Læsetid: 3 min.

Sådan ser du på kunst

Informations julekalender er en genfortolkning af Emma Gads ’Takt og Tone’ til vor tid – en progressiv social manual for det 21. århundrede og de muligheder, det byder på. Dette er kapitel 20: ’Sådan ser du på kunst’
Informations julekalender er en genfortolkning af Emma Gads ’Takt og Tone’ til vor tid – en progressiv social manual for det 21. århundrede og de muligheder, det byder på. Dette er kapitel 20: ’Sådan ser du på kunst’
20. december 2017

»Den første Betingelse for Velopdragenhed er overhovedet at kunne kede sig med Anstand. Tænk på de Kongelige.«

– Emma Gad, Takt og Tone, 1918

Inden for billedkunsten er der forskellige genrer, men selve det at se på billedkunst er også en genre, som stiller visse krav til beskueren, specielt hvis man tilhører den kreds af mennesker, der inviteres til ferniseringer, altså åbning af udstillinger. Det er i reglen noget, folk glæder sig til, en festlig snobbe-event, hvor der altid vil være et bord med delvist fyldte vinglas, og det varer ikke længe, før snakken går livligt, og humøret gradvist stiger til uanede højder.

Man kommer for at se og blive set og selvfølgelig føle, at man er hævet over den gemene hob. Desværre glemmer mange helt at se på billederne og skulpturerne i al den hurlumhej, hvilket er en dødssynd. Man bør gå en runde og derefter komplimentere kunstneren, aldrig det modsatte. Det vil være synd at spolere dennes store dag med sur og negativ kritik.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kurt Nielsen
  • Grethe Preisler
Kurt Nielsen og Grethe Preisler anbefalede denne artikel

Kommentarer

Statens Museum for Kunst, SMK: Det store sus her følger udviklingen i maleriet i det 19. århundrede. Fra de danske guldaldermalere i begyndelsen til hvad der skete, da fotografering kom ind på scenen. Denne historie finder sted i samlingen, som du kan besøge gratis.