Baggrund
Læsetid: 3 min.

Sådan slår du op med en ven

I Informations julekalender skriver vi en opdateret og progressiv version af Emma Gads ’Takt og Tone’, så den passer til de store og nære konflikter, vi står over for i 2018. Dette er femte afsnit: ’Sådan kapper du båndet til en ven’
I Informations julekalender skriver vi en opdateret og progressiv version af Emma Gads ’Takt og Tone’, så den passer til de store og nære konflikter, vi står over for i 2018. 
Dette er femte afsnit: ’Sådan kapper du båndet til en ven’
Kultur
5. december 2017

Tro ikke straks, at en Ven nærer Ligegyldighed for Dem eller for Deres Sorger og Glæder, selvom Vedkommende i et Øjeblik, der var betydningsfuldt for Dem, forsømte at sende Dem en Hilsen.

Emma Gad, Takt og Tone (1918)

Der findes en sang af den skotske nationalpoet Robert Burns, hvis første linje lyder sådan:

»Should Auld Acquiantance Be Forgot«.

Den er oversat til vestjysk, og i forgangne tider i landsbyerne har gamle mennesker som afslutning på en fest taget hinanden under armen og sunget denne hyldest til det livslange venskab. Men det var dengang, og selvfølgelig er der stadig venskaber, der varer hele livet, men i det moderne storbyliv er der mere knald på, også når det gælder udskiftninger i vennekredsen.

Der kan være mange gode grunde til, at et venskab slutter.

De kan være alt fra store følelser omkring illoyalitet, svigt, udnyttelse og jalousi til almindelig metaltræthed, eller at man udvikler sig i forskellig retning f.eks. politisk og kører træt i diskussioner, som splitter, mere end de samler.

Det kan være et brag af et skænderi om en bagatel, (som nok mest fortæller, at der er underliggende årsager). Eller at man flytter til en anden by, får nyt arbejde og nye venner, som man hellere vil bruge sin tid på, eller at man synes, at ens ven er blevet for træls. Alt sammen helt legitimt.

Det kan være svært at slå op med en kæreste, men også med en gammel ven. Faktisk findes der ikke nogen god måde, med mindre venskabet, om man så må sige, glider ud af sig selv ved, at der går længere og længere tid, førend man gensidigt kontakter hinanden. Det er det bedste. Venskabet ophører, uden at man egentlig er uvenner.

Men der kan jo også ske det, at vennen undrer sig og kontakter en med en invitation:

»Skal vi ikke snart ses?« 

Det kan ske telefonisk, eller ved at man mødes tilfældigt på åben gade, og ikke lige har et godt svar parat. Altså mumler man et eller andet ubestemmeligt eller noget om, at man har travlt for tiden, og – vigtigt – selv vil kontakte den anden, når det lysner. Eller man griber til det morsomste og fejeste udsagn af dem alle:

»Vi ses lige pludselig!«

Er man afklaret med, at man gerne vil slippe venskabet, er det med at få det gjort.

Send en mail

Den ærligste måde er, at man sætter sig ned med vennen og pinder ud, hvad det er hos vedkommende, der gør, at man vil opsige venskabet. Det er samtidig den hårdeste.

Den kan vise sig nødvendig i visse tilfælde, men er ikke anbefalelsesværdig i alle. Okay, i det mindste ved vennen så, hvad klokken er slået, og der er gjort rent bord. Den slår hårdt, for det er altid smerteligt at miste en god ven. Send hellere en mail. I sådan en kan du vælge dine ord med omhu.

En mindre ærlig, men mere human måde, er at sige til vennen, at man er i en periode i sit liv, hvor man gerne have mere tid til sig selv og/eller sin familie (hvilket jo også kan være rigtigt). At det ikke er noget personligt, vendt mod vennen, men noget personligt for en selv, og at man har sagt det samme til andre venner. Det slår mindre hårdt.

Ærlighed er ikke altid at foretrække. Vennen kan med rank ryg (i overført betydning) bedre leve med ophøret, der så ikke behøver at opleves som et personligt nederlag.

Omvendt skal man naturligvis selv være god til at læse en ven og fornemme, hvis denne ønsker at afslutte venskabet. Læse det uudsagte og acceptere det. Men husk: Nogle gange skyldes det, at vedkommende selv er i en eller anden livskrise, som han eller hun gerne vil være alene med.

Serie

Informations julekalender 2017: Emma Gad til vores tid

Informations julekalender 2017 er en Takt og Tone til vores tid. Vi vil ikke tilbage til gamles dages faste former, og vi vil ikke tilbage til ungdomsoprørets formløshed. Vi vil lave en progressiv social manual for det 21. århundrede. Derfor vi Emma Gads ’Takt og Tone’ om, så den passer til de store, nære konflikter, vi står overfor i 2018.

Seneste artikler

 • Sådan holder du en god juleaften

  24. december 2017
  Informations julekalender er en genfortolkning af Emma Gads ’Takt og Tone’ til en ny tid. Vi vil ikke tilbage til gamle dages faste former, og vi vil ikke tilbage til ungdomsoprørets formløshed. Vi vil lave en progressiv social manual for det 21. århundrede. Dette er afsnit 24: ’Sådan holder du en god juleaften’
 • Sådan håndterer du penge mellem venner

  23. december 2017
  Informations julekalender er en genfortolkning af Emma Gads ’Takt og Tone’ til en ny tid. Vi vil ikke tilbage til gamle dages faste former, og vi vil ikke tilbage til ungdomsoprørets formløshed. Vi vil lave en progressiv social manual for det 21. århundrede. Dette er afsnit 23: ’Sådan håndterer man penge mellem venner’
 • Sådan er du vært for rygere

  21. december 2017
  Informations julekalender er en genfortolkning af Emma Gads ’Takt og Tone’ til en ny tid. Vi vil ikke tilbage til gamle dages faste former, og vi vil ikke tilbage til ungdomsoprørets formløshed. Vi vil lave en progressiv social manual for det 21. århundrede. Dette er afsnit 21: ’Sådan er du vært for rygere’
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er ikke nemt. Ligesom det kan være svært at sige til og fra for mange - er det måske også en stor udfordring at vedstå sig selv sine egne "skyggesider".?

Karsten Lundsby, Morten Nielsen, Jette Sørensen, Anne Mette Jørgensen, Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar