skægstubbe, men han griner bare tilbage.

Bjarne Bisgaard Jensen, Dennis Jensen, Lise Lotte Rahbek, Bjørn Pedersen og Kjeld Jensen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Kjeld Jensen

Jeg kan ikke engang sige alle bogstaverne, og jeg kan heller ikke huske rækkefølgen.
Er det så ikke lidt for meget forlangt at jeg også skal vide, hvad alle bogstaverne står for?
Er jeg så diskvalificeret til at læse Information?

Brugerbillede for Lise Lotte Rahbek
Lise Lotte Rahbek

Jeg har noteret mig, at der er et væld af forskellige seksualiteter og kønsidentiteter - og fred være med det.
Men jeg kan ikke forstå kravet om, at jeg skal sætte mig ind i hvad bogstavkombinationerne betyder. Jeg spørger da heller ikke min familie eller venner, om de føler sig mest som mænd eller kvinder eller høn eller hvad de foretager sig eller drømmer om, når de har sex. Hvis de da har sex.
Det reger nemlig ikke mig.

Bjarne Bisgaard Jensen, Kjeld Jensen og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Bjørn Pedersen
Bjørn Pedersen

"Husk jo at den, der viser mangel på forståelse af kærlighed, mister kærlighed i det lange løb. "

En identitetsmarkør er ikke kærlighed. Den man elsker er en person, et individ, en "sjæl", et liv. Det er ikke had, end ikke ligegyldighed, ikke at elske en persons selvforståelse, som vedkommende deler med tusinder eller millioner af andre. Jeg har en transkønnet søster, men jeg føler at det vil være overfladisk og dermed respektløst at elske hendes transkønnethed. Hvis mine nærmeste fortalte mig: "Bjørn, jeg elsker at du er del af en global gruppe af mennesker med kroniske smerter"... ville jeg ikke rigtig have andet at sige end, "Ok, så elsker du jo egentlig temmelig mange uden at kende dem, og dermed elsker du faktisk kun ideen om dem, ergo ingen af dem".

Jeg er faktisk rimelig sikker på, at KHY ville finde det at elske en danskers danskhed "suspekt", for nu at sige det pænt. Men hvordan er det egentligt forskelligt fra at elske et andet individs masse-identitet, eller valg af at tilhøre en masseidentitet.

Det er det ikke. Man respekterer ikke andre mennesker, ved bare at give dem ret i deres egen selvidentifikation. Det kan, og bør gøres med høflighed og respekt, ja. Den respekt, der kommer af at behandle andre som man ønsker de selv vil behandle en. Som ansvarlige, selvstændige individer.

Brugerbillede for Grethe Preisler
Grethe Preisler

Bierne og blomsterne i det globale videns- og informationsamfunds cyberspace

Kunsten stiger. Har lige hørt på public service kanalen 'DR.dk.p1.eftermiddag' om en 'app' i form af en penisring, der kan spændes på kondomet og måle brugerens præstationsniveau, som derefter kan aflæses digitalt på hans tablet eller smartphone.

Årets julegaveide til den mandlige 'sugarbabe' som har alt undtagen kunder nok i butikken til at få sin iværksættervirksomhed på free lancebasis børsnoteret?.... ;o)

Brugerbillede for Dennis Jensen

Hvorfor mener forfatteren at det er vores pligt som (u)kritiske individer at følge tidsånden uden at sætte spørgsmålstegn? Folk kan identificere sig som et tredje, fjerde eller femte køn, hvis de har lyst - men det vinder ikke min anerkendelse. Deres epistemologiske fejlslutninger kan ikke stå for min regning.

Brugerbillede for Troels Ken Pedersen
Troels Ken Pedersen

Høflighed. Det er i denne sammenhæng et spørgsmål om basal moderne høflighed at holde sig opdateret med hensyn til de mest almindelige kønslige og seksuelle identiteter, som adskiller sig fra flertallets.

At gøre omfattende antagelser og presse sin idé om hvordan VI lever ned over andre mennesker er helt grundlæggende ikke høfligt. Samtidig bør man informere sig på en nogenlunde høflig og ikke-anmassende måde, hvilket i denne internet-tidsalder er ret nemt.

Det er altså ikke raketvidenskab, dette her.

Brugerbillede for Dennis Jensen

Skal vi filosofisk fordummes og benægte virkeligheden i høflighedens navn? Der findes jo ikke biologisk set fire, fem eller seks køn. Det er vel et filosofisk spørgsmål og her er høflighed ret irrelevant. Det er i sagens natur svært ikke at træde nogen over tæerne, hvis de påkalder sig retten til ikke at forholde sig til virkeligheden og samtidig forventer at andre følger trop af ren "høflighed".

Det er bestemt ikke raketvidenskab - desværre. Jeg finder det selv dybt uhøfligt at man åbenbart skal tvinges med på en galej, der ikke har et teoretisk ben at stå på, blot så de som allerede befinder sig på den kan føle sig bedre tilpas med egne fejlslutninger.

Brugerbillede for Troels Ken Pedersen
Troels Ken Pedersen

Nu udgør trans og queer personer, for hvem spørgsmål om kønskategorier og tiltale betyder mest, kun en mindre del af de folk, vi taler om. For resten af bogstaverne er der stadig masser af fornuftige høfligheds-hensyn at tage, uden at man skal bekymre sig om pronominer og den slags.

Med hensyn til antallet af køn, om det er to og kun to, eller et højere tal, så er det egtl. også skudt ret meget ved siden af. Køn er klynger af træk. En lille men ikke helt forsvindende del af befolkningen passer ikke perfekt ind i den ene eller den anden klynge, fysisk og eller socialt. Tilstande som androgen-insensitivitet kan f. eks. resultere i et menneske som kromosom-mæssigt er mandlig men hormonalt/kropsligt og for så vidt de selv ved uden ret indgående tests, kvindelige.

Visse afvigelser fra klyngerne kan være fremprovokerede, f. eks. af transkønnede på hormon-terapi. Det er dog værd at holde sig for øje at folk som vælger at gøre den slags ofte har virkelig fremragende grunde til det (typisk var de dybt ulykkelige over at være som de var), og det er værd at holde sig for øje hvis man er filosofisk anlagt at ændringerne er fysisk meget virkelige. Hvis f. eks. jeg tog hormon-terapi i et par år, så ville jeg på en del væsentlige måder, helt ned på celle-niveau, *blive til* en kvinde. Ikke bare ville der gro bryster frem, det ville ændre på en masse, masse ting. Dette er ikke uvirkeligt, det passer bare mindre godt ind i ( forsimplede og på mange måder vilkårlige) kategorier.

Endelig, hvad er der af gavn af at være et dumt svin over for folk, der mellem os sagt ofte har det svært nok i forvejen? I mine øjne, ikke nok.

Brugerbillede for Troels Ken Pedersen
Troels Ken Pedersen

I øvrigt bør filosofisk uenighed oftest være anledning til mere høflighed, ikke mindre. Specielt når den konkrete sociale anledning ikke handler om uenigheden.

F. eks. var jeg til begravelse i går. Præsten sagde ganske mange ting om Jesus og mirakler, som ift. min filosofi og livsopfattelse er helt hen i vejret. Ikke desto mindre sang jeg med på salmerne og rejste og satte mig sammen med alle andre. Fordi det at bringe min filosofiske uenighed ind i den anledning ville have været uhøfligt og trampet på allerede ømme tæer.

Johanna Haas, Niels Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Dennis Jensen

Jeg er helt med på at biologiske forandringer - eller den biologiske disposition fra fødslen - kan betyde at folk får en ikke-binær køn- eller kønsidentitet. Jeg mener blot at vi ikke hermed kan konkludere at der eksisterer en håndfuld køn eller mere. Det er der bare ikke et biologisk belæg for.

Jeg ved virkelig ikke hvad det skulle gavne at være "et dumt svin". Jeg kan imidlertid ikke se, hvorfor det at stille spørgsmål til ved de bagvedliggende teoretiske strukturer, skulle gøre nogen til dumme svin? Men dispositionen er nok meget sigende for hvor uappetitlig det social konstruktivistiske ortodoksi finder sober kritik fra anderledes tænkende.

Man må også gerne diskutere teologi - både videnskabsfilosofisk og teologisk - med præster. Det er de som oftest meget entusiastiske omkring, selv om du nok ikke lige skal gøre det midt under højmessen.

Brugerbillede for Troels Ken Pedersen
Troels Ken Pedersen

At der er tale om variationer og klynger af fænomener gør bare at det er ret vilkårligt at ville insistere på et simpelt, naturligt (1, 2, 3) antal af køn. Og fordi det er et punkt hvor folk har ganske meget liv i klemme er det langtfra i alle situationer, at det giver social mening at tage de diskussioner.

Brugerbillede for Anna von Sperling
Anna von Sperling

Bare liiige: En drag queen hedder det skam stadigvæk. Men det henviser til kunstform hvor en mand, klæder sig i kvindetøj med det formål at optræde, - altså på en scene eller lignende - for at underholde eller lave et eller andet kunstnerisk statement. Hvis det ikke er tilfældet for din nabo er det således (hverken dengang eller nu) hvad han er. Bedste hilsner Anna

Brugerbillede for Niels Nielsen

Tak for præciseringen, Anna, og du har selvfølgelig helt ret, men hvis du nogensinde har frekventeret Madam Arthur ud på de små timer, vil du vide, at det for en del af kunstnerne ikke blot er en kunstform, men samtidig et dybfølt udtryk for identitet. Og det er vel identitet, vi diskuterer, ikke kunst.

Brugerbillede for Grethe Preisler
Grethe Preisler

Så blev du så klog, Niels Nielsen,

Hvis din langskæggede nabo i 'tabersiloen' ikke er en ægte 'kunstner', som tjener til dagen og vejen ved at klæde ud sig i dametøj og optræde som drag queen, er han bare en ganske almindelig transvestit. En af dem der går tretten på dusinet af i de kredse, hvor fødte medlemmer af den højere intellektuelle middelklasses prekariat af kvindelige førstegenerationsakademikere kæmper for en plads i solen som 'meningsdannere' på lige fod med drengene fra halvfjerdsernes studenter- og slumstormerkollektiver.