Klumme
Læsetid: 2 min.

På overfladen er alt som det plejer at være i forbindelse med nobelpriserne. Stort og pompøst. Under overfladen slår det sprækker

Kultur
9. december 2017

Torsdag aften holdt årets nobelprismodtager Kazuo Ishiguro sin nobelprisforelæsning i det fornemme Börshus i Stockholm. Et uddrag heraf kan man læse i weekendensen litteratur-tillæg.

Søndag, på Alfred Nobels fødselsdag, skal Ishiguro så til middag med den svenske konge, medlemmerne af Det svenske Akademi og prominente svenske og internationale gæster. På overfladen er alt som det plejer at være i forbindelse med nobelpriserne. Stort og pompøst. Under overfladen slår det imidlertid sprækker.

Flere taler om den værste krise i akademiets tid. Krisen har sin baggrund i én mand, som i de fleste svenske medier holdes anonym og bare omtales som ’kulturprofilen’. Denne kulturprofil driver Klubben, en af svensk kulturlivs vigtigste scener og centrum for litterære oplæsninger, akademiske fordrag, jazz, klassisk musik og teater. For nylig blev kulturprofilen i Dagens Nyheter af 18 kvinder beskyldt for seksuelle overgreb af meget forskellig karakter.

Man vil kunne sige, at det efterhånden er en del af hverdagen med stadig nye #MeToo-afsløringer, men den her sag har nogle yderligere konsekvenser. Det viser sig nemlig, at kulturprofilen er gift med et af de atten medlemmer i Det svenske akademi, som hvert år beslutter nobelprisen i litteratur.

Nu begynder det at blive delikat, for som mange vil vide, så har der gennem de senere år været mistanke om lækager forud for offentliggørelsen. Meget tyder nu på, at lækagen udgår fra dette ene kvindelige medlem, der har fortalt det videre til sin mand.

Peter Englund, forhenværende ständige sekreterare for nobelpriskomiteen kalder nu kulturprofilen for »en djævel« og skyder skylden på mandens hustru, mens en anden tidligere ständige sekreterare, Horace Engdahl, har kaldt ham en levemand.

Uanset hvad havde kulturprofilen, da Elfriede Jelinek i 2004, Harold Pinter i 2005 og Patrick Modiano i 2014 fik nobelprisen, fortalt det til flere af de atten kvinder, der siden har anklaget ham for overgreb. De har derfor kunnet bruge det til at hente en økonomisk gevinst hos de bookmakere, der gør sig i spil nobelprisvindere.

Så er det, at man begynder at spekulere i, hvorvidt kulturprofilen med sin viden har kunnet veksle den til sex. Og man kan forestille sig så meget andet, men det korte af det lange er, at Akademiet med denne skandale er kastet ud i en krise, der helt sikkert ikke slutter med den kongelige fest på søndag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her