Læsetid: 12 min.

Matias Faldbakken: ’Jeg tog det værste fra 00’ernes samtid og gjorde det til litteratur. Jeg anede ikke, at det var sådan, fremtiden rent faktisk så ud’

Matias Faldbakken tog røven på den litterære offentlighed i 00’erne med sin romantrilogi ’Skandinavisk misantropi’. Knap ti år efter er den norske billedkunstner igen aktuel med et kammerspil af en roman – om europæiske dyder og traditioner. Formen er mere afdæmpet, men målet er fortsat avantgardistisk og uregerligt
Spørger man Matias Faldbakken, hvad der blev af den animerede form for vildskab, performativitet og provokation, der er karakteristisk for hans tidligere værker, så melder han pas. Han er selv overrasket over den milde og nærmest muntre tone, der dukkede op, da han begyndte at skrive igen. 

Spørger man Matias Faldbakken, hvad der blev af den animerede form for vildskab, performativitet og provokation, der er karakteristisk for hans tidligere værker, så melder han pas. Han er selv overrasket over den milde og nærmest muntre tone, der dukkede op, da han begyndte at skrive igen. 

Maud Lervik

9. december 2017

Årene 2001, 2003 og 2008 bød på en ualmindeligt vulgær, voldsom og tegneserielignende enfant terrible i skandinavisk samtidslitteratur. Den norske billedkunstner Matias Faldbakken udgav under pseudonymet Abo Rasul tre heftige, mærkværdige og frenetiske romaner, The Cocka Hola Company, Macht und Rebel og Unfun, der samledes under titlen Skandinavisk misantropi.

Misantropien løber på forskellig vis i stride strømme gennem alle tre romaner. Her udvises dyb foragt for fællesskab og fælles værdier, for den socialdemokratiske og skandinaviske velfærdsstat. Venstrefløjens politiske korrekthed bandlyses, og tolerancen latterliggøres af karakterer med navne som Fita, Simpel, Thong, Siegfried Heil, Macht og Rebel.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Katrine Damm
Katrine Damm anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu