Humorkanon
Læsetid: 2 min.

’Hvad går kritiske licensbetalere ud på, dit højreorienterede svin?’

Hvor ville Christian Bennike dog gerne være Mikael Bertelsen dengang i 2002. Så modig. Så morsom. Ingen kan i sin hedeste feberdrøm forestille sig en DR-vært gøre som ham i dag. Informations idiosynkratiske danske humorkanon er nået til: De uaktuelle nyheder
Hvor ville Christian Bennike dog gerne være Mikael Bertelsen dengang i 2002. Så modig. Så morsom. Ingen kan i sin hedeste feberdrøm forestille sig en DR-vært gøre som ham i dag. Informations idiosynkratiske danske humorkanon er nået til: De uaktuelle nyheder

Ritzau Scanpix

Kultur
24. januar 2018

Enhver dansker under 50 år med et minimum af humoristisk sans bør kunne recitere fra Mikael Bertelsens legendariske dræberinterview med en purung Morten Messerschmidt om dennes nye forening ’Kritiske Licensbetalere’, hvor Bertelsen uden at fortrække en mine åbner med spørgsmålet: »Hvad går kritiske licensbetalere ud på, dit højreorienterede svin?«

Hvor ville man dog gerne være Mikael Bertelsen dengang i 2002. Så modig. Så morsom. Ingen kan i sin hedeste feberdrøm forestille sig en DR-vært gøre det i dag.

Selv om De uaktuelle nyheder kun kørte et enkelt år og endda på den hemmelige minikanal, DR2, og på et lyssky aftentidspunkt, var det et sandt fyrværkeri af geniale indfald, som stadig holder vand.

Det ene øjeblik kommer en ukendt reklamemand ved navn Knud Romer i studiet for at fortælle, at han har brugt forbogstaverne på bagsideteksten af Mathilde-kakaomælk til at skrive en hemmelig besked: »Det smager af lort.«

Så laver Bertelsen en rundringning til landets tankstationer og spørger ekspedienterne om ting som: »På en skala fra ét til ti, hvor ti er bedst og et er dårligst, hvor vil du placere fem?« og – mens han trykker på en pruttepude, så det lyder, som om han er meget sløj – om der er plads til et nyt parti i Folketinget, »der varetager dyrs interesser, primært store og mellemstore husdyr som køer og heste«.

Mikael Bertelsen interviewer Morten Messerschmidt i 'De uaktuelle nyheder'.

Og pludselig sidder en intetanende undervisningsminister, Ulla Tørnæs, i studiet for at tale om, hvor historieløs ungdommen er, og Bertelsen spørger, om hun måske har overvejet, at der jo hele tiden kommer mere og mere historie, og derfor var det lettere, dengang de ældre gik i skole – de behøvede ikke lære om Anden Verdenskrig, det var ikke sket endnu.

»Du tager fuldstændig fejl,« siger ministeren.

»Vi udarbejder jo bekendtgørelser for …«

Hvert program var en halv time med guld. Altid overraskende, frækt og legesygt – og satirisk på sin egen måde: Reklamer var latterlige, meningsmålinger var tåbelige, politikere var glatte.

Chefen for IKEA kom i studiet til et konfronterende interview om, hvorfor de har navngivet en opbevaringskasse KNEP. Retromarionetdukken Lillebror sagde bombesætninger som »Thomas Eje kan spille Barbie Girl med en saxofon oppe i røven«.

Og Oliver Zahle lavede børneprogrammet Peter og Pikke, hvor en Bubber-agtig børnevært taler med en lille dukke ved navn Pikke, som er Zahles nøgne pikhoved med to sorte tuschpletter som øjne og en lille rød hat. Hvem kan forestille sig en DR-vært gøre det i dag …

Et par år efter De uaktuelle nyheder slog Mikael Bertelsen pjalterne sammen med Mads Brügger for at kreere et nyt DR2-program, der stadig står tilbage som en af de meste gale og geniale udsendelser i dansk tv-historie: Den 11. time. Endnu et programkoncept, som ikke ville have en jordisk chance på DR i dag.

Serie

Informations humorkanon

Vores eget og fuldkommen idiosynkratiske bud på humoristiske højdepunkter i dansk kultur. Vi er ikke interesseret i kronologi eller hierarkisering, men i en kærlig, personlig og positiv genformulering af alle tiders danske humor.

Seneste artikler

 • ’Normalerweize’ udstillede dansk 00’er-normalitet

  12. februar 2018
  Kulturskribent Lone Nikolajsen var allergladest for Lærke Winther og Anna Neye Poulsens sketchshow, når der blev lavet fis med postkolonial skyld. Informations idiosynkratiske humorkanon er nået til den moralsk anfægtede udstilling af 00'er-normalitet: ’Normalerweize’
 • Jeg vil i seng med de fleste – mænd og koner, heste, grise, køer og får

  8. februar 2018
  Da kulturredaktør Katrine Hornstrup Yde gik på efterskole, klappede hun og vennerne sig på patterne og sang »trives BEDST med hvide men’skeeer, for jeg synes, de er pææænest« og fandt et hemmeligt sprog, de kunne bruge til at vrænge af selvalvoren i den voksenverden, de var ved at vokse ind i. Informations idiosynkratiske humorkanon er nået til: Lex & Klatten
 • Børnehumor anno 2018: Hvorfor tager en aarhusianer altid en bildør med ud i ørkenen?

  8. februar 2018
  Sjove historier er både tidløse og afhængige af deres tid. Det lærer vi på en lille time i 3.c, hvor vi går fra at høre om lårklaskende samere over aarhushistorier til youtube-stjerner. Som led i Informations undersøgelse af humor har vi været på besøg på Gentofte Skole for at finde ud, hvordan de får hinanden til at grine
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

John Christensen

Der er rigtig meget, som ikke har en jordisk chance på DR-tv i dag!

Eric Philipp, Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen, Carsten Munk, Katrine Damm, Hans Larsen, Kim Øverup, Lise Lotte Rahbek, Jørgen Wassmann og Vibeke Hansen anbefalede denne kommentar
Mikkel Kristensen

TV er blevet bange for, at fejle og dermed er alt nytænkning slut - på DR3 kunne overstående program faktisk nok have fungeret også i dag også - vel derfor nogen ønsker, at lukke DR3 præcis som DR2 også dengang var på ønskelisten som ønskelukket hos enkelte partier tilbage dengang hvor politikerleden ikke var opfundet som begreb endnu, og kun var spredt til enkelte folkevalgte.

Nå nå, hov hov du der Christian Bennike, nogen af os oldinge 50+ kan skam godt huske både " de uaktuelle nyheder" og "den 11 time" - ak ja det var tider ;)

Nette Skov, Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen, Jonathan Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen og Poul Genefke-Thye anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Det morsomme og interessante ved både Mikael Bertelsen og hans partner in crime Mads Brügger er, at de ikke nemt lader sig indplacere i en 'højre/venstre'-dialektik. De er med andre ord gjort af noget af det mere helstøbte materiale i en ellers særdeles gennemsigtig dansk mediesfære.

Eneste værdige efterfølger synes at være Frederik Cilius Jørgensen og Rasmus Bruun i 'Den korte Radioavis', hvor de for det meste lykkedes (jeg har ikke lyttet med på det sidste) med at skabe et endog særdeles ukomfortabelt rum for mennesker af alle politiske observanser (ikke mindst de 'politisk korrekte').

Britta Felsager, Michael Andersen, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Gustav Alexander og Katrine Damm anbefalede denne kommentar