Baggrund
Læsetid: 4 min.

#MeToo hænger stadig Hollywoods beskidte vasketøj til tørre

Skeletterne vælter fortsat ud af skabene i kølvandet på Harvey Weinstein-afsløringerne og #MeToo-kampagnen. Nogle af den seneste måneds mest opsigtsvækkende sager omfatter Weinsteins ’meddelagtighedsmaskine’, senator og tidligere komiker Al Franken og et offentligt slagsmål mellem John Oliver og Dustin Hoffman
Senator Al Franken havde sin hustru Franni med, da han torsdag sagde i Senatet, at han trækker sig på grund af anklager mod ham for at have begået krænkelser.

Senator Al Franken havde sin hustru Franni med, da han torsdag sagde i Senatet, at han trækker sig på grund af anklager mod ham for at have begået krænkelser.

J. Scott Applewhite

Kultur
9. december 2017

12. november: MeToo-march i Hollywood

Flere hundrede kvinder, mænd og børn samles på Hollywood Boulevard midt i den amerikanske filmby og marcherer blandt turister, souvenirshops og attraktioner for at gøre opmærksom på filmbranchens problemer med sexchikane og seksuelle krænkelser.

En filmproducent, Cathy Schulman, og en af kvinderne, som har anklaget Harvey Weinstein, holder taler, og de tilstedeværende messer slagord: »Not in pots, not in plants, keep your junk inside your pants

16. november: Anklager mod Al Franken

Radioværten Leeann Tweeden fortæller i en artikel på radiostationen KABC’s hjemmeside, at den tidligere komiker og nuværende demokratiske senator, Al Franken, forgreb sig på hende, da de i 2006 optrådte sammen for de amerikanske soldater i Irak.

Franken indrømmer og undskylder, men endnu seks kvinder træder siden frem og anklager ham for sexchikane og seksuelle krænkelser, flere af dem efter at Franken blev valgt ind i senatet i 2008. Senatets etiske komité iværksætter en undersøgelse af anklagerne, hvilket Franken selv hilser velkommen. 

Den 6. december opfordrer en række af Al Frankens kvindelige partifæller og senatorkolleger ham til at træde tilbage som senator, efter at endnu en kvinde anklager ham for seksuelle krænkelser. Den 7. december annoncerer Franken selv, at han træder tilbage.

17. november: Lena Dunham blander sig

Skuespilleren Aurora Perrineau beskylder manuskriptforfatter Murray Miller for seksuelt at have krænket hende. Instruktøren, producenten og skuespilleren Lena Dunham, der har skabt tv-serien Girls, som Miller har skrevet på, udtaler, at hun har kendt ham i mange år, og at »selv om vores instinkt er at lytte til alle kvinders historie, betyder vores intime kendskab til Murrays situation, at vi er sikre på, at denne anklage er en af de tre procent af overgrebssager, der fejlrapporteres hvert år.«

Dunham og hendes medproducent på Girls, Jenni Konner, der også står bag udtalelsen, bliver angrebet for at mistænkeliggøre Perrineau, og dagen efter udsender Dunham en undskyldning:

»Jeg var så naiv at tro, at det var vigtigt at dele mit syn på min vens situation, som den har udviklet sig bag lukkede døre i de seneste måneder. Jeg forstår nu, at det var helt og holdent det forkerte tidspunkt at træde frem med sådan en udtalelse, og jeg undskylder virkelig.«

20. november: Charlie Rose anklages

Otte kvinder, deriblandt tidligere kolleger, anklager i en artikel i Washington Post den populære talkshow-vært Charlie Rose for sexchikane, deriblandt »sjofle telefonopringninger, at gå nøgen rundt foran dem eller for at tage dem på brysterne, numsen eller i skridtet«.

Dagen efter fyres Rose fra sine værtsroller på CBS-programmerne 60 Minutes og CBS This Morning, og PBS annoncerer, at de ikke længere vil sende hans talkshow, Charlie Rose.

21. november: John Lasseter på orlov

Animationsgiganten Pixars magtfulde og populære chef, instruktøren og producenten John Lasseter, beskyldes for sexchikane og for at have taget og kysset på flere kvinder uden deres tilladelse. Han undskylder og går på seks måneders orlov.

4. december: Robert Knepper overfaldt kvinde

Den 8. november skriver stylisten Susan Bertram i Hollywood Reporter om, hvordan skuespilleren Robert Knepper engang overfaldt hende seksuelt. Efterfølgende står endnu fire kvinder frem med lignende anklager.

Knepper selv siger i en udtalelse den 4. december, at »vi befinder os i en tid, hvor hårdt tilkæmpede karrierer bliver ødelagt på baggrund af beskyldninger. Jeg er nødt til at gentage, at disse beskyldninger mod mig er falske«. Han siger videre, at han ikke har tænkt sig at udtale sig yderligere om sagen i pressen – der får lov til at opføre sig som både dommer og jury – før han sammen med en uvildig forligsperson har haft mulighed for at møde eller tale med de kvinder, der anklager ham.

Tv-vært og satiriker John Oliver vækker opsigt, da han til en paneldiskussion efter en jubilæumsvisning af Barry Levinsons politiske satire Wag the Dog går i kødet på en af hovedrolleindehaverne, Dustin Hoffman. Hoffman er blevet anklaget for sexchikane under optagelserne til tv-filmen En sælgers død i 1985 af en dengang 17-årig produktionsassistent, og det er det, bidske Oliver vil tale om. Hoffman har tidligere undskyldt, men også sagt, at han ikke husker kvinden eller hændelsen, og at den ikke afspejler, hvem han er. Til Oliver siger skuespilleren nu, at han aldrig har mødt kvinden og spørger så Oliver, om denne tror på alt, hvad han læser.

Oliver siger, at han tror på kvinden, og at Hoffmans undskyldning pisser ham af, fordi skuespillerens opførsel jo netop afspejlede, hvem han var i 1985.

6. december: Sagsanlæg mod Weinstein

Seks kvinder, Louisette Geiss, Katherine Kendall, Zoe Brock, Sarah Ann Masse, Melissa Sagemiller, og Nannette Klatt, lægger sammen sag an mod Harvey Weinstein og anklager ham og menneskene omkring ham for at bruge mafiametoder. Ifølge BuzzFeed anfører kvinderne, at »metoderne til at dække over producentens angivelige seksuelle krænkelser mindede om gangstervirksomhed, man ellers som regel ser hos mafiaen.« Det er ikke det første sagsanlæg mod Weinstein for seksuelle overgreb, og politiet i ikke færre end tre byer er i gang med at undersøge anklager mod ham, ikke mindst for voldtægt.

New York Times bringer en stort opsat artikel om »Weinsteins meddelagtighedsmaskine«, dvs. alle de mennesker omkring den magtfulde filmproducent – som f.eks. det indflydelsesrige Hollywood-agentur, Creative Artists Agency – der kendte til hans seksuelle ugerninger, og som enten hjalp ham med at skaffe kvinder, dække over hans opførsel, betale bestikkelse, true og gøre tjenester eller simpelthen så den anden vej.

Skuespilleren og instruktøren Lena Dunham og den tidligere magasinredaktør Tina Brown fortæller i artiklen, at de i henholdsvis 2016 og 2008 advarede Hillary Clintons valgkampagnestab mod at have med Weinstein at gøre, men at ingen lyttede til dem.

Time Magazine offentliggør, at årets person i år bliver ’The Silence Breakers’, altså de mange kvinder, som har brudt tavsheden og fortalt om de overgreb, de har været udsat for af Harvey Weinstein og utallige andre mænd både i og uden for filmbranchen. På forsiden af ugens magasin er blandt andre skuespilleren Ashley Judd og sangerinden Taylor Swift.

Serie

Det begyndte med Harvey Weinstein – og fortsætter med #MeToo

Det begyndte, da New York Times i oktober bragte de første artikler om anklager mod den magtfulde filmproducent Harvey Weinstein for seksuelle overgreb. Men det er langt fra kun Weinstein, der har begået seksuelle overgreb i den amerikanske filmbranche. Anklager om krænkelser og sexchikane vælter frem mod adskillige andre af Hollywoods kendte som Kevin Spacey, Steven Seagal og Bryan Singer. Og det fortsætter i kølvandet på Weinstein-afsløringerne og #MeToo-kampagnen. 

Vi følger det hele og samler trådene her.

Seneste artikler

 • Betyder et nyt år også nye tider i Hollywood?

  13. januar 2018
  #MeToo-debatten og anklager om sexchikane – og det, der er meget værre – er tilbage for fuld styrke i Hollywood i det nye år, hvor Oprah Winfrey har holdt en opsigtsvækkende tale ved årets første store prisfest, 100 franske kvinder synes, at vi alle sammen skal slappe lidt af, og James Franco er kommet under voldsom beskydning
 • Det begyndte med Harvey Weinstein – det fortsætter med Kevin Spacey

  11. november 2017
  Det er langt fra kun Harvey Weinstein, der har begået seksuelle overgreb i den amerikanske filmbranche. Anklager om krænkelser og sexchikane vælter frem mod adskillige andre af Hollywoods kendte som Kevin Spacey, Steven Seagal og Bryan Singer. Her er, hvad der er sket den seneste uge
 • Det begyndte med Harvey Weinstein

  4. november 2017
  I begyndelsen af oktober bragte New York Times de første artikler om anklager mod den magtfulde filmproducent Harvey Weinstein for seksuelle overgreb. Siden er en lang række kvinder og mænd trådt frem med beskyldninger mod Weinstein og andre af Hollywoods producenter, instruktører og skuespillere. Her følger en oversigt over, hvad der er sket og hvornår
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her