Læsetid: 4 min.

Sådan opdrager du din teenager

Informations julekalender er en genfortolkning af Emma Gads ’Takt og Tone’ til en ny tid. Vi vil ikke tilbage til gamle dages faste former, og vi vil ikke tilbage til ungdomsoprørets formløshed. Vi vil lave en progressiv social manual for det 21. århundrede. Dette er afsnit 19: ’Sådan opdrager du din teenager’
Informations julekalender er en genfortolkning af Emma Gads ’Takt og Tone’ til en ny tid. Vi vil ikke tilbage til gamle dages faste former, og vi vil ikke tilbage til ungdomsoprørets formløshed. Vi vil lave en progressiv social manual for det 21. århundrede. Dette er afsnit 19: ’Sådan opdrager du din teenager’
19. december 2017

»Det er nu engang saadan, at Livet tilhører Ungdommen, og det er den, der med kongelig Gavmildhed kan skænke Lys og Lykke. De Gamle maa derfor vise Deltagelse for den Generation, der har arvet Livet og med kærlig Aarvaagenhed vaage over dens Færd.«

– Emma Gad, Takt og Tone, 1918

En vigtig dansk ungdomsroman indledes med et citat fra Dion and the Belmonts:

»One day I feel so happy / next day I feel so sad / I guess I’ll learn to take the good things with the bad /’Cause each night I ask the stars up above /why must I be a teenager in love?«.

Det er en sang om forelskelse, men mest af alt er det en sang om teenagerens erfaringsmodus. De oplever verden åbent. Spændt ud mellem himmel og helvede uden nogen grund at stå på.

De lever på kanten af afgrunden, men også med særlig adgang til lykkelige øjeblikke. Helvede kan være et blik fra en ven i den forkerte retning, og himmel kan være en invitation til at gå med et sted hen, som de havde håbet på, men ikke turde tage for givet.

Teenagerens liv er første gang og sidste gang, hele tiden. Det er afskeden med barndommen og indgangen til voksenlivet på samme tid, det er skylden over at forlade barndommens lege, som nu fremstår som uskyldige for dem, og friheden til at kunne gøre de ting, som voksne gør. Pludselig.

Klokken 17 kan teenageren være så voksen, at forældrene er blevet pinagtige og irrelevante statister i deres liv, men klokken 18 kan teenageren være som en otteårig og have akut behov for nærhed og bekræftelse fra forældrene, som de nu har dårlig samvittighed over, at de foragtede en time tidligere.

Du skal ikke over for teenageren bruge deres livsstadium som forklaring på deres dramatiske opture og sorg. Det er en horisont for dem og dig – og en præmis. Ikke en forklaring. Og du forveksler deltagelse med en diagnose, hvis du prædiker om, at hormonerne hamrer i blodet på dem og verden skælver.

Det sværeste for forældre er at deltage med distance. Når alt er på spil for dem, kan de også tage alt personligt. Men du må ikke tage deres udsving personligt, du skal kunne rumme dem, når de ikke kan rumme sig selv og ikke kan udholde synet af dig. Så skal du lade dem være og selv stå klar, når de selv kommer listende som børn. Inden de forsvinder ud ad døren som verdenserobrerende voksne igen.

Den ene fejl, forældre til teenagere begår, er altså, at de svinger med deres udsving og mister selvbeherskelsen. Forældrene bliver for meget, hvis de ikke er cool og kærlige. Det gør afsindigt ondt indimellem, men sådan er det. Du kan ikke tvinge dem til elske dit selskab, og de skal selv slå sig på verden.

Den anden fejl er, at forældrene holder op med at være forældre. Står og tripper nervøst i periferien og rækker ud efter dem med det kærlighedssprog, de lige har afvist. Og lader være med at opdrage, fordi de frygter afvisninger, og de bliver sure. Det går ikke. Du bliver ynkelig, og du lever ikke op til din opgave som forælder.

Teenagere skal stadig opdrages, de kan være ulideligt selvoptagede og gøre deres hverdagsdramaer til hele verdens centrum. Det skal du sætte grænser for og holde dem fast på almindelige hensyn til de andre i familien. Det er en frigørelse for dem selv at lære at sætte sig ud over deres eksistentielle konjunkturer. Det skal de mindes om. Roligt og konkret, ikke med appel til dårlig samvittighed, men med nøgterne henvisninger til deres pligter.

Du skal insistere på en kontrakt med din teenager, som er, at de får frihed, hvis de overholder deres aftaler. Og jo mere de lever op til det, I aftaler, jo større frihed kan du give dem.

Kærligheden til teenagere er ubetinget, tilliden til dem er betinget. Det skal du sige til dem.

Og så er det jo en prøve på dig selv: Voksen er som bekendt ikke noget, man er, men noget man bliver. Og mange erkender først rigtig, at de ikke længere selv er teenagere, og at de skal være rigtige voksne, når de skal opdrage en teenager. Det er din chance.

Når alt det er klaret, er teenagere vidunderligt selskab. De oplever verden på ny hver dag – og du kan sammen med dem genopleve verden. Der er jo grund til, at du synger med på »Teenager in love«, når de spiller den på P4 i bilradioen. Du får fornemmelsem af livets store ildebrand – og det er ikke dig selv, der er ild i. Tænk sig at spørge stjernerne, hvorfor det gør så ondt.

Serie

Informations julekalender 2017: Emma Gad til vores tid

Informations julekalender 2017 er en Takt og Tone til vores tid. Vi vil ikke tilbage til gamles dages faste former, og vi vil ikke tilbage til ungdomsoprørets formløshed. Vi vil lave en progressiv social manual for det 21. århundrede. Derfor vi Emma Gads ’Takt og Tone’ om, så den passer til de store, nære konflikter, vi står overfor i 2018.

Seneste artikler

 • Sådan holder du en god juleaften

  24. december 2017
  Informations julekalender er en genfortolkning af Emma Gads ’Takt og Tone’ til en ny tid. Vi vil ikke tilbage til gamle dages faste former, og vi vil ikke tilbage til ungdomsoprørets formløshed. Vi vil lave en progressiv social manual for det 21. århundrede. Dette er afsnit 24: ’Sådan holder du en god juleaften’
 • Sådan håndterer du penge mellem venner

  23. december 2017
  Informations julekalender er en genfortolkning af Emma Gads ’Takt og Tone’ til en ny tid. Vi vil ikke tilbage til gamle dages faste former, og vi vil ikke tilbage til ungdomsoprørets formløshed. Vi vil lave en progressiv social manual for det 21. århundrede. Dette er afsnit 23: ’Sådan håndterer man penge mellem venner’
 • Sådan er du vært for rygere

  21. december 2017
  Informations julekalender er en genfortolkning af Emma Gads ’Takt og Tone’ til en ny tid. Vi vil ikke tilbage til gamle dages faste former, og vi vil ikke tilbage til ungdomsoprørets formløshed. Vi vil lave en progressiv social manual for det 21. århundrede. Dette er afsnit 21: ’Sådan er du vært for rygere’
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Toke Kåre Wagener
 • Randi Christiansen
 • Kurt Nielsen
 • Grethe Preisler
 • Eva Schwanenflügel
 • Frede Jørgensen
Toke Kåre Wagener, Randi Christiansen, Kurt Nielsen, Grethe Preisler, Eva Schwanenflügel og Frede Jørgensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Da jeg var 15 stak jeg kortvarigt af hjemmefra, uden at tænke på at ringe hjem for at fortælle jeg stadig var i live. Det var dumt, men jeg følte mig forurettet over bebrejdelserne da jeg kom hjem, iført min stædighedsvest.
Jeg anede intet om bekymringer. For jeg havde aldrig selv været bekymret over andre end mine forældre når de ikke kunne sammen.
Kan nogen se ironien?

Grethe Preisler

Emma gad, det gør vi også lidt endnu

"Oplysning være skal vor pligt, er det så kun om sivet,
men først og sidst med folkerøst oplysningen om livet,
den springer ud af folkedåd og vokser, som den vugges,
den stråle i vort folkeråd, til aftenstjernen slukkes."
(N.F.S. Grundtvig)

Lige nu slikker 'vi teenageforældre' sårene efter vores fiasko med at kloge os på, hvorfor Donald Trump umuligt kunne slå Hillary Clinton i kampen om 'nøglerne til maskinrummet' alias Det ovale Værelse i Det hvide Hus i Washington D.C. Men ung må verden endnu være, og Bjarne Reuters ungdomsromaner og vokalgruppen Dion and The Belmonts halvtredserhit 'A teenager in love' bliver man aldrig for gammel til at trøste sig med, når man føler sig lille og dum og snydt *-*

Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Randi Christiansen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

"Du skal ikke bruge teenageres livsstadium som forklaring på deres dramatiske opture og sorg"

Der er mange der burde tage ved lære af det. Kender et eksempel på at angstanfald og smerter fra hoftedysplasi af lægen blev slået hen som ungdomsnykker og angst for ikke at være perfekt. Og at den unge bare skulle tage sig sammen, og komme videre.

Derudover fatter jeg ikke hvorfor unge ikke har ret til ordentlig løn og ledighedsgodtgørelse. Man er et skide b-menneske indtil man fylder 30. Det kan ikke være rigtigt, at myndige mennesker skal behandles sådan.

Toke Kåre Wagener og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar