Interview
Læsetid: 1 min.

Gid det var mig: Dy Plambeck

Hvem lader forfatterne sig inspirere af, og hvem misunder de for deres arbejde med sproget? På denne plads fremhæver en dansk forfatter hver uge et uddrag fra et skønlitterært værk, de ville ønske, de selv havde skrevet – og forklarer hvorfor
Kultur
20. januar 2018

Dy Plambeck ville ønske, hun havde skrevet:

Kære Mester

Jeg er syg -

men sørger mere over

at du er syg, jeg

lader min stærkere hånd

arbejde længe nok til at fortælle

dig - jeg troede måske

du var i Himlen,

og da du talte

igen, virkede det

ganske sødt og

vidunderligt og overraskede

mig sådan - jeg ville ønske

du var rask.

Jeg ville ønske at alt jeg

elsker ikke længere skulle

være svagt. Violerne er

ved min side - Vandredroslen

meget nær - og "Foråret" -

siger de, Hvem er hun -

som går ved døren

’The Master Letters’, Emily Dickinson, udgivet posthumt. Oversat af Mette  Moestrup.

Begrundelse: 

Første gang jeg læste dette uddrag, indledningen på Emily Dickinsons The Master Letters, blev jeg svimmel. Selv i dag, femten år efter jeg læste brevdigtene første gang, får jeg kuldegysninger over skønheden i dem. Hvor smukt, det er. Smukt, sådan som jeg forstår ordet: enkelt og rent. Samtidig er der en kraftfuld lidenskab i dem, en råstyrke, en suveræn rytme, overraskende billeder, pludselige sætningsbrud og spring. At teksten aldrig bliver tom for læsning, men kun kalder på genlæsning, er unikt.

The Master Letters består af tre breve skrevet som digte. Ligesom meget andet i Emily Dickinsons liv er brevdigtene omgivet af mystik. Hvem er denne mester? Er brevdigtene skrevet til en virkelig modtager, eller er de fiktive? Hos Emily Dickinson bliver man som læser nødt til at vælge sin egen læsning, fordi Emily Dickinson ikke har valgt for én ved at udgive sine digte. 

The Master Letters er skrevet frem på et stort mod. Ordene skaber billeder, jeg ikke har set før, men alligevel straks genkender. Samtidig er der en usentimental skarphed i brevdigtene, der gør dem tidsløse. Hen over en afstand på næsten 200 år er det, som om Emily Dickinson står lige ved siden af mig og sætter ord på livet, kærligheden og døden.

Dy Pambleck har senest udgivet romanen Mikael i 2014.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her