Baggrund
Læsetid: 2 min.

Sådan håndterer du penge mellem venner

Informations julekalender er en genfortolkning af Emma Gads ’Takt og Tone’ til en ny tid. Vi vil ikke tilbage til gamle dages faste former, og vi vil ikke tilbage til ungdomsoprørets formløshed. Vi vil lave en progressiv social manual for det 21. århundrede. Dette er afsnit 23: ’Sådan håndterer man penge mellem venner’
Informations julekalender er en genfortolkning af Emma Gads ’Takt og Tone’ til en ny tid. Vi vil ikke tilbage til gamle dages faste former, og vi vil ikke tilbage til ungdomsoprørets formløshed. Vi vil lave en progressiv social manual for det 21. århundrede. Dette er afsnit 23: ’Sådan håndterer man penge mellem venner’
Kultur
23. december 2017

Undgaa saa vidt muligt at laane Penge til Mennesker, De sætter Pris paa, da det, uafvigeligt vil føre til, at De mister den paagældende ven. Han vil undgaa Dem. Det var derfor en Menneskekender, der i et saadandt tilfælde gav det Svar: ’Ja, jeg skal laane dig Pengene, men paa den Betingelse, at du ikke bliver vred paa mig, hvis du ikke kan betale mig tilbage.’

Emma Gad, Takt og Tone, 1918

Det har et dårligt ry, penge mellem venner. Men det behøver ikke at være sådan. For lykkes det dig at se de enkelte transaktioner i et større livsperspektiv, vil freden sænke sig over dig og dine venner. 

Det er forståeligt nok, at Emma Gad helt frarådede at låne penge ud til venner. Men der er jo løbet en del stigning af den gennemsnitlige husstandsindkomst under broen siden. Og de fleste af os (om end ikke alle!) har jo strengt taget et vist økonomisk råderum, før vi rammer et eksistensminimum. Det er derfor på tide at åbne op for, at venner naturligvis også kan hjælpe hinanden i nødens stund.

Har du en ven der, som man siger, er ’på røven’, er det det rigtige at låne vedkommende en skilling. Der gælder bare en simpel regel: Lån ikke mere ud, end du kan leve med at tabe. Ikke fordi venner som regel løber fra deres ord, men fordi sådanne mellemværender aldrig skal blive et spørgsmål om liv og død for kreditoren. Det ødelægger venskaber at have sådanne store ting imellem sig.

Det er vigtigt at have en petitessegrænse for, hvad man overhovedet anser som et lån. En lidelse i tiden, der til dels er skabt af de teknologiske muligheder såsom MobilePay, er, at selv mindre pengebeløb forventes at gå retur.

Når to venner drikker en kop kaffe på en kaffesalon, og den ene går til skranken og køber kaffen forventes nu til dags, at den anden ’mobilepay’er’ kaffen tilbage. Ja, selv det gode gamle sammenskudsgilde, hvor hver især kom med en lille ret, så man til sidst havde et stort gastronomisk set usammenhængende, men fælleskabsbåret måltid, har efter sigende nu trænge tider, da de unge istedet overfører et beløb til middagsværten.

Her skal strammes op. Husk, at små gaver mellem venner cementerer venskaber. Se på kaffen eller tunsalaten som din offergave for den dag med en forventning om, at din ven laver sine ofringer på et senere tidspunkt. For en måde at reducere det besværlige ’penge mellem venner’ er jo at anse færre ting som penge. 

Har du en ven, der gentagende gange undlader at købe kaffen, da bliv bare siddende på din stol til det bliver pinligt. Han eller hun vil fange signalet før eller siden. Sker det ikke, må du jo tage snakken, hvis det er et venskab, som du ønsker at bevare. 

For venskab er jo altid økonomi. Det er økonomi at lytte til hinandens kvaler og støtte hinanden i kriser og en al for stor og kontinuerlig ulighed i, hvem der giver, og hvem der tager, vil ødelægge venskaber. For hvem gider en nærrigfrans? Så tag en mere helhedsorienteret vurdering af dine venskaber, og husk at se på livsperspektivet. Med al sandsynlighed vil de penge og tjenesteydelser, der flyder mellem nære venner over et helt liv, gå op.

Serie

Informations julekalender 2017: Emma Gad til vores tid

Informations julekalender 2017 er en Takt og Tone til vores tid. Vi vil ikke tilbage til gamles dages faste former, og vi vil ikke tilbage til ungdomsoprørets formløshed. Vi vil lave en progressiv social manual for det 21. århundrede. Derfor vi Emma Gads ’Takt og Tone’ om, så den passer til de store, nære konflikter, vi står overfor i 2018.

Seneste artikler

 • Sådan holder du en god juleaften

  24. december 2017
  Informations julekalender er en genfortolkning af Emma Gads ’Takt og Tone’ til en ny tid. Vi vil ikke tilbage til gamle dages faste former, og vi vil ikke tilbage til ungdomsoprørets formløshed. Vi vil lave en progressiv social manual for det 21. århundrede. Dette er afsnit 24: ’Sådan holder du en god juleaften’
 • Sådan er du vært for rygere

  21. december 2017
  Informations julekalender er en genfortolkning af Emma Gads ’Takt og Tone’ til en ny tid. Vi vil ikke tilbage til gamle dages faste former, og vi vil ikke tilbage til ungdomsoprørets formløshed. Vi vil lave en progressiv social manual for det 21. århundrede. Dette er afsnit 21: ’Sådan er du vært for rygere’
 • Sådan ser du på kunst

  20. december 2017
  Informations julekalender er en genfortolkning af Emma Gads ’Takt og Tone’ til vor tid – en progressiv social manual for det 21. århundrede og de muligheder, det byder på. Dette er kapitel 20: ’Sådan ser du på kunst’
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Uden at blive nærtagende millimeter-demokratisk, kan det faktisk godt 'betale sig' at gøre venner og familie opmærksom på, at man forventer de også bidrager med noget til de fælles fornøjelser.
Min erfaring er, at det kan være simpel uopmærksomhed, der gør at nogle glemmer at byde ind.
Glædelig jul derude :-)

Bo Sørensen, Anne Mette Jørgensen og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar