Baggrund
Læsetid: 6 min.

DR1 er et langt og trygt gruppekram

Vi elsker X Factor fredag aften, men oplever Alle mod 1 som decideret tvang. Vane-tv som Vores Vejr, ’Barnaby’ og Disney Sjov fungerer lige så godt, som de gjorde for ti år siden, mens nye ambitioner i ’Herrens Veje’ og ’Historien om Danmark’ rykker milepæle. I redaktionens sidste kanalgennemgang er vi godt tilfredse med det gode gamle moderskib DR1
Vi elsker X Factor fredag aften, men oplever Alle mod 1 som decideret tvang. Vane-tv som Vores Vejr, ’Barnaby’ og Disney Sjov fungerer lige så godt, som de gjorde for ti år siden, mens nye ambitioner i ’Herrens Veje’ og ’Historien om Danmark’ rykker milepæle. I redaktionens sidste kanalgennemgang er vi godt tilfredse med det gode gamle moderskib DR1

Morten Krüger

Kultur
5. januar 2018

Historien om Danmark

Historien om Danmark er en kraftpræstation af de helt store for hovedkanalen. Udtrykket var filmisk, eksperterne var velcastede, og overordnet var fokus acceptabelt. Det sidste er det sværeste.

Det er jo i princippet umuligt at fortælle Danmarkshistorien – særligt når man starter flere årtusinder, før nogen havde tænkt en nationalstatstanke. At lave et fokus på nationens historie er ikke et objektivt valg.

Man kan endda sige, at det er politisk – værdipolitisk er det i hvert fald. Hvor er det ærgerligt, at DR’s ledelse ikke turde stå fast, da de politiske vinde vendte i seriens fokus, og de før så tilfredse politikere blev fortørnede.

Det gjorde seriens eftermæle svagt. Det har den ikke fortjent.

Anita Brask Rasmussen

Kender du typen?

Sidst jeg så Kender du typen?, lærte jeg, at Marie Krarup samler på babushka-dukker og drikker et shot vodka hver aften, inden hun skal sove. Det er sjovt, når man ved, hvor glad hun er for Putins Rusland.

Og sådan får man på forløsende vis tit sine fordomme bekræftet, når vært Mads Steffensen fører livstilseksperterne Anne Glad og Flemming Møldrup igennem en kendt persons hjem, mens han forsøger at være hyggelummer med sætninger á la »Kom med mig ind i soveværelset, høhø«.

Til tider bliver det hele dog for pænt og rosende, og man savner den skeptiske ekspert Christian Grau fra tidligere programmer og hans brok over »militant megamussel« og pastel.

Natalie Yahya Rosendahl

TV Avisen
Agnete Schlichtkrull

TV Avisen, der sendes 19.30 og 21.30, var før lavet sådan, at den tidlige udsendelse passede til den fiktive seer Birthe (49 år, hjemmehjælper og fra Vejle) og den sene udsendelse til René (35 år, selvstændig og fra Nordsjælland).

Målgrupperne har DR gjort op med, hvilket har øget væsentligheden i begge udsendelser, der dog stadig kan virke overfladiske, hvis man er en nyhedshund, fordi de ofte fortæller om de vigtigste nyheder fra den dag, der allerede er ved at være slut, mens de gemmer perspektiverne til Deadline senere på aftenen. Derfor er programmet mest til folk, der ikke læser nyheder foran en computer på arbejdet.

Natalie Yahya Rosendahl

Herrens Veje
Tine Harden

Adam Price har med Herrens Vejes krydsning af Carl Th. Dreyer og corny sæbeoperaer a la Glamour samt med en sjat samfundsdebat skabt et af de mest ambitiøse DR-dramaer.

Ja, den reducerer primært kvinderne til afmægtige bikarakterer i deres eksistentielt tumlende mænds liv. Ja. Alle. Taler. Klodset. Langsomt.

Ja, seriens debatindlægsagtige kommentarer til det overfladiske moderne liv bliver en underligt gammelonklet selvparodi. Men Price går også et andet sted hen, end vi er vant til, når han uden distance kaster sig over det religiøse.

Og så er serien til tider billedskøn og frygtløst dyb og skejer maksimalt ud til sidst – som et værk med meget mere mod end de evindelige nordiske noirs.

Katrine Hornstrup Yde

X Factor
Bjarne Bergius Hermansen

X Factor er det mest betydningsfulde fællesskabsmonster i det 21. århundredes danske public service-historie. Børn voksede op med det, teenagere blev voksne med det, voksne kunne tale med deres unger gennem det.

Deltagerne er blevet fællesreferencer for alle sociale brydninger, og dommerne har med deres evner og mangler lært os at blive musik- og imagekritikere. Og til forskel fra andre landes udgaver så har Thomas Blachman gjort det til et opdragelses- og dannelsesprojekt.

Lige så meget som man ryster på hovedet af hans selvophøjende ambitioner, lige så stolt er jeg også over, at det mest fælles i Danmark både er så højpandet og fuldstændigt følelsesmæssigt forløsende. Tak, DR.

Katrine Hornstrup Yde

Alle mod 1
Fra DR

Fredag kl. 20 er enhver programchefs mareridt. Med Alle mod 1 blev det også vores. Fredag aften er det endelig blevet weekend, men ikke weekend nok til, at man har genvundet overskud til at tage et brætspil, en gåtur eller foretage andre bevidste valg. Så vi sidder stadig foran tv’et fredag aften.

Og vi finder os i meget, men det kom alligevel bag på mig, at Alle mod 1 fik mere end én sæson. Det er baseret på rent held og teknologisk begejstring. End ikke Mads Steffensen er en formildende omstændighed i dette desperate forsøg på at rumme alle.

Det føles som en tvangsmæssig handling at se det, og hvis der er noget, DR ikke har brug for, så er det, at folk begynder at spørge sig selv, hvorfor de ser tv fredag aften.

Anita Brask Rasmussen

Vores Vejr 

Denne anmelder bruger aldrig vejrudsigter, men nøjes med at stikke hovedet ud ad vinduet om morgenen blot for at blive forfærdet over, hvor grå himlen er, og hvor meget det faktisk blæser. Tænk at vi bor her. Alligevel elsker jeg at tale om vejret. 

Oscar Wilde har vist sagt, at vind og vejr-samtaler er »de fantasiløses sidste tilflugtssted«, men jeg er uenig. Det er en samtaleform, hvor indholdet er befriende ligegyldigt. Hvor samtalen er et socialt ritual, ikke en overførsel af information.

Sådan er det også med Vores Vejr. Her er jovial hyggestemning, gamle klip, lidt statistik, lune ordspil og et kort fuld af gråvejrsfronter. Og sådan skal det være.

Christian Bennike

Barnaby
Fra DR

Hele familien kan se med, når kriminalkommissær Barnaby (først John Nettles, siden Neil Dudgeon) og hans skiftende kriminalassistenter opklarer mord i det pittoreske Midsomer-område i England.

Jovist bliver der begået mange mord i serien – så mange, at der ikke burde være flere mennesker tilbage i Midsomer – men de præsenteres så nænsomt, lunt og hyggeligt, at der ikke er noget at være bange for.

Barnaby er tv-tryghed og -forudsigelighed, når det er bedst, og det gør ikke noget, hvis man blunder undervejs – skabelonen er den samme fra afsnit til afsnit, og man har alligevel set dem alle sammen før. Så populær er serien herhjemme, at et af de nyere afsnit endda foregår i Danmark.

Christian Monggaard

Disney Sjov
Fra DR

Disney Sjov, fredagsslik og frivilligt familiesamvær er en hellig treenighed i dansk kulturhistorie.

Da min datter engang i forbindelse med et familiebesøg blev forvist til et tilstødende lokale fredag kl. 19, fordi de voksne skulle snakke, og jeg med skam måtte meddele, at jeg havde glemt at købe fredagsslik, råbte hun bestyrtet: »Hvorfor sidder jeg så og ser det her!?«

Disney Sjov er, hvad det er, primært pga. fællesskabet omkring det. Redaktionen bag har dog løbende formået at forny det med geniale serier som Phineas og Ferb, men alt for ofte er det præget af genudsendelser. Hvis de mere og mere troløse seere skal holdes fast, må DR satse på andet end de støt faldende priser på bland selv-slik.

Anita Brask Rasmussen

Sundhedsmagasinet
Agnete Schlichtkrull

Hele Danmarks Peter Geisling og smukke Nola Grace Gaardmand rejser kongeriget rundt for at lære danskerne om KOL, menstruation, diskusprolaps og hospitalsmad.

Det er DR’s svar på et besøg hos mormor: Lange snakke om alskens korporlige skavanker i et adstadigt tempo. Altid akkompagneret af let guitarmusik og efteroptaget speak. Altid med empatiske nik. Altid med walk’n’talk-præsentationer, hvor værterne gestikulerer pædagogisk med armene for at få alle med.

Man tænker, at faste Sundhedsmagasinet-seere enten selv er sengeliggende eller har et forhold til sundhed, som slet ikke er sundt.

Christian Bennike

Spise med Price
Anders Dahl

Danmarks suverænt mest populære madlavningsshow er på en måde så lidt tidstypisk, som noget kan være: To hyggelige mandemandspatriarker, Adam og James Price, fører sig madpassioneret og klovnet frem med potensforlængende køkkenudstyr, et øjensynligt vovet kolesteroltal og helt uden sniksnak om bæredygtighed, økologi og sundhedsmæssigt eller økonomisk mådehold.

Derimod indkapsler de to brødre danskernes selvforståelse som uprætentiøse, livsglade og afvæbnende selvironiske produkter af velfærdsstaten.

Og så balancerer de gastronomisk set perfekt det bøvlede med det overskuelige, så mangen en fredag aftensservering i danske velbemidlede hjem  er gode og skidte versioner af Pricerne. Skål i rødvin!

Katrine Hornstrup Yde

Antikkrejlerne
Fra DR

Jeg knuselsker antikprogrammer på tv, ikke mindst de britiske, fordi der er så megen stil over dem. I lang tid var favoritten det hæderkronede De britiske antikskatte (Antiques Roadshow), hvor folk kan få vurderet arvestykkerne.

Nu er jeg mest glad for Antikkrejlerne (Antiques Road Trip), der sendes dagligt på DR1, og hvori to antikeksperter rejser land og rige rundt og konkurrerer om at købe billigt og sælge dyrt.

I sådan et program kan man f.eks. opleve et 400 år gammelt glas blive købt for et pund og solgt for flere hundrede pund. Det er spændende at følge med i – både på grund af effekterne og den mulige værdi – og underholdende takket været dygtige, ofte excentriske personligheder.

Christian Monggaard

Serie

DR til syn

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her