Baggrund
Læsetid: 3 min.

Sådan opfører du dig i biografen

Informations julekalender er en genfortolkning af Emma Gads ’Takt og Tone’ til vor tid. Vi vil ikke tilbage til gamles dages faste former, og vi vil ikke tilbage til ungdomsoprørets formløshed. Vi vil lave en progressiv social manual for det 21. århundrede. Dette er kapitel 15: ’Sådan opfører man sig i biografen’
Informations julekalender er en genfortolkning af Emma Gads ’Takt og Tone’ til vor tid. Vi vil ikke tilbage til gamles dages faste former, og vi vil ikke tilbage til ungdomsoprørets formløshed. Vi vil lave en progressiv social manual for det 21. århundrede. Dette er kapitel 15: ’Sådan opfører man sig i biografen’
Kultur
15. december 2017

»I Teatre og ved Koncerter må man forholde sig absolut tavs og opmærksom under den kunstneriske Udførelse, hvor meget man end keder sig. Det er ikke heldigt at antyde dette ved ostentativt at se sig om, studere Programmet eller undersøge Indholdet af Lommer og Tasker. Den første Betingelse for Velopdragenhed er overhovedet at kunne kede sig med Anstand. Tænk på de Kongelige!«

Emma Gad, 'Takt og Tone' (1918)

Der er blandt store dele af den danske befolkning en udbredt tendens til, at man i biografen opfører sig, som om man sidder hjemme i stuen foran sit fladskærmsfjernsyn. Og nej, det er ikke kun unge mennesker, der formår at opføre sig uhensigtsmæssigt, når de skal se en film. Det er også midaldrende og ældre mennesker, der sniksnakker, roder i slikposer, slubrer sodavand og gumler popcorn, som gjaldt det om at lave mest muligt larm.

Der har altid været mennesker, som har haft svært ved at gebærde sig i en biograf – eller en teater- og koncertsal – men i takt med at moderne teknologi har gjort det muligt for i ét og samme stykke hardware at medbringe telefon, computer, musikanlæg, fotografiapparat, transistorradio og fjernsyn, er det for mange kun blevet sværere at opføre sig pænt og ordentligt. Der bliver således sendt tekstbeskeder, kommunikeret på sociale medier, taget selfies og sågar snakket i telefon.

Det er en hektisk verden, vi lever i, og behovet for at meddele sig er stort. Men hvis man alligevel ikke har lyst til at se filmen, hvorfor så overhovedet gå i biografen? Hvorfor ikke blive hjemme og i stedet se film på dvd, Blu-ray eller streaming? Det er billigere, og man kan te sig lige så tosset, man vil.

Det handler om at have respekt for de andre biografgæster og den film, man skal se, og skulle man have svært ved at huske, hvad respekt er for en størrelse – eller har man aldrig fået det at vide af sine egne, lige så uopdragne forældre – er her en lille guide:

1. Kom tidligt og find på plads, inden filmen begynder. Kommer man sent og skal forstyrre alle dem, der allerede sidder klar, beder man om – og har fortjent – ballade.

2. Er man høj, har højt hår eller går med høj hat, bør man købe billet til de bagerste rækker i biografen for ikke at genere dem, der sidder bagved. Sidder man derimod bagved et højt menneske, kan man godt tillade sig – høfligt, naturligvis – at spørge, om vedkommende vil synke lidt ned i sædet.

3. Sluk telefonen og pak den langt væk. Har man brug for hele tiden at kunne se sin telefon og svare på opkald, bør man ikke gå i biografen.

4. God personlig hygiejne er en selvfølge, når man går i biografen og dermed skal være tæt på andre mennesker. Man kan ikke tillade sig at forvente, at andre vil lugte til ens sved eller anden dårlig odør. Ej heller til ens markante parfume eller aftershave. Den slags bør være diskret og bruges med måde.

5. Tal ikke sammen under en film. Det kan man gøre bagefter. Tag derfor heller ikke børn, der ikke kan læse undertekster, med til en film, som ikke har dansk tale – eller som de på anden måde er for unge til at se.

6. Sædet foran tilhører det menneske, der sidder i det. Lad være med at skubbe til ryglænet med knæ eller fødder. Det er en dødssynd.

7. Grin, gys og gråd er naturligvis tilladt, hvis altså filmen lægger op til det. Hvis man kun griner eller keder sig højlydt og upassende for at blive lagt mærke til, er man tydeligvis gået forkert.

8. Biograferne lever af at sælge drikkevarer og snacks i store mængder, så de lægger selv op til larm og svineri. Men hvor man ikke generer nogen med sine popcorn eller raslende slikpose til en action- eller katastrofefilm, gør man det formentlig til et stille kærlighedsdrama. Vis hensyn.

9. Alle former for heavy petting bør undgås i biografen. Et hurtigt kys eller kram er i orden, men længerevarende snaven vil kun være til irritation for de øvrige tilstedeværende. Decideret sex er heller ikke comme il faut og desuden alt for støjende.

Serie

Informations julekalender 2017: Emma Gad til vores tid

Informations julekalender 2017 er en Takt og Tone til vores tid. Vi vil ikke tilbage til gamles dages faste former, og vi vil ikke tilbage til ungdomsoprørets formløshed. Vi vil lave en progressiv social manual for det 21. århundrede. Derfor vi Emma Gads ’Takt og Tone’ om, så den passer til de store, nære konflikter, vi står overfor i 2018.

Seneste artikler

 • Sådan holder du en god juleaften

  24. december 2017
  Informations julekalender er en genfortolkning af Emma Gads ’Takt og Tone’ til en ny tid. Vi vil ikke tilbage til gamle dages faste former, og vi vil ikke tilbage til ungdomsoprørets formløshed. Vi vil lave en progressiv social manual for det 21. århundrede. Dette er afsnit 24: ’Sådan holder du en god juleaften’
 • Sådan håndterer du penge mellem venner

  23. december 2017
  Informations julekalender er en genfortolkning af Emma Gads ’Takt og Tone’ til en ny tid. Vi vil ikke tilbage til gamle dages faste former, og vi vil ikke tilbage til ungdomsoprørets formløshed. Vi vil lave en progressiv social manual for det 21. århundrede. Dette er afsnit 23: ’Sådan håndterer man penge mellem venner’
 • Sådan er du vært for rygere

  21. december 2017
  Informations julekalender er en genfortolkning af Emma Gads ’Takt og Tone’ til en ny tid. Vi vil ikke tilbage til gamle dages faste former, og vi vil ikke tilbage til ungdomsoprørets formløshed. Vi vil lave en progressiv social manual for det 21. århundrede. Dette er afsnit 21: ’Sådan er du vært for rygere’
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her