Læsetid: 3 min.

Sådan debatterer du på Facebook

Informations julekalender er en genfortolkning af Emma Gads ’Takt og Tone’ til vor tid, en progressiv social manual for det 21. århundrede og de muligheder, det byder på. Dette er trettende afsnit: ’Sådan debatterer man på Facebook’
Informations julekalender er en genfortolkning af Emma Gads ’Takt og Tone’ til vor tid, en progressiv social manual for det 21. århundrede og de muligheder, det byder på. Dette er trettende afsnit: ’Sådan debatterer man på Facebook’
13. december 2017

»Først og fremmest bør man gaa ud fra, at Høflighed er saa noget nær det stærkeste Vaaben, man kan have i Hænde. Jo mere Uhøflighed man møder hos en Modpart, jo stærkere staar man, naar man selv er fuldt ud høflig.«

Emma Gad, Takt og Tone (1918)

Vær aldrig demonstrativt uforstående i tilfælde af uenighed. Det gælder i den daglige omgang med nære og fjerne bekendte, og det gælder i særdeleshed, når man debatterer på Facebook. Som det mest skriftbårne sociale medie er Facebook som skabt til at debattere.

På sin egen eller andres profiler kan man skrive lige præcis, hvad man mener om Finansloven, DSB eller gendannelsen af Linje 3, og så kan alle – eller bare ens Facebookvenner, afhængigt af privatindstillinger – fortælle en, om man har ret eller tager fejl. 

Efter 10 år er normerne for god opførsel i facebookdebatter endnu ikke faldet på plads. Men netop fordi facebookdiskussioner befinder sig et sted midt mellem den private og den offentlige samtale, og fordi man ikke er fysisk til stede i det samme rum, er det gavnligt at tænke lidt ekstra over sin adfærd. Dem, man diskuterer med, ved ikke, hvor venlig og fornuftig man er.

Antag som udgangspunkt, at dem, du diskuterer med, er venlige og fornuftige. Skulle det modsatte vise sig at være tilfældet, kan man nøgternt gøre opmærksom på, hvor ufornuften og uvenligheden kommer til udtryk, eller man kan forlade debatten.

Jo mere engageret, man har været i en kommentartråd, jo bedre skik er det at gøre opmærksom på, at man forlader den. »Jeg stopper her. Hav en god dag« er her en brugbar formulering.

Vær ikke forudindtaget. Diskussion er ikke en holdsport, hvor det for enhver pris gælder om at forsvare dem, man almindeligvis regner for sine meningsfæller, og nedgøre dem, man opfatter sig som værende i opposition til. Forhold dig til debattens udsagn, ikke til debattørernes tilhørsforhold.

Vær så vidt muligt i opposition til dumhed, brutalitet og arrogance, og tag aldrig folk til indtægt for andet, end hvad de selv har givet udtryk for. Kommentér ikke på, hvad andre har trykket ’synes godt om’ til. Facebooks blå tommel op-ikon er den mest bredspektrede positive ytring, der findes, og det er formålsløst at motivanalysere den. Motivanalyser er altid formålsløse. 

Man har ret til at bestemme over de debatter, der foregår på ens egen facebookprofil, herunder til at slette kommentarer og – i grelle tilfælde – blokere debattører. Denne magtudøvelse bør dog altid ske i henhold til overordnede principper frem for personlig antipati eller retorisk dovenskab.

Det er en god idé at skrive, hvad rammerne er. Et rimeligt sted at trække grænsen er ved perfide personangreb, skældsord og chauvinistiske ytringer af forskellig art.

Linker man til en tekst eller en video i sin opdatering, er det rimeligt at forvente, at de, der melder sig på banen i kommentartråden, læser eller ser denne. Hvad der linkes til længere nede i tråden, er ikke pligtstof. Afsporing af debatter bør være drevet af nysgerrighed eller venligsindet drillelyst. 

Mange mennesker er af den opfattelse, at det er et spørgsmål om tid og umage, før andre vil give dem ret. Denne tilbøjelighed kan – som de fleste andre – have både konstruktiv og destruktiv virkning. Iveren efter at nå frem til enighed kan føre til, at man bestræber sig på at forstå, hvori uenigheden består, og på at gøre sig selv forståelig. Omvendt kan den få en til at fremstå bedrevidende og skråsikker. Hold altid den mulighed åben, at du selv kan blive klogere.

Det kan sjældent svare sig bare at skrive »lol.« Forkortelsen for laughing out loud er den hurtigste måde at udtrykke på, at man finder et udsagn latterligt, men det er langtfra den mest effektive, hvis målet er at ændre nogens holdning. Lad da hellere debatten passere og saml kræfter til en kommende debat, du er mere villig til at engagere dig i.

Serie

Informations julekalender 2017: Emma Gad til vores tid

Informations julekalender 2017 er en Takt og Tone til vores tid. Vi vil ikke tilbage til gamles dages faste former, og vi vil ikke tilbage til ungdomsoprørets formløshed. Vi vil lave en progressiv social manual for det 21. århundrede. Derfor vi Emma Gads ’Takt og Tone’ om, så den passer til de store, nære konflikter, vi står overfor i 2018.

Seneste artikler

 • Sådan holder du en god juleaften

  24. december 2017
  Informations julekalender er en genfortolkning af Emma Gads ’Takt og Tone’ til en ny tid. Vi vil ikke tilbage til gamle dages faste former, og vi vil ikke tilbage til ungdomsoprørets formløshed. Vi vil lave en progressiv social manual for det 21. århundrede. Dette er afsnit 24: ’Sådan holder du en god juleaften’
 • Sådan håndterer du penge mellem venner

  23. december 2017
  Informations julekalender er en genfortolkning af Emma Gads ’Takt og Tone’ til en ny tid. Vi vil ikke tilbage til gamle dages faste former, og vi vil ikke tilbage til ungdomsoprørets formløshed. Vi vil lave en progressiv social manual for det 21. århundrede. Dette er afsnit 23: ’Sådan håndterer man penge mellem venner’
 • Sådan er du vært for rygere

  21. december 2017
  Informations julekalender er en genfortolkning af Emma Gads ’Takt og Tone’ til en ny tid. Vi vil ikke tilbage til gamle dages faste former, og vi vil ikke tilbage til ungdomsoprørets formløshed. Vi vil lave en progressiv social manual for det 21. århundrede. Dette er afsnit 21: ’Sådan er du vært for rygere’
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Eva Schwanenflügel
 • David Zennaro
 • Kurt Nielsen
Eva Schwanenflügel, David Zennaro og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeg deltager principielt i debatter enten for at få ret, eller for at blive klogere. Ikke for at vinde. Det er ikke nemt, at debattere med det formål, men når det en sjælden gang lykkes, er det helt sikkert umagen værd.

Eva Schwanenflügel og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Jeg må desværre indrømme, at jeg af og til lader vreden tage overhånd i debatterne, og at det altid har vist sig at have en dårlig effekt.
Indimellem er jeg blevet bremset i selvretfærdigheden af andre kommentatorer, her i blandt dig, Lise Lotte Rahbek.
Derigennem mener jeg at have lært noget, og tusind tak for det :-)
At der stadig slipper finker af panden, kan udelukkende tilskrives et ret iltert temperament, og håber på overbærenhed overfor dette, når det bliver for meget... ;-)

Anne Mette Jørgensen

Ak, ja det er svært at holde hovedet koldt på facebook eftersom jeg ikke har været medlem pga. "venner" men på grund af grupper, som jeg har været interesseret i.
Nu har jeg afmeldt mig permanent fra facebook af flere grunde. Var kun engageret medlem i ½ år, men efter fotos af ligegyldigheder, reklamer og irrelevante kommentarer er jeg lettet over at være fri for det forstyrrende element i min tilværelse.
Nj er jeg tilbage i aviser og bøger og tak for det stadig eksisterer.

Eva Schwanenflügel

Anne Mette Jørgensen,
Jeg forstår dig godt.
Facebook er likes, og du får ikke egentlig respons.
Jeg har også meldt fra til Facebook.
Men derfor jeg har tegnet abonnement på Information.

Lise Lotte Rahbek

Eva S.
Jeg har en længere erfaring med internetdebatter, end jeg bryder mig om at tænke på, hvor mit eget temperament har .. hmm.. afsøgt en del grænser for sømmelig opførsel. :-D
Til gengæld er min evne til at tænke 'pyt', drille og udkigge provokatører vokset tilsvarende.
De sidstnævnte 3 erfaringer deler jeg hjertens gerne og med rund hånd ud af.

Michael Kongstad Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Samtale på nettet er vel egentlig det samme som samtale på torvet. Eller i cafeen.
Jeg tror i hvert fald, man bør forestille sig, at man sidder i stue med sin diskussionspartner, når man er på nettet. Det fremmer høfligheden.