Baggrund
Læsetid: 4 min.

Det stiller du op med en, der drikker for meget

I Informations julekalender bringer vi hver dag en progressiv, tidssvarende opdatering af Emma Gads ’Takt og Tone’. Ottende kapitel: ’Det stiller du op med en, der drikker for meget’
I Informations julekalender bringer vi hver dag en progressiv, tidssvarende opdatering af Emma Gads ’Takt og Tone’. Ottende kapitel: ’Det stiller du op med en, der drikker for meget’
Kultur
8. december 2017

»Vær ikke bange for at optræde med Myndighed, selvom De ikke har den. Det lønner sig.«

Emma Gad, Takt og Tone (1918)

De fleste af os kender nogen, som drikker for meget. Det kan være en veninde, som du holder af, men som du alligevel har lyst til ikke at være sammen med. Du har mange gange set hende blive så fuld, at det var en ydmygelse for hende selv og pinligt for jer andre, når du har inviteret hende.

Men du vil heller ikke holde hende udenfor.

Eller måske har du en forælder, du elsker helt ind i himlen, og for hvem du vil alt det bedste i verden. Men du er bange for at lade hende være alene med dit barn, fordi du ved, at hun kører beruset med barnet på bagsædet. Du vil meget nødig afskære hende fra at være sammen med dit barn, for du ved, hvor meget det betyder for dem. Det kan også være, at du allerede nu frygter juleaften, fordi du har set det ske så mange gange før: Din far bliver fuld og bitter. Kan ikke styre sine udfald mod alt og alle og livet især. Din mor forsvarer ham, og du begynder at græde. 

Det kan også være, at din kæreste bliver så beruset, når I er ude sammen, at din aften går med at være nervøs for, hvor meget han drikker. Hvert glas er en nedtælling til endnu et nederlag. Det er pinagtigt for dig, men det gør mest ondt at se en, du holder af, blive en person, som andre ser ned på og skal bære over med. I har sandsynligvis snakket om det flere gange, og han har lovet at styre sig, og så er det gået galt. Igen. Du har mistet lysten til at gå ud sammen, fordi du hverken kan holde de der aftener eller morgener efter ud. Længere. Men du elsker jo manden, og vi har alle sammen vores ting at slås med. Det ved du godt.

Hvad stiller du op med den, du kender og holder af, som har et alkoholproblem?

Det første, du skal vide, er, at du ikke kan redde dem, der drikker. Det kan de kun selv. Der er ikke noget, du kan sige eller gøre, som får dem til at holde op med at drikke. De skal have ramt bunden, hvis de skal gøre sig fri af alkoholen. De skal have erkendt problemet og besluttet sig for, at de ikke vil være den person, som drikker. Det er deres erfaring og deres beslutning.

Det andet er, at alkohol ikke er et symptom på noget dybere psykologisk, som I skal løse først. Freud forklarer ikke alhokolisme. 

Det næste, du skal vide er, at en alkoholiker ikke kun er ham på bænken uden familie og arbejde. Mange alkoholikere formår at leve tilværelser, som objektivt fungerer. Være pænt klædt og ligne én, som har styr på det meste. Men en alkoholiker er en person, som er magtesløs over for alkohol. Det er én, som mister sin selvbestemmelse, når det kommer til alkohol. Selv om man ikke drikker hver dag og aldrig drikker om dagen, kan man godt være alkoholiker, hvis man mister sin myndighed, når man drikker.

Det fjerde, du skal gøre dig klart, er, at du ikke skal moralisere. Du kommer ingen vegne med dårlig samvittighed. Alle alkoholikere moraliserer over sig selv og har dårlig samvittighed. De ved godt, at det er ødelæggende for dem at drikke, og de gør det alligevel.

Men du kan gøre noget, og hvis du holder af personen, bør du gøre noget: Du kan sige til din ven, som drikker, at du ved, at han drikker. At du kan se det, og du kan se, at han bliver en person, han ikke vil være. Du skal gå ud fra, at han selv ved det. Og du skal spørge, hvad han selv tænker om det. Og så skal du lytte. Du skal ikke betinge jeres forhold af, at han holder op med at drikke. Med mindre du virkelig vil gennemføre det. Og du skal vide, at det sandsynligvis blot vil føre til, at I ikke ser hinanden mere. Ikke at han holder op med at drikke.

Og så skal du sige, at du ved, det er hans beslutning, om han vil holde op med at drikke. Og hvis han vil holde op med at drikke, vil du gøre, hvad du kan for at hjælpe ham. Du ved, det bliver utroligt svært, og det vil være en virkelig stor præstation, hvis det lykkes. Og du vil beundre ham som en verdensmester, hvis han virkelig gør det.

Serie

Informations julekalender 2017: Emma Gad til vores tid

Informations julekalender 2017 er en Takt og Tone til vores tid. Vi vil ikke tilbage til gamles dages faste former, og vi vil ikke tilbage til ungdomsoprørets formløshed. Vi vil lave en progressiv social manual for det 21. århundrede. Derfor vi Emma Gads ’Takt og Tone’ om, så den passer til de store, nære konflikter, vi står overfor i 2018.

Seneste artikler

 • Sådan holder du en god juleaften

  24. december 2017
  Informations julekalender er en genfortolkning af Emma Gads ’Takt og Tone’ til en ny tid. Vi vil ikke tilbage til gamle dages faste former, og vi vil ikke tilbage til ungdomsoprørets formløshed. Vi vil lave en progressiv social manual for det 21. århundrede. Dette er afsnit 24: ’Sådan holder du en god juleaften’
 • Sådan håndterer du penge mellem venner

  23. december 2017
  Informations julekalender er en genfortolkning af Emma Gads ’Takt og Tone’ til en ny tid. Vi vil ikke tilbage til gamle dages faste former, og vi vil ikke tilbage til ungdomsoprørets formløshed. Vi vil lave en progressiv social manual for det 21. århundrede. Dette er afsnit 23: ’Sådan håndterer man penge mellem venner’
 • Sådan er du vært for rygere

  21. december 2017
  Informations julekalender er en genfortolkning af Emma Gads ’Takt og Tone’ til en ny tid. Vi vil ikke tilbage til gamle dages faste former, og vi vil ikke tilbage til ungdomsoprørets formløshed. Vi vil lave en progressiv social manual for det 21. århundrede. Dette er afsnit 21: ’Sådan er du vært for rygere’
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Og så lige det sidste:
Fortæl, at han/hun ikke kan klare det alene. Det kan ingen.
At alkoholisme er en progressiv sygdom man dør af.
At det mest effektive er en minnesotakur. F.eks. i Tjele.
At en sponsor i AA også kan gøre det.
At det lykkes for stort set alle, der virkelig vil modtage denne form for hjælp og vejledning.
Med kærlig og taknemmelig hilsen fra en alkoholiker.
Nu ædru i 26 år.

Johanna Haas, Ejvind Larsen, Lars Rasmussen, ingemaje lange, Rasmus Knus og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Claus Bødtcher-Hansen

08/dec/2017

Min erfaring som gestaltterapeut i mere end 30 år er,
at alkohol-misbrug er en såkaldt selv-medicinering,
for at undgå at mærke, hvordan man (m/k) har det.

Samtale-terapi, hvor der arbejdes med problemets
oprindelige årsag, er det eneste, der virker.

Med venlig hilsen
Claus Bødtcher-Hansen

“What kind of man I was to be you’ve known since the beginning,
since the beginning of every creature.

It must be horrible to be aware, simultaneously,
of what is, what was,
and what will be.

I began my life confident and happy,
certain that the Sun rose every day for me
and that flowers opened for me every morning.
I ran all day in an enchanted garden.

Not suspecting that you had picked me from the Book of Genes
for another experiment altogether.
As if there were not proof enough
that free will is useless against destiny.

Under your amused glance I suffered
like a caterpillar impaled on the spike of a blackthorn.
The terror of the world opened itself to me.

Could I have avoided escape into illusion?
Into a liquor which stopped the chattering of teeth
and melted the burning ball in my breast
and made me think I could live like others?

I realized I was wandering from hope to hope
and I asked you, All Knowing, why you torture me.
Is it a trial like Job’s, so that I call faith a phantom
and say: You are not, nor do your verdicts exist,
and the earth is ruled by accident?

Who can contemplate
simultaneous, a-billion-times-multiplied pain?

It seems to me that people who cannot believe in you
deserve your praise.

But perhaps because you were overwhelmed by pity,
you descended to the earth
to experience the condition of mortal creatures.

Bore the pain of crucifixion for a sin, but committed by whom?

I pray to you, for I do not know how not to pray.

Because my heart desires you,
though I do not believe you would cure me.

And so it must be, that those who suffer will continue to suffer,
praising your name.”

— Czesław Miłosz, An Alcoholic Enters the Gates of
Heaven
.

@Lars Rasmussen
Tak for lyrik! Stort digt!
Er det blasfemi, hvis jeg, blot i spøg her foran pejsen, skriver slutningen om til:

"I pray to you, for I do not know how not to pray.

Because my heart desires you,
though I do not believe you would cure me.

And so it must be, that those who suffered stopped to suffer,
praising your name.”

Torben K L Jensen

Hvis der er noget der bringer mit pis i kog er det dumhed,så efter et alt for langt ophold i sprit opdagede jeg at jeg var begyndt at blive dum - så for otte år siden tog jeg valget : Aldrig mere sprit og røg. Det tog over to år at restituere krop og sjæl - aldrig har jeg haft så godt,så alkohol er ingen option resten af livet.
En introvert alkoholiker a.d.