Læsetid: 3 min.

’Casper & Mandrilaftalen’ burde ikke kunne lade sig gøre. Men det gjorde det

Hey, hummersuppe! For Informations musikredaktør, Ralf Christensen, blev ironiens og kedsomhedens årti, 90’erne, reddet på falderebet af sammenbrudskomikken. Informations humorkanon er nået til: ’Casper & Mandrilaftalen’
Casper og Mandrilaftalen var en del af 90’ernes til tider nærmest meningsløse komik.

Casper og Mandrilaftalen var en del af 90’ernes til tider nærmest meningsløse komik.

DR Presse

25. januar 2018

Et par allerede kendte og et par mindre kendte komikere lukker sig frivilligt inde i en garage på Amager. Casper Christensen, Lars Hjortshøj, Frank Hvam og Lasse Rimmer. Manuskriptskrivning, indspilning og redigering klarer de på 14 timer dagligt, og for enden af arbejdsdagen sendes en halv times tv på bånd i taxa til DR. Hvorfra det transmitteres samme aften klokken 23:30. Det burde ikke kunne lade sig gøre. Men det gjorde det 67 gange, over to sæsoner, i 1999.

Efter en noget bumlet start faldt Casper & Mandrilaftalen i hak. Jeg husker, at det var lige som at se et stereogram af ligegyldigt lal blive til verdens sjoveste vrøvl. Dengang i 1999, foran tossekassen, billedrørsfjernsynet, med VHS-videobåndoptageren i fuld sving.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Søren Veje
  • ulrik mortensen
  • Finn Årup Nielsen
  • Oluf Husted
Søren Veje, ulrik mortensen, Finn Årup Nielsen og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Finn Årup Nielsen

Med hensyn til "tidløst" som der skrives, vil jeg gerne komme med en indvending: Jeg mener ikke at
Dominant BX 326 modellen produceres længere. Jeg er heller ikke sikker på at luftfiltret kan fås som reservedel.

Så er der Lennart Bertelsen som ikke har knaldet siden halvfjerdserne. Mandrillen var og er toppen af poppen.

Jens Falkenberg, Ralf Christensen og Peter Frost anbefalede denne kommentar
Jasper Jacobsen

Jeg er født i 1980 og er hardcore Mandril-fan. Det show ramte simpelthen lige ned i min gymnasietid hvor jeg husker de indforståede og anerkendende nik fra vennerne, som også havde udskudt en blækregning for i stedet at hengive sig til dette absurde univers lavet af det pureste marmor. Når vi kastede om os med citater som: "Giv mig min sko tilbage, RØV!", eller: "Kan du så forstå det, Marianne!" troede de ikke-indviede sikkert at vi havde Tourettes, men de vidste jo ikke bedre - de kendte ikke til Skam & Skule, Bjarne Goldbæk, Gentlemann Finn, Broder Salsa, Dennis Pelvis, Mario Rwanda og Ebbenezer Kvasthval.
Fast-forward 20 år: Jeg er på den årlige weekend til Sverige med det samme tætte gymnasie crew, og guess what: vi har stadig Mandrillen som et legendarisk humorfællesskab som bliver ved med at genbesøge os, og jeg tror ikke det stopper. Eller rettere: jeg vil ikke have at det stopper.
Mandrillen står i dag for mig som et lysende eksempel på hvad der ofte sker når man giver talentfulde og passionerede mennesker tillid og frie rammer. Showet var lystbetonet, improvisatorisk og vanvittigt eksperiementerende, hvilket i dén grad var tiltrængt i en sendeflade præget af det sikre, ufarlige, og folkelige repræsenteret af f.eks. Ole Stephensen og Jes Dorph fra den kommercielle kanal, TV2-tempæl.
Med New Public Management-briller (seertal) blev Mandrillen aldrig den store succes - max 20.000 per episode tror jeg, men til gengæld leverede de langtidsholdbar inspiration indenfor TV satire - og vel nok den mest dedikerede fanskare i dansk TV historie.
Til hele Mandril-holdet og den modige redaktion på DR2: tusind tak for nogle fantastiske oplevelser! Jeg giver showet 8.000 birkes, men jeg nåede desværre ikke at se Jesper Skibbye slikke en saltkøds-ellert til den starter. Til gengæld har jeg solgt en Morten Kork-marmelade til højstbydende pattedyr. Og husk: Det er altid ok at drille en høj mand fra Ceylon! Fnes de? Det tror jeg nok, frisør!