Baggrund
Læsetid: 3 min.

At fryde sig over gamle danske drukviser er en infantil fornøjelse, man ikke nødvendigvis vokser fra

Siden Informations tv-anmelder Lone Nikolajsen var en lille pige, har hun holdt sig helt tæt på den sjofle danske sangskat
Siden Informations tv-anmelder Lone Nikolajsen var en lille pige, har hun holdt sig helt tæt på den sjofle danske sangskat
Kultur
19. januar 2018

Jeg elsker ikke alt det bøvede ved dansk kultur, men dog en ret stor del af det. Den bøvede kulturarv har bidraget til min livskvalitet, siden jeg var en lille pige på sommerhøjskole, der holdt mig helt tæt på de gamle mænd, der sang sjofle drukviser som: »Da hønsehuset brændte« og »En skikkelig bondemand« (den, hvor han hele tiden skal ud efter øl, efter øl, efter hopsasa, tralalala og ender med at dræbe sin kone og den student, hun knalder med).

At fryde sig over vulgære ord, der rimer, er en infantil fornøjelse, man ikke nødvendigvis bliver færdig med. Det er rå, ufortyndet dumhed, jovial og lalleglad svælgen i liderlighed, drikfældighed og egoisme, som jeg elsker, så længe det rimer og er på en melodi, man kan synge med på, mens man tramper i gulvet og lader sine vinkelrette arme med knyttede næver dingle i takt fra skuldrene. Allerhelst skal nogen spille på stueorgel imens. 

Sange som »I Holmens gade, i røvens kælder«, »Forfra og bagfra (hurra, halleluja)« er ikke specielt sofistikerede, men det er jeg heller ikke. Jeg er vokset op i en del af landet, hvor man kan se klistermærker bag på biler med tekster som »Har du bajer og søster – så kommer Martin og høster«, og det kan godt være, ham Martin skal skrue lidt ned for charmen, men den bøvede dumhedsdyrkelse fascinerer mig. Både når den optræder på et klistermærke, og når folk synger om den lange hr. Jensen, der »på pigebarnet sprang / så nosserne de ringlede / og røven stod i brand«. Jeg opfatter den som afvæbnende, latterlighed stillet til frit skue.

Den praksis er gammel, og repertoiret af bøvede danske sange er bredt. Folkemusikeren Cæsar gik i tresserne på jagt efter sjofle sange på Det Kongelige Bibliotek og hos Dansk Folkemindesamling og slap for en dom for forulempelse af den offentlige sædelighed, fordi det var historisk materiale, han havde den godhed at formidle.

Sangere som Lille Palle og Bjarne Lisby har beriget verden med rim som »Kan du huske Lange Lis / ja, men først da hun blev voksen / Det blev hun ligesom lige med et / i telefoneboksen«.

Et andet yndlingsrim kommer fra De Nattergales topbøvede drukvise »Bare lige en enkelt mere«, som tangerer en parodi på genren. Det er så vidunderligt sært og malplaceret, når de synger: »Du sku’ se min drøbel / det et ordentligt møbel«.

Firserkomikerne 5 x Kaj tager prisen for mangel på skam i livet med sangen »Ægte kærlighed«. Sangen er en lang række forslag til en kone om, hvordan hun kan udtrykke sin kærlighed. Det kan hun blandt andet ved at lave dådyrsteg, hvilket så rimer på at »pakke din syttenårige søster ind i cellofan som en gave til mig«.

De gamle sjofle viser var enten helt direkte i deres vulgaritet eller bare utroligt tydelige i deres antydninger, og måske skulle der mere til at forarge i firserne. 5 x Kaj lader hvert forslag til konen overtrumfe det foregåendes urimelighed, så hun til sidst foreslås at kravle ned under sengen – som jeget i sangen forestiller sig, at han vil ødelægge med sin vilde sex med søsteren – for at holde madrassen oppe med sin ryg. 

Det er så overdrevet bøvet, at jeg ikke orker at skamme mig over at grine af det.      

Serie

Informations humorkanon

Vores eget og fuldkommen idiosynkratiske bud på humoristiske højdepunkter i dansk kultur. Vi er ikke interesseret i kronologi eller hierarkisering, men i en kærlig, personlig og positiv genformulering af alle tiders danske humor.

Seneste artikler

 • ’Normalerweize’ udstillede dansk 00’er-normalitet

  12. februar 2018
  Kulturskribent Lone Nikolajsen var allergladest for Lærke Winther og Anna Neye Poulsens sketchshow, når der blev lavet fis med postkolonial skyld. Informations idiosynkratiske humorkanon er nået til den moralsk anfægtede udstilling af 00'er-normalitet: ’Normalerweize’
 • Jeg vil i seng med de fleste – mænd og koner, heste, grise, køer og får

  8. februar 2018
  Da kulturredaktør Katrine Hornstrup Yde gik på efterskole, klappede hun og vennerne sig på patterne og sang »trives BEDST med hvide men’skeeer, for jeg synes, de er pææænest« og fandt et hemmeligt sprog, de kunne bruge til at vrænge af selvalvoren i den voksenverden, de var ved at vokse ind i. Informations idiosynkratiske humorkanon er nået til: Lex & Klatten
 • Børnehumor anno 2018: Hvorfor tager en aarhusianer altid en bildør med ud i ørkenen?

  8. februar 2018
  Sjove historier er både tidløse og afhængige af deres tid. Det lærer vi på en lille time i 3.c, hvor vi går fra at høre om lårklaskende samere over aarhushistorier til youtube-stjerner. Som led i Informations undersøgelse af humor har vi været på besøg på Gentofte Skole for at finde ud, hvordan de får hinanden til at grine
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her