Læsetid: 3 min.

Sådan håndterer du sygdom

Det er dig, der skal muntre den terminale patient op og ikke omvendt. Informations julekalender ser nærmere på god stil et århundrede efter, at Emma Gad skrev Takt og Tone. Kapitel 7: ’Sådan håndterer du sygdom’
Det er dig, der skal muntre den terminale patient op og ikke omvendt. Informations julekalender ser nærmere på god stil et århundrede efter, at Emma Gad skrev Takt og Tone. Kapitel 7: ’Sådan håndterer du sygdom’
7. december 2017

»Da der altid vil forefalde Begravelser i ens Slægt eller Interessesfære, som man er nødt til at bivaane, bør man til Stadighed have en sort Dragt hængende til dette Brug, Herrer i hvert fald et par sorte Hansker og en høj Hat.«

Emma Gad, Takt og Tone (1918)

Hvis nogle af dine nærtstående bliver syge, vil det være god stil at vise dem, at du tænker på dem, hvis det altså ikke blot drejer sig om en simpel forkølelse eller andet i den mindre målestok.

Giv dem et klemt på mobilen, eller mød personligt op, med mindre de på det mest bestemte frabeder sig besøg. Tag noget lækkert med, en klase vindruer, fyldt chokolade, eller hvorfor ikke en bog? Selv en buket tulipaner af de billige fra supermarkedet vil blive godtaget. Forhærdede typer vil foretrække en Gammel Dansk.

På nogle arbejdspladser opstår der mistanker om, at visse personer, der ofte melder sig syge eller langtidssyge med stress eller musearm, mest af alt lider af pjækkesyge. Lad det blive ved mistanken. Har nogen meldt en sygdom ud, må man tage den for pålydende. Det er trods alt den syge, der som den eneste kender sandheden.

Den syge på sin side bør ikke overdrive ved at gøre sig ekstra ynkelig for at overbevise andre. Det vil blive gennemskuet. Beskriv symptomerne sagligt og giv den besøgende lejlighed til at fortælle en sygehistorie om sig selv, som vedkommende brænder efter at overtrumfe dig med, f.eks. om dengang han væltede med cyklen og fik en skramme, eller dengang hun fik en sommerfugl i øjet. Det vil skabe god stemning ved sygelejet, men sørg for, at I ikke bliver fanget i historiernes hængedynd. De er skruen uden ende.

Små sygdomme i hjemmet er ikke noget problem. Helt anderledes forholder det sig med hospitalsindlæggelser og tungere sygdomme. Her er der absolut brug for, at man møder op, da det er ufatteligt kedeligt at ligge uvirksom hen, overladt til Danmarks Radio og TV 2, mens patienten i nabosengen raller. Klogt er det i forvejen at forhøre sig hos pårørende om, hvor galt det står til, men ellers er mønsteret med gavegivning og sygehistorier det samme.

Terminale sygdomme

Et trist kapitel er de terminale sygdomme, som mange mennesker har berøringsangst overfor, hvorfor der er en tendens til, at de holder sig væk for ’ikke at forstyrre’.

Intet kan være mere forkert. Det får netop den døende til at føle sig spedalsk og udstødt. Skyd hjertet op i halsen og mød op med frisk mod, vær, som du plejer, også selvom du er kedelig af natur. Du behøver ikke lægge ansigtet i ekstra alvorlige folder, kun moderat alvorlige.

Anstrengt underholdning er no go. Spørg til, hvordan dagligdagen er på hospitalet, om det gør ondt, og den slags. Er du nervøs, så skjul det. Det er jo dig, der skal muntre patienten op og ikke omvendt. Hold fingrene væk fra dennes stesolider. Snak om nogle gode oplevelser, I har haft sammen.

Gem ethvert tilløb til begravelsesstemning til selve begravelsen eller bisættelsen, som overværes med passende andagt. Og så er det i nutiden heldigvis i de fleste tilfælde tilladt at have det hyggeligt ved gravøllet bagefter, hvor man tit møder mennesker, man ikke har set i mange år. Det er sandsynligvis sådan, afdøde gerne ville have det. Ved en statsbegravelse bør man så vidt muligt være klædt i sort.

Serie

Informations julekalender 2017: Emma Gad til vores tid

Informations julekalender 2017 er en Takt og Tone til vores tid. Vi vil ikke tilbage til gamles dages faste former, og vi vil ikke tilbage til ungdomsoprørets formløshed. Vi vil lave en progressiv social manual for det 21. århundrede. Derfor vi Emma Gads ’Takt og Tone’ om, så den passer til de store, nære konflikter, vi står overfor i 2018.

Seneste artikler

 • Sådan holder du en god juleaften

  24. december 2017
  Informations julekalender er en genfortolkning af Emma Gads ’Takt og Tone’ til en ny tid. Vi vil ikke tilbage til gamle dages faste former, og vi vil ikke tilbage til ungdomsoprørets formløshed. Vi vil lave en progressiv social manual for det 21. århundrede. Dette er afsnit 24: ’Sådan holder du en god juleaften’
 • Sådan håndterer du penge mellem venner

  23. december 2017
  Informations julekalender er en genfortolkning af Emma Gads ’Takt og Tone’ til en ny tid. Vi vil ikke tilbage til gamle dages faste former, og vi vil ikke tilbage til ungdomsoprørets formløshed. Vi vil lave en progressiv social manual for det 21. århundrede. Dette er afsnit 23: ’Sådan håndterer man penge mellem venner’
 • Sådan er du vært for rygere

  21. december 2017
  Informations julekalender er en genfortolkning af Emma Gads ’Takt og Tone’ til en ny tid. Vi vil ikke tilbage til gamle dages faste former, og vi vil ikke tilbage til ungdomsoprørets formløshed. Vi vil lave en progressiv social manual for det 21. århundrede. Dette er afsnit 21: ’Sådan er du vært for rygere’
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Katrine Damm
 • Kurt Nielsen
 • David Zennaro
Katrine Damm, Kurt Nielsen og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu