Læsetid: 3 min.

Sådan er du utro

Informations julekalender er en genfortolkning af Emma Gads ’Takt og Tone’ til vor tid. Vi vil ikke tilbage til gamle dages faste former, og vi vil ikke tilbage til ungdomsoprørets formløshed. Vi vil lave en progressiv social manual for det 21. århundrede. Dette er kapitel 16: ’Sådan er du utro’
Informations julekalender er en genfortolkning af Emma Gads ’Takt og Tone’ til vor tid. Vi vil ikke tilbage til gamle dages faste former, og vi vil ikke tilbage til ungdomsoprørets formløshed. Vi vil lave en progressiv social manual for det 21. århundrede. Dette er kapitel 16: ’Sådan er du utro’
16. december 2017

»Det kan lige saa fuldt virke ødelæggende paa et samliv, hvis der med haandfaste Ord gribes ind i noget, der maaske kunde forflygtige ved helt at lades uberørt.«

Emma Gad, Takt og Tone, 1918

Det sker. Man kunne måske ønske, at det ikke var tilfældet. Men det gør det. Derfor her lidt takt og tone i utroskaben, der øger muligheden for, at man kan passe lidt på de involverede parter imens.

Først og fremmest: Lad være med at have længere affærer.

At opdage, at et længere forhold er kørt som et parallelspor til bleskift, parmiddage og sex i ægtesengen, efterlader den forsmåede part med en grundlæggende mistillid – ikke blot til andre, men også til egen evne til at aflæse sine omgivelser. 

Bevæg dig så langt væk fra jeres omgangskreds som mulig. Du skylder ikke at have seksuelt samkvem med folk, som din partner kender. Hold dig også helst fra din arbejdsplads. Den er svær, for det er jo langt overvejende her, det sker – men husk på, at du kan skabe problemer på flere fronter. Du kan risikere, at din kollega lægger mere hjerte i episoden. Og bliver du opdaget, skal din partner leve med hver morgen at sende dig et sted hen, hvor genstanden for dit begær opholder sig.

Er der tale om en engangsaffære, og er du i dit hjerte overbevist om, at det ikke gentager sig, så hold din mund. Det er ikke din partners opgave at give dig syndsforladelse. Ønsker du at fortsætte i dit forhold, så bid det i dig, og sæt din lid til hjernernes utrolige evne til helt at glemme noget, der er for smertefuldt eller upraktisk at huske på.

Dog stiller den strategi store krav til dine evner til at slette dine spor. For én ting er tifold værre, end at du bryder sammen og erkender: At din partner selv finder ud af det. Så er tilliden vanskelig at genetablere. Opdager din partner dit svigt, fordi rygtet går i byen, lægger du skam og paranoia oven i sorg. Slet dine mails, sms’er og facebookkommunikation. Husk særlig på, at Apple-produkter synkroniserer. 

Utroskab er en anledning til at tage temperaturen på dit parforhold, men lad være med automatisk at antage, at der er noget i vejen med dit forhold, fordi du har været utro. Det behøver langt fra at være tilfældet. Det kan ødelægge et godt forhold, fordi du så begynder at fejlfinde, og det kan gøre fremtidige relationer svære, fordi den samtidig sementerer, at partnere skal kunne udfylde alle hinandens behov.

Det bør aldrig være forventningen. Overvej derfor altid mere isolerede forklaringer, så som at du blot var ualmindeligt tiltrukket af et andet menneske, særlig lystfuld den aften eller bare havde en periode med usædvanlig meget rod med dit selvværd.

Der er jo også muligheden for at tage episoden op som udgangspunkt for en snak om, hvorvidt jeres forhold kan organiseres på en anden måde. Et såkaldt ’åbent forhold’ er en mulighed. Ikke nødvendig for jer i praksis, men teoretisk er det altid en mulighed at sætte hinanden fri. Der er dog livsfaser, hvor succesraten for den slags er højere end andre. F.eks. kan det ikke anbefales i de år, hvor man får børn. Dertil spiller biologien stadig en for stor rolle i vores liv. 

Sidst men ikke mindst kan du tilvælge friheden og derefter – på den anden side af en behørig karensperiode – dyrke sex med hvem som helst. I vor tid behøver ingen at leve i forhold på grund af økonomisk nødvendighed eller sociale normer. Bild således aldrig dig selv ind, at du er et offer for omstændighederne. Det er så uendelig uklædeligt.

Serie

Informations julekalender 2017: Emma Gad til vores tid

Informations julekalender 2017 er en Takt og Tone til vores tid. Vi vil ikke tilbage til gamles dages faste former, og vi vil ikke tilbage til ungdomsoprørets formløshed. Vi vil lave en progressiv social manual for det 21. århundrede. Derfor vi Emma Gads ’Takt og Tone’ om, så den passer til de store, nære konflikter, vi står overfor i 2018.

Seneste artikler

 • Sådan holder du en god juleaften

  24. december 2017
  Informations julekalender er en genfortolkning af Emma Gads ’Takt og Tone’ til en ny tid. Vi vil ikke tilbage til gamle dages faste former, og vi vil ikke tilbage til ungdomsoprørets formløshed. Vi vil lave en progressiv social manual for det 21. århundrede. Dette er afsnit 24: ’Sådan holder du en god juleaften’
 • Sådan håndterer du penge mellem venner

  23. december 2017
  Informations julekalender er en genfortolkning af Emma Gads ’Takt og Tone’ til en ny tid. Vi vil ikke tilbage til gamle dages faste former, og vi vil ikke tilbage til ungdomsoprørets formløshed. Vi vil lave en progressiv social manual for det 21. århundrede. Dette er afsnit 23: ’Sådan håndterer man penge mellem venner’
 • Sådan er du vært for rygere

  21. december 2017
  Informations julekalender er en genfortolkning af Emma Gads ’Takt og Tone’ til en ny tid. Vi vil ikke tilbage til gamle dages faste former, og vi vil ikke tilbage til ungdomsoprørets formløshed. Vi vil lave en progressiv social manual for det 21. århundrede. Dette er afsnit 21: ’Sådan er du vært for rygere’
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Sorry, jeg synes mit parforhold skal være et parforhold, og intet andet.
Jeg er muligvis meget gammeldags, men hvis jeg elsker min partner, formoder jeg den samme gengældelse, om man så må sige.
Udvidede forhold må gerne forekomme, uden for min sfære. Dvs. Fortæl mig udelukkende hvis jeg spørger, og ikke på grund af dårlig samvittighed :-)

Hans Nielsen, Anders Reinholdt, Viggo Okholm, Christel Gruner-Olesen, Bjørn Pedersen, Henrik L Nielsen, Markus Lund, Niels Duus Nielsen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

Utroskab er amoralsk. Hvis man keder sig så meget i selskabmed andre, så må man sige det eller slå op. Jeg indgår aldrig i ufrie, forpligtende forhold. (Måske er det derfor at jeg fortsat er single. Fordi målgruppen er så uendelig lille.)

Rikke Nielsen, Henrik L Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

"eller bare havde en periode med usædvanlig meget rod med dit selvværd"

Det her er drivkraften i andre menneskers utroskab: når man er sammen med andre på uærlige præmisser.

Jeg skal være den sidste til at se skævt til utroskab, og hvis man er i et forhold og har lyst til at være sammen med nogle andre så må man måske alligevel spørge sig selv hvorfor og hvad man vil med det.

Bjørn Pedersen

De her "gode råd" om utroskab, virker umiddelbart til at være lidt ude af trit med den af Emma Gad-inspirerede series ophav. For nu at citere fra Sally Frydenlunds udemærkede artikel om Gad her på Information pr. 1. december i år:

"Vi kan rigtignok trække på smilebåndet ad hendes varsler mod at gå med diamanter om formiddagen eller at lade grammofonen spille for åbne vinduer i vores sommerresidens, men bør samtidig have øje for, hvad Emma Gads egentlige budskab med bogen og hendes samlede øvrige virke var.

Nemlig, som det også fremgår af Takt og Tones forord, at »kun een Hovedregel for alt menneskeligt Samkvem bliver aldrig forældet. Det er den at handle mod sine Medmennesker ud fra et godt hjerte«."

https://www.information.dk/kultur/2017/11/emma-gad-mere-bordskikkens-vogter

Marie Sanne Caroline Malmros

Utroskab skaber en splittelse i en selv og i ens parforhold. Løgne, fortielser og halve sandheder er gift for parforholdet. Spirituelt og psykologisk set er det noget rigtigt skidt.

Lise Lotte Rahbek, Viggo Okholm, Markus Lund, Eva Schwanenflügel, Hans Nielsen, Frede Jørgensen og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar
Marie Sanne Caroline Malmros

Åbne forhold skaber også indre splittelse og det gælder også sexarbejdere.

Eva Schwanenflügel, Nanna Kinch og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar

@Thomas
Må jeg forsigtigt foreslå en omskrivning?
Fantasiløshed er den største sexdræber.
Utroskab er et fantasiforladt forsøg på at finde inspiration.
Som at pisse i bukserne, hvis man er til solourinsex.

Bjarne Bisgaard Jensen, Lise Lotte Rahbek, Rikke Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Thomas Jensen: At lade samliv være årsag til mindre erotisk liv er bl.a. dit eget ansvar, vil du ikke tage det sure med det søde fortjener du ikke hverken erotik eller samlever. Lidt hårdt skrevet så måske undskyld. Men i min optik hænger kærlighed og sex sammen.