Baggrund
Læsetid: 5 min.

Betyder et nyt år også nye tider i Hollywood?

#MeToo-debatten og anklager om sexchikane – og det, der er meget værre – er tilbage for fuld styrke i Hollywood i det nye år, hvor Oprah Winfrey har holdt en opsigtsvækkende tale ved årets første store prisfest, 100 franske kvinder synes, at vi alle sammen skal slappe lidt af, og James Franco er kommet under voldsom beskydning
Kultur
13. januar 2018

Mandag den 1. januar: Kvinderne slår igen

En række prominente Hollywood-kvinder lancerer Time’s Up, en nonprofit, frivilligt drevet organisation, der skal hjælpe kvinder – ikke kun i filmbranchen, men overalt – med at bekæmpe seksuelle krænkelser og sexchikane.

Organisationen, der takket været generøse donationer allerede har mange penge at gøre godt med, nedsætter forskellige arbejdsgrupper, der skal tage sig af alt fra sagsanlæg og lovgivning til ligestilling og hjælp til minoriteter af alle slags.

Tirsdag den 2. januar: En undskyldning er ikke nok

Tv-forfatter og showrunner Dan Harmon bliver på Twitter kritiseret for en halvhjertet undskyldning for sexchikane mod en af sine tidligere medmanuskriptforfattere på komedieserien Community. Det er forfatteren Megan Ganz selv, der går i rette med Harmon, og han undskylder igen. Men Ganz understreger, at det ikke er nok og forklarer hvorfor:

»Det tog mig år at begynde at tro på mit talent igen, at tro på en chef, når han komplimenterede mig, og ikke krumme tæer, når han bad om mit nummer.«

Torsdag den 4. januar: Woody Allen anklaget

Sofie Amalie Klougart

Journalisten og forfatteren Richard Morgan har fået adgang til et arkiv med Woody Allens noter, idéudkast og øvrige papirer og skriver i Washington Post en artikel, hvori han fører papirerne og instruktørens film som bevis for, at Allen har en usund – for ikke at sige ulovlig – interesse for unge kvinder.

»Han forklæder forbrydelser som kunst,« skriver Morgan blandt andet.

Skuespilleren og aktivisten Rose McGowan, der var en af de første til at træde frem med historier om voldsomme seksuelle overgreb – endda før #MeToo – jubler på Twitter over artiklen.

Fredag den 5. januar: Voldtægtsanklager mod Paul Haggis

I december blev filminstruktøren og manuskriptforfatteren Paul Haggis beskyldt for i 2013 at have voldtaget sin publicist, Haleigh Breest.

Breest sagsøgte Haggis for ni millioner dollar, og Haggis, der bedyrede sin uskyld, lagde sag mod hende for bagvaskelse og afpresning.

Tre andre kvinder, alle anonyme, træder nu i Associated Press frem med anklager mod Haggis, en af dem for voldtægt, de to andre for med magt at kysse, rage på og forsøge at have sex med dem.

Søndag den 7. januar: Oprah Winfreys store tale

Paul Drinkwater

Ved Golden Globe-uddelingen i Hollywood, det nye års første store prisfest, har kvinderne aftalt alle at bære sort som en solidaritetserklæring med #MeToo og ofrene for seksuelle overgreb.

Nogle af de kvindelige filmstjerner har #MeToo- og Time’s Up-aktivister med på den røde løber. Oprah Winfrey holder en opsigtsvækkende tale, hvor hun drager paralleller mellem #MeToo, kvindekamp og borgerrettighedskampen i USA. Dagen efter begynder medierne at spekulere i, om hun er en mulig amerikansk præsidentkandidat i 2020.

Blandt andre Rose McGowan anklager vredt Hollywood for at forsøge at hvidvaske sig selv med Time’s Up og de kønspolitiske manifestationer og taler ved Golden Globes. McGowan har tidligere beskyldt Meryl Streep for at have kendt til, hvad Harvey Weinstein foretog sig af ubehageligheder.

Dylan Farrow – Woody Allen og Mia Farrows adoptivdatter – der beskylder Allen for at have forgrebet sig på hende i 1992, da hun var syv år gammel, spørger på Twitter, hvorfor instruktøren endnu ikke er blevet udstødt af Hollywood, og hvorfor skuespillere står i kø for at arbejde sammen med ham.

Mandag den 8. januar: James Francos lig i lasten

Jae C. Hong

Sarah Tither-Kaplan, en af skuespilleren og instruktøren James Francos tidligere skuespilelever og medvirkende i flere af de film, han selv har instrueret, beskylder ham på Twitter for at have overskredet hendes grænser under optagelserne til en nøgenscene.

Franco, der vandt en Golden Globe for hovedrollen i The Disaster Artist, bar til uddelingen en Time’s Up-pin på sin jakke, og det var ikke mindst det, der fik Tither-Kaplan til at reagere. Skuespilleren Ally Sheedy retter også en anklagende Twitter-finger mod Franco, men hendes tweet bliver siden slettet igen.

Tirsdag den 9. januar: Der skal være plads til at flirte

James Franco bliver interviewet af Stephen Colbert i The Late Show og benægter alle anklager, men siger også:

»Jeg er her for at lytte og lære og forandre mig, hvis min holdning er forkert.«

Og:

»Hvis der er noget at kompensere for noget i dette tilfælde, skal jeg nok kompensere.«

Skuespilleren og instruktøren Greta Gerwig, der i 2012 medvirkede i Woody Allens To Rome with Love, tager i en onlinediskussion på New York Times’ hjemmeside afstand fra instruktøren og siger blandt andet, at »havde jeg dengang vidst, hvad jeg ved nu, ville jeg ikke have medvirket i filmen«.

schwarzwaelder

Med filmstjernen Catherine Deneuve i spidsen skriver 100 franske kvinder – skuespillere, forfattere, akademikere – et åbent brev i Le Monde, hvori de forsøger at nuancere #MeToo-debatten:

»Voldtægt er en forbrydelse. Men det er ikke altid en forbrydelse, når en mand lægger an på en kvinde, ikke engang når det sker insisterende eller kluntet. Galanterier skal ikke sidestilles med mandschauvinistisk aggression.«

Brevet vækker opsigt og bliver kraftigt kritiseret for ikke at have forstået vigtigheden og essensen af #MeToo.

Onsdag den 10. januar: Hvad vidste Oprah?

schwarzwaelder

Sangeren Seal beskylder på Instagram Oprah Winfrey for at have kendt til rygterne om Harvey Weinsteins mangeårige forfølgelse af og overgreb på unge kvinder. Beskyldningerne er ledsaget af to fotografier af Winfrey sammen med Weinstein og teksten:

»Når man har været en del af problemet i årtier, og alle pludselig synes, at man er løsningen

James Franco er gæst i Late Night with Seth Meyers og forsvarer sig igen mod beskyldningerne fra Sarah Tither-Kaplan og Ally Sheedy.

Blandt andet siger Franco, at der er ting, han kunne sige om sagen og anklagerne, som ville hjælpe ham, men at han af respekt for Time’s Up-initiativet og #MeToo, lader være og tager slagene, som de kommer.

Torsdag den 11. januar: Afstand til Woody

Chris Pizzello

Fem kvinder fortæller i Los Angeles Times historier om, hvordan de føler sig misbrugt og krænket af James Franco, der har været deres skuespillærer og brugt dem i flere af de film, han selv har instrueret.

»Jeg føler, at der var tale om et magtmisbrug, og at der var en kultur, hvor man udnyttede kvinder, der ikke var berømte, og en kultur, hvor kvinder var undværlige,« siger Sarah Tither-Kaplan, der er blandt kvinderne.

Paul Haggis’ ekskone, Deborah Rennard, forsvarer ham og siger til Deadline.com, at han ikke er »den type mand, der nogensinde vil kunne begå vold eller udvise aggressiv adfærd over for en kvinde«.

Skuespilleren Mira Sorvino, der vandt en Oscar for sin rolle i Woody Allens Mig og Afrodite (1995), skriver i Huffington Post et åbent brev til Dylan Farrow, hvori hun undskylder, at hun nogensinde arbejdede sammen med Allen.

Sorvino fortæller i brevet, at hun ændrede holdning til Allen og hans bedyrede uskyld efter at have talt med Dylans bror, journalisten Ronan Farrow, der i The New Yorker har skrevet om anklagerne mod Harvey Weinstein.

Serie

Det begyndte med Harvey Weinstein – og fortsætter med #MeToo

Det begyndte, da New York Times i oktober bragte de første artikler om anklager mod den magtfulde filmproducent Harvey Weinstein for seksuelle overgreb. Men det er langt fra kun Weinstein, der har begået seksuelle overgreb i den amerikanske filmbranche. Anklager om krænkelser og sexchikane vælter frem mod adskillige andre af Hollywoods kendte som Kevin Spacey, Steven Seagal og Bryan Singer. Og det fortsætter i kølvandet på Weinstein-afsløringerne og #MeToo-kampagnen. 

Vi følger det hele og samler trådene her.

Seneste artikler

 • #MeToo hænger stadig Hollywoods beskidte vasketøj til tørre

  9. december 2017
  Skeletterne vælter fortsat ud af skabene i kølvandet på Harvey Weinstein-afsløringerne og #MeToo-kampagnen. Nogle af den seneste måneds mest opsigtsvækkende sager omfatter Weinsteins ’meddelagtighedsmaskine’, senator og tidligere komiker Al Franken og et offentligt slagsmål mellem John Oliver og Dustin Hoffman
 • Det begyndte med Harvey Weinstein – det fortsætter med Kevin Spacey

  11. november 2017
  Det er langt fra kun Harvey Weinstein, der har begået seksuelle overgreb i den amerikanske filmbranche. Anklager om krænkelser og sexchikane vælter frem mod adskillige andre af Hollywoods kendte som Kevin Spacey, Steven Seagal og Bryan Singer. Her er, hvad der er sket den seneste uge
 • Det begyndte med Harvey Weinstein

  4. november 2017
  I begyndelsen af oktober bragte New York Times de første artikler om anklager mod den magtfulde filmproducent Harvey Weinstein for seksuelle overgreb. Siden er en lang række kvinder og mænd trådt frem med beskyldninger mod Weinstein og andre af Hollywoods producenter, instruktører og skuespillere. Her følger en oversigt over, hvad der er sket og hvornår
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her