Læsetid: 3 min.

Sådan begår du dig til firmajulefrokosten

Julefesten i firmaet er elsket af de mange og frygtet af nogle. Informations julekalender, der ajourfører Emma Gads Takt og Tone, kan konstatere, at tidsånden så småt er begyndt at ånde medarbejderne i nakken. Kapitel 9: ’Sådan begår du dig til firmajulefrokosten’
Julefesten i firmaet er elsket af de mange og frygtet af nogle. Informations julekalender, der ajourfører Emma Gads Takt og Tone, kan konstatere, at tidsånden så småt er begyndt at ånde medarbejderne i nakken. Kapitel 9: ’Sådan begår du dig til firmajulefrokosten’
9. december 2017

»Når der skåles, klinker man ikke Glas. Glasset løftes højest svarende til øverste Skjorteknap, der hilses og drikkes, herefter hilses af, og Glasset placeres paa Bordet.«

Emma Gad, Takt og Tone (1918)

Firmajulefrokosten er en institution. Ledelsen ser den som en glimrende mulighed for at styrke korpsånden. Medarbejderne rystes sammen, hvorved de sætter mere pris på arbejdspladsen til gavn for bundlinjen. De ansatte glæder sig til at være glade, men deres mænd, koner og kærester frygter den, for det er almindeligt kendt, at der kan opstå utroskaber, helt eller delvist – der er jo altid et ledigt lokale i nærheden. Nogle ser den årlige fest som en ventil for opsparede følelser.

Der er naturligvis forskel på virksomhedskulturen i forskellige firmaer, Mærsk og Zentropa, men fælles er, at mad og alkohol er en væsentlig del af fornøjelsen, og sådan skal det være.

Påklædning. I moderne tid er der frit slag til at komme i nærmest hvad som helst. Det er et fremskridt. Man ser sig ikke tvunget til at anskaffe sig dyrt tøj, men kan frejdigt møde op i det billige kluns, man nu engang har. For at festliggøre seancen anbefales dog, at man gør noget ud af påklædningen og gerne benytter sig af aftershave, deo og parfumer. Festen begynder allerede ved forberedelserne i badeværelset i hjemmet, hvor de søde forventninger indfinder sig. Det er stadig gangbart for drengene at møde i mørk habit og hvid skjorte.

Velkomsten. Der skal serveres en velkomstdrink. Det er et must, en fin ouverture, hvor man kan mingle frit. Hvis det ikke er så fornemt, at der er bordkort og altså faste pladser, kan man øge munterheden ved at trække sin bordfælle via små sedler i en hat eller lignende. Er intet af dette tilfældet, er det okay at søge sammen med dem, man svinger bedst med. Det vil være passende, at øverste chef eller en fra festkomiteen siger et par humoristiske ord for at sætte gang i løjerne. Chefen må også snige et alvorsord ind om virksomhedens tilstand.

Middagen. De fleste steder bruger man i dag buffet. Det er praktisk og lettere for køkkenpersonalet end servering ved bordene. Når man fylder sin tallerken, er der igen lejlighed til småsnak, og man kan snuppe en tallerken-refill eller to, hvis man gerne vil tage et kilo på. Lad være med at tage din bordfælle på låret. Det er et overgreb og stik imod tidsånden. Man kan komme i fængsel. Der må gerne klinkes, når man skåler.

Underholdning. Ja, endelig, det er en god ide med en gætteleg, og der bør være en sang eller to. Der kan være en festtale, som må vare syv minutter, hverken mere eller mindre. Også den skal være humoristisk. Og ellers er det kun fantasien og talentet på stedet, der sætter grænser.

Efter middagen. Så har de fleste fået en lille bimmelim på, og der kan igen mingles lystigt. Mange steder vil man kunne danse, som man vist stadig kalder de mærkelige bevægelser og hop, som røber, at stort set ingen har gået på danseskole. Man kan få en uformel snak med cheferne, men sig ikke noget, du senere vil fortryde. Det vil være klædeligt at snakke lidt med dem, man ikke omgås til dagligt, og med dem, der står i en krog og er nye eller bare generte.

Hvis du vil drikke dig i hegnet, så forlad festen og gå til et værtshus i nærheden. Så undgår du at skandalisere dig. Den kloge ledelse sørger for, at der ikke udskænkes hård spiritus, for så kan det gå helt galt, og også det er imod tidsånden. Fulde bliver nogle nok alligevel, men hvad fanden. Det er kun jul en sjælden gang imellem.

Serie

Informations julekalender 2017: Emma Gad til vores tid

Informations julekalender 2017 er en Takt og Tone til vores tid. Vi vil ikke tilbage til gamles dages faste former, og vi vil ikke tilbage til ungdomsoprørets formløshed. Vi vil lave en progressiv social manual for det 21. århundrede. Derfor vi Emma Gads ’Takt og Tone’ om, så den passer til de store, nære konflikter, vi står overfor i 2018.

Seneste artikler

 • Sådan holder du en god juleaften

  24. december 2017
  Informations julekalender er en genfortolkning af Emma Gads ’Takt og Tone’ til en ny tid. Vi vil ikke tilbage til gamle dages faste former, og vi vil ikke tilbage til ungdomsoprørets formløshed. Vi vil lave en progressiv social manual for det 21. århundrede. Dette er afsnit 24: ’Sådan holder du en god juleaften’
 • Sådan håndterer du penge mellem venner

  23. december 2017
  Informations julekalender er en genfortolkning af Emma Gads ’Takt og Tone’ til en ny tid. Vi vil ikke tilbage til gamle dages faste former, og vi vil ikke tilbage til ungdomsoprørets formløshed. Vi vil lave en progressiv social manual for det 21. århundrede. Dette er afsnit 23: ’Sådan håndterer man penge mellem venner’
 • Sådan er du vært for rygere

  21. december 2017
  Informations julekalender er en genfortolkning af Emma Gads ’Takt og Tone’ til en ny tid. Vi vil ikke tilbage til gamle dages faste former, og vi vil ikke tilbage til ungdomsoprørets formløshed. Vi vil lave en progressiv social manual for det 21. århundrede. Dette er afsnit 21: ’Sådan er du vært for rygere’
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Folketingsvalget er forbi, men magten skal stadig holdes i ørerne.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement. Første måned er gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu