Baggrund
Læsetid: 3 min.

Sådan er du vært for rygere

Informations julekalender er en genfortolkning af Emma Gads ’Takt og Tone’ til en ny tid. Vi vil ikke tilbage til gamle dages faste former, og vi vil ikke tilbage til ungdomsoprørets formløshed. Vi vil lave en progressiv social manual for det 21. århundrede. Dette er afsnit 21: ’Sådan er du vært for rygere’
Informations julekalender er en genfortolkning af Emma Gads ’Takt og Tone’ til en ny tid. Vi vil ikke tilbage til gamle dages faste former, og vi vil ikke tilbage til ungdomsoprørets formløshed. Vi vil lave en progressiv social manual for det 21. århundrede. Dette er afsnit 21: ’Sådan er du vært for rygere’
Kultur
21. december 2017

Den stadig om sig gribende Nydelse af Tobak gør sig selvfølgelig ikke mindst gældende i Selskabslivet, og ved et større Selskab er Luften ofte tyk og blaa af Røg, saa snart Maaltidet er sluttet. Hvor Hensynet til en eller flere bedagede Damer ikke gør sig gældende, ryges der i alle Stuer. Damer maa nødig træde hindrende i Vejen for Rygning. Naar de har ondt ved at taale den, maa de blive hjemme.

Emma Gad, Takt og Tone, 1918

Pist borte er den tid, hvor rygere havde ret til at fylde hvert et lokale, offentligt som privat, med mørk røg fra piber og tobakscigaretter. Vi ved, at rygning slår ihjel og gør syg på sigt, og vi gør som samfund en indsats for at formane, advare, oplyse og besværliggøre, dog uden definitivt at forbyde.

I dag opfattes rygning enten som dødsdriftigt ungdomsfrimod, for de lidt ældre som social (og økonomisk) lavstatus og ved enkelte lejligheder som et udbrud fra dagligdagens tærende fornuftstankegang. Netop derfor er nydelse af tobak i selskabslivet stadig udbredt.

Hvad gør man da i 2018 som vært for rygende gæster?

Tro ikke, at du kan gøre en ryger til ikkeryger ved for princippets skyld at formane eller ved at besværliggøre rygerens mulighed for at ryge. Lige så lidt som en alkoholiker bliver afholdskvinde af at få banket rødvinsglasset ud af hånden, lige så lidt kan spot, formaning eller bevidst udskamning fra værtens side realistisk betragtes som led i en langsigtet afvænning. Dette er ikke værtens bord.

Er du vært for rygere, er det derfor dit selvfølgelige ansvar at sørge for, at vedkommende føler sig så velkommen som muligt og altså herunder deres rygevaner accepteret.

Det kan ikke tilrådes at tillade fri rygning i alle eller nogen stuer, medmindre hele selskabet foretrækker dette. Selv rygere foretrækker som oftest frisk luft, hvor de spiser og sidder, og der skal tages hensyn til dem, der ikke selv ryger.

Fortæl gerne rygere, hvor i dit hjem de må ryge, så de ikke selv undskyldende behøver at spørge. Forsømmer du dette, må du sørge for ikke tydeligt at lade dig irritere, når en gæst spørger dig. Bor du ikke med privilegeret adgang til udestue, terrasse, veranda eller altan er et åbent vindue på lidt afstand af det øvrige selskab en god mulighed. Sørg for at sætte askebægre frem, sæt en skål med eddike i nærheden, hvis du vil nedkæmpe røglugten med det samme. Og gør rygearealet så hyggeligt som muligt.

Er du særligt intolerant, måske endda allergisk over for røg, og ved du med dig selv, at du vil være mindre tilbøjelig til at invitere den rygende gæst til et selskab igen, hvis dit hjem lugter af røg dagen derpå, må dine gæster ud på gaden med deres cigaretter. Overvej denne konsekvens særligt nøje, hvis kun en enkelt til eksempelvis et middagsselskab gerne vil ryge og sendes fem etager ned og ud i mørke og kulde. Gør ikke forbuddet og din intolerance til en principsag, men en afvejning i forhold til omfanget af røg og dine gæsters sociale muligheder.

Holder du fest i dit hjem, er det tilrådeligt at ofre et rum, gerne køkkenet eller bagtrappen, hvis du har mildt stemte naboer i opgangen. 

Holder du fest med taler, så læg rigelige pauser ind undervejs. Og kommenter aldrig på rygerflokkens vaner eller umagelighed derude i kulden.

Er du selv gæst og ryger, så vær opmærksom på, hvad den sociale opdeling, som en konstant vandren op og ned ad trapper eller ind og ud af køkkenet, gør ved selskabet. Vælg din timing med social begavelse, bryd så vidt muligt ikke et mindre middagsselskab op mellem retter for at ryge, men vent, til der sker et naturligt socialt skift. Og fortab dig ikke i lange tomandssamtaler, hvis et lille middagsselskab sidder i stuen og savner jeres selskab. Inviter gerne ikkerygere med som selskab. Og undskyld ikke med flovhed din rygevane for de ikkerygende. Hvis du ikke tåler andres blik på din vane, så må cigaretterne blive derhjemme.

Serie

Informations julekalender 2017: Emma Gad til vores tid

Informations julekalender 2017 er en Takt og Tone til vores tid. Vi vil ikke tilbage til gamles dages faste former, og vi vil ikke tilbage til ungdomsoprørets formløshed. Vi vil lave en progressiv social manual for det 21. århundrede. Derfor vi Emma Gads ’Takt og Tone’ om, så den passer til de store, nære konflikter, vi står overfor i 2018.

Seneste artikler

 • Sådan holder du en god juleaften

  24. december 2017
  Informations julekalender er en genfortolkning af Emma Gads ’Takt og Tone’ til en ny tid. Vi vil ikke tilbage til gamle dages faste former, og vi vil ikke tilbage til ungdomsoprørets formløshed. Vi vil lave en progressiv social manual for det 21. århundrede. Dette er afsnit 24: ’Sådan holder du en god juleaften’
 • Sådan håndterer du penge mellem venner

  23. december 2017
  Informations julekalender er en genfortolkning af Emma Gads ’Takt og Tone’ til en ny tid. Vi vil ikke tilbage til gamle dages faste former, og vi vil ikke tilbage til ungdomsoprørets formløshed. Vi vil lave en progressiv social manual for det 21. århundrede. Dette er afsnit 23: ’Sådan håndterer man penge mellem venner’
 • Sådan ser du på kunst

  20. december 2017
  Informations julekalender er en genfortolkning af Emma Gads ’Takt og Tone’ til vor tid – en progressiv social manual for det 21. århundrede og de muligheder, det byder på. Dette er kapitel 20: ’Sådan ser du på kunst’
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Det er da ikke så svært at aftale, at man helt naturligt går udenfor i et ikke-rygerhjem - og tage hensyn til ikke-rygere i et rygerhjem? Eller hvad ?