Læsetid: 4 min.

Genudgivelse af jødehadspamfletter skaber forbitret strid i Frankrig

Louis-Ferdinand Céline var en Frankrigs største romanforfattere i det 20. århundrede, men han var også rabiat antisemit. Nu genoptrykkes hans berygtede jødehadspamfletter, der har været uopdrivelige siden 1945 – endda af kvalitetsforlaget Gallimard
Selv om Adolf Hitlers ’Mein Kampf’ blev genoptrykt i Frankrig så sent som i marts sidste år, mener nogle historikere, at der en stor forskel på et historisk dokument som dette og Célines rablende had. Her ses forfatteren i sin have med sine hunde omkring 1955.

Selv om Adolf Hitlers ’Mein Kampf’ blev genoptrykt i Frankrig så sent som i marts sidste år, mener nogle historikere, at der en stor forskel på et historisk dokument som dette og Célines rablende had. Her ses forfatteren i sin have med sine hunde omkring 1955.

Roger Viollet

13. januar 2018

PARIS – En voldsom polemik er brudt ud i Paris, efter et af Frankrigs mest hæderkronede store forlag i december meddelte, at det agter at genudgive romanforfatteren Louis-Ferdinand Célines berygtede og voldsomt antisemitiske hadepamfletter.

Gallimard (omtrent et fransk modstykke til Gyldendal, red.) står dog fast på at udgive den godt 1.000 sider lange antologi med Céline-pamfletter fra 1937-41, uanset at teksterne rummer flere opfordringer til jødeudryddelse.

En nøjagtig udgivelsesdato har Gallimard ikke fastsat, men forlaget forsikrer, at udgaven bliver behørigt værkkritisk og forsynet med et omfattende noteapparat, der redegør for historisk kontekst og Célines jødehad.

Den forsikring er dog ikke nok for Serge Klarsfeld, den celebre franske advokat og nazijæger, der som barn af jødiske forældre blev holdt skjult for nazisterne i Nice under Frankrigs besættelse. Han forlanger udgivelsen aflyst og har truet Gallimard med at gribe til retlige skridt, dersom hans krav ikke imødekommes. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Trond Meiring
  • Anker Nielsen
Trond Meiring og Anker Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Zangenberg

Nej. Gallimard genudgiver den alligevel ikke, besluttedes allerede i går eller forgårs.

Gert Hansen, Michael Hullevad og Trond Meiring anbefalede denne kommentar