Læsetid: 3 min.

Sådan ser du på kunst

Informations julekalender er en genfortolkning af Emma Gads ’Takt og Tone’ til vor tid – en progressiv social manual for det 21. århundrede og de muligheder, det byder på. Dette er kapitel 20: ’Sådan ser du på kunst’
Informations julekalender er en genfortolkning af Emma Gads ’Takt og Tone’ til vor tid – en progressiv social manual for det 21. århundrede og de muligheder, det byder på. Dette er kapitel 20: ’Sådan ser du på kunst’
20. december 2017

»Den første Betingelse for Velopdragenhed er overhovedet at kunne kede sig med Anstand. Tænk på de Kongelige.«

– Emma Gad, Takt og Tone, 1918

Inden for billedkunsten er der forskellige genrer, men selve det at se på billedkunst er også en genre, som stiller visse krav til beskueren, specielt hvis man tilhører den kreds af mennesker, der inviteres til ferniseringer, altså åbning af udstillinger. Det er i reglen noget, folk glæder sig til, en festlig snobbe-event, hvor der altid vil være et bord med delvist fyldte vinglas, og det varer ikke længe, før snakken går livligt, og humøret gradvist stiger til uanede højder.

Man kommer for at se og blive set og selvfølgelig føle, at man er hævet over den gemene hob. Desværre glemmer mange helt at se på billederne og skulpturerne i al den hurlumhej, hvilket er en dødssynd. Man bør gå en runde og derefter komplimentere kunstneren, aldrig det modsatte. Det vil være synd at spolere dennes store dag med sur og negativ kritik.

Under rundgangen bør man forberede et par velvalgte sætninger, man kan fyre af til kunstneren, helst noget originalt. Kunstkonversation er også en genre. Det er ikke nok at sige, at et maleri er pænt, eller at farverne er flotte. Derimod går det an at påpege, hvilke af værkerne, man synes bedst om. Sammenlign endelig ikke med andre kunstneres værker. F.eks. er »dine malerier minder mig om Picassos« no go.

Hvis man vil vise, at man er fortrolig med kunstmiljøet, skal man ikke udtale billeder, som det staves. I stedet siger man ’bedler’. Det signalerer, at man er kunstkender.

Achtung: På nogle af værkerne hænger et lille skilt, hvorpå der står »solgt«. Det er ikke nødvendigvis rigtigt, men blot den smarte galleriejers prokurator-kneb. Man bør ikke lade sig forlede af dette til at gøre et uigennemtænkt stress-indkøb.

Nogle, især helt unge mennesker og måske en enkelt ældre portvinsdranker, vil udnytte den gratis udskænkning til bristepunktet. Da er det et udmærket gæstekneb at stille sig hen til bordet med vinen og så diskret som muligt bytte sit tomme glas med et fyldt. Alt andet vil virke påfaldende grådigt og sætte en i bad standing.

Der er selvfølgelig forskel på, om det er en udstilling, hvor Dronningen og ekskonge Henrik er til stede, eller om det er nogle vilde konceptkunstnere. Hvis der ligger en bunke grus i hjørnet, så hold enhver bemærkning indenbords. Det kan være et meget vigtigt kunstværk. Keder en udstilling dig, så lad dig ikke mærke med det.

Al påklædning accepteres, men kom gerne i noget casual. Vælges noget mere outreret, eller man går rundt på strømpefødder, vil folk blot tro, man er kunstner, og de vil betragte en med respekt.

Vover man sig ind i et privat galleri på en hverdag, vil man ofte komme ud for, at der ikke er et øje andre end en selv. Det skal man ikke lade sig gå på af. Dog sidder der nok ved et skrivebord en sekretær, som tilsyneladende er optaget af kontorarbejde. Eller en emsig galleriejer vimser rundt omkring én i håb om, at man vil købe. Lad ham vimse. Her bør man for skams skyld bruge lidt mere tid og gå to runder. De skal jo nødig få det indtryk, at man er overfladisk.

Begiver man sig ind til en af de permanente kunstsamlinger så som Statens Museum for Kunst, er det ikke så indviklet. Man bestemmer selv farten, er ikke overvåget, og når man ikke gider mere, kan man forlade etablissementet efter eventuelt at have indtaget en kop dyr mokka og en dyr, dyr, dyr Eckersbergkage.

Serie

Informations julekalender 2017: Emma Gad til vores tid

Informations julekalender 2017 er en Takt og Tone til vores tid. Vi vil ikke tilbage til gamles dages faste former, og vi vil ikke tilbage til ungdomsoprørets formløshed. Vi vil lave en progressiv social manual for det 21. århundrede. Derfor vi Emma Gads ’Takt og Tone’ om, så den passer til de store, nære konflikter, vi står overfor i 2018.

Seneste artikler

 • Sådan holder du en god juleaften

  24. december 2017
  Informations julekalender er en genfortolkning af Emma Gads ’Takt og Tone’ til en ny tid. Vi vil ikke tilbage til gamle dages faste former, og vi vil ikke tilbage til ungdomsoprørets formløshed. Vi vil lave en progressiv social manual for det 21. århundrede. Dette er afsnit 24: ’Sådan holder du en god juleaften’
 • Sådan håndterer du penge mellem venner

  23. december 2017
  Informations julekalender er en genfortolkning af Emma Gads ’Takt og Tone’ til en ny tid. Vi vil ikke tilbage til gamle dages faste former, og vi vil ikke tilbage til ungdomsoprørets formløshed. Vi vil lave en progressiv social manual for det 21. århundrede. Dette er afsnit 23: ’Sådan håndterer man penge mellem venner’
 • Sådan er du vært for rygere

  21. december 2017
  Informations julekalender er en genfortolkning af Emma Gads ’Takt og Tone’ til en ny tid. Vi vil ikke tilbage til gamle dages faste former, og vi vil ikke tilbage til ungdomsoprørets formløshed. Vi vil lave en progressiv social manual for det 21. århundrede. Dette er afsnit 21: ’Sådan er du vært for rygere’
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Kurt Nielsen
 • Grethe Preisler
Kurt Nielsen og Grethe Preisler anbefalede denne artikel

Kommentarer

Statens Museum for Kunst, SMK: Det store sus her følger udviklingen i maleriet i det 19. århundrede. Fra de danske guldaldermalere i begyndelsen til hvad der skete, da fotografering kom ind på scenen. Denne historie finder sted i samlingen, som du kan besøge gratis.