Redaktionen elsker: Fotografier af USA’s ’usynlige’ steder

Den amerikanske fotograf Taryn Simon fotograferer steder, som er usynlige og forbudte for offentligheden. Fra CIA’s kunstsamling til nedfrosne kroppe på Kryonik Instituttet. Fotografierne er overraskende, forargende – og sindssygt spændende
Kultur
22. december 2017

Jeg er den umætteligt nysgerrige type, der altid kigger med i andres indkøbskurve og badeværelsesskabe.

Den amerikanske fotograf Taryn Simon har til min store taknemmelighed taget samme snagende nysgerrighed til nye højder. I fotoudstillingen An American Index of the Hidden and Unfamiliar, der har været vist på Louisiana og er samlet i en flot coffee table book, har hun fået adgang til og fotograferet steder i USA, som offentligheden ellers er afskåret fra, og måske ikke engang ved eksisterer:

Kryonik Instituttet, hvor selverklærede pionerer får nedfrosset døde slægtninges kroppe i håbet om udødelighed. Kunstsamlingen i CIA’s hovedkontor. Konfiskerede ting ved told- og grænsekontrollen i JFK Lufthavn i New York. Starwars-rekvisitter fra Lucasfilms arkiver.

For bare at nævne nogle få eksempler.

Ved første øjekast forvirrer Taryn Simons fotografier mere, end de fænger. Det er umiddelbart umuligt at afkode, hvor i verden hendes kameralinse befinder sig. Men i en tilhørende tekst udlægger hun historien bag motiverne.

Kombinationen af billede og fortælling er overraskende, forargende – og sindssygt spændende. Eksempelvis ved jeg takket være Taryn Simon, at magasinet Playboy har været udgivet på braille (blindskrift, red.), og at jurysimulationer inden retssager er en milliardforretning i USA.

Projektet har været 16 år undervejs, og Taryn Simon har brugt flere år på at researche og skaffe sig adgang til nogle af de ’usynlige’ steder. Hendes insisterende tålmodighed og gravende fotojournalistik har skabt en fantastisk udstilling og en fotobog, der stiller nysgerrigheden bedre end noget badeværelsesskab.

Redaktionen elsker

Hver uge anbefaler kulturredaktionen det fra den kulturelle verden, de har været mest optaget af i ugens løb.

Seneste artikler

 • Redaktionen elsker: Krystaller hjælper på alt

  23. februar 2018
  Tag en tur på Geologisk Museum, klap den kæmpe jernmeteorit i gården, og tjek krystalbutikken ud. Krystaller er sjove og smukke, fulde af farver og billigere end kunst. Og så giver de, faktisk, god energi
 • Tyler Cowen lefler aldrig for publikum

  23. februar 2018
  Samtalerne i ’Conversations with Tyler’ ender altid på den højeste hylde. Der er ingen lange indledninger om dette og hint, det er lige på og hårdt. Og så taler han med de mest elektriske hjerner i verden
 • Villaen fra ’Call me by your name’ er til salg – køb den!

  23. februar 2018
  Køb filmhistoriens allermest overdådige italienske villa fra Luca Guadagninos mesterlige kærlighedsdrama ’Call me by your name’. Den er rent faktisk til salg. Og den er alt, hvad drømme er gjort af
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her