Læsetid: 4 min.

Hvad stiller man op med sin vens fiasko?

Informations julekalender er en genfortolkning af Emma Gads ’Takt og Tone’ til en ny tid. Vi vil ikke tilbage til gamles dages faste former, og vi vil ikke tilbage til ungdomsoprørets formløshed. Vi vil lave en progressiv social manual for det 21. århundrede. Dette er tredje afsnit: ’Hvad stiller man op med sin vens fiasko?’
Informations julekalender er en genfortolkning af Emma Gads ’Takt og Tone’ til en ny tid. Vi vil ikke tilbage til gamles dages faste former, og vi vil ikke tilbage til ungdomsoprørets formløshed. Vi vil lave en progressiv social manual for det 21. århundrede. Dette er tredje afsnit: ’Hvad stiller man op med sin vens fiasko?’
3. december 2017

Meget af det, her Staar, kan være pudsigt nok, fordi vi Mennesker nu engang altid har en lille kniggende Narrebjælde hæftet paa os, selv naar vi agerer mest ophøjede. Den, der med aabent blik for det komiske kan smile venligt til denne lille Klingren, har saa meget lettere ved at gaa Livet igennem.

Emma Gad, 1918

Noget af det hverdagsværste i vores kultur er fiaskoen. Det er slaget i livet, når man får at vide, at man ikke er god nok. Man har tilbudt sine talenter og er blevet afvist.

Hvad siger du, når du taler med en ven eller veninde, som netop har oplevet fiasko?

Lad os begynde med, hvad du ikke skal gøre. Du skal ikke bagatellisere nederlaget og sige, at vedkommende ikke skal tage det tungt. Din ven tager det tungt, og det er derfor, det er en svær situation for dig også. Hvis du skubber det væk og siger, at det skal man ikke tage alvorligt, skubber du ikke problemet, men din ven væk.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Toke Kåre Wagener
  • David Zennaro
  • Katrine Damm
  • Lise Lotte Rahbek
  • janeke christensen
  • Dennis Jensen
Toke Kåre Wagener, David Zennaro, Katrine Damm, Lise Lotte Rahbek, janeke christensen og Dennis Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

En forbavsende god genfortolkning af Emma Gads dyder.

Der er simpelthen intet værre end folk, der spiser dig af med et skulderklap og et "Mon ikke det går?". Det virker kun fremmedgørende, hvis en ven ikke kan sætte sig ind i et personligt nederlag eller kan give udtryk for genkendelse og sympati i relation til det.

Mange mennesker - der ikke har potentiale som gode venner - ynder at bagatellisere personlige nederlag på den måde. Er det egoisme? Er det overfladiskhed? Frygtes en 'smitte' af det personlige nederlag? Er det en misforstået høflighed ifhl. til ikke at ville snage eller stikke snuden for langt frem i andres følelser? Det virker svært at sige.

Det er svært hvis fiaskoen rækker ud over det professionelle.
Svært hvis fysisk handicap og daglig smerte er en central del af problemstillingen.
Svært hvis produktet, ud over det personlige tab, er et dybfølt og velbegrundet had til den nation hvor man er født.
Svært hvis der ikke er håb. Svært hvis der ikke meget hurtigt viser sig udvikling til det bedre.
Svært når hele verden har købt et glansbillede-agtig Hollywood-version af virkeligheden, hvor man altid kan hvis bare man vil.
Det er sgu ikke let!