Redaktionen elsker: Spillet Diplomacy er Første Verdenskrig blandet med Paradise Hotel

Her tre år senere har jeg stadig ikke tilgivet min kærestes lillebror, Oliver, at han løb fra vores aftale om at udrydde Østrig-Ungarn
Kultur
15. december 2017

Første gang jeg spillede krigsstrategibrætspillet Diplomacy, var jeg Tyskland, og min kærestes lillebror, Oliver, var Frankrig.

»Vi to skal tale sammen. Nu,« sagde Oliver med et vildt blik i øjnene, og vi rejste os fra bordet for at gå ud på bagtrappen, så Storbritannien, Tyrkiet, Rusland og de andre spillere ikke kunne overhøre vores samtale.

På bagtrappen foreslog Oliver, at vi skulle lægge vores hære sammen og nakke Østrig-Ungarn i næste runde. Mens han udlagde planen, rystede han helt vildt voldsomt på hænderne, og jeg skulle nok allerede på det tidspunkt have set det komme. Ti minutter senere røvrendte han mig på det groveste ved at erobre noget af mit land og stjæle min flåde – med hjælp fra selveste Østrig-Ungarn, som han åbenbart havde talt med ude i køkkenet, mens jeg var ude at ryge med Italien.

Diplomacy kræver syv spillere, som alle har tid og koncentrationsevne nok til at spille krigsspil i cirka syv timer. Det har intet med held og tilfældigheder at gøre. Man vinder kun ved at erobre land, og det gør man udelukkende ved at være topdiplomatisk, en habil løgner og dygtig til at lave lokumsaftaler med de andre stormagter mellem spillets runder.

På den måde er det ligesom krig og diplomati i den virkelige verden, hvor alle ved, at det, der virkelig betyder noget, er de samtaler, som finder sted på bagtrapper og i køkkener mellem de officielle møder.

Det er tre år siden, at jeg tabte til Oliver, men jeg har stadig ikke tilgivet ham det, han gjorde den eftermiddag i lejligheden på Amager. Det er dét, Diplomacy gør. Det er krigsspil krydret med Paradise Hotel, og det er rædselsfuldt og fantastisk på én og samme tid.

Redaktionen elsker

Hver uge anbefaler kulturredaktionen det fra den kulturelle verden, de har været mest optaget af i ugens løb.

Seneste artikler

 • Redaktionen elsker: Krystaller hjælper på alt

  23. februar 2018
  Tag en tur på Geologisk Museum, klap den kæmpe jernmeteorit i gården, og tjek krystalbutikken ud. Krystaller er sjove og smukke, fulde af farver og billigere end kunst. Og så giver de, faktisk, god energi
 • Tyler Cowen lefler aldrig for publikum

  23. februar 2018
  Samtalerne i ’Conversations with Tyler’ ender altid på den højeste hylde. Der er ingen lange indledninger om dette og hint, det er lige på og hårdt. Og så taler han med de mest elektriske hjerner i verden
 • Villaen fra ’Call me by your name’ er til salg – køb den!

  23. februar 2018
  Køb filmhistoriens allermest overdådige italienske villa fra Luca Guadagninos mesterlige kærlighedsdrama ’Call me by your name’. Den er rent faktisk til salg. Og den er alt, hvad drømme er gjort af
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her