Interview
Læsetid: 3 min.

Johanne Schmidt-Nielsen griner højt, når Kirsten Birgit udstiller venstrefløjen

Information spørger i denne uge blå og røde politikere om, hvad de griner af. Mads Fuglede (V) elsker filmen ’The Big Lebowski’ og grotesk humor uden punch lines. Johanne Schmidt-Nielsen (Ø) griner højt på cyklen, når den fiktive nyhedsmama Kirsten Birgit Schiødt Kretz Hørsholm udstiller hende og Enhedslisten
Information spørger i denne uge blå og røde politikere om, hvad de griner af. Mads Fuglede (V) elsker filmen ’The Big Lebowski’ og grotesk humor uden punch lines. Johanne Schmidt-Nielsen (Ø) griner højt på cyklen, når den fiktive nyhedsmama Kirsten Birgit Schiødt Kretz Hørsholm udstiller hende og Enhedslisten

Tor Birk Trads

Kultur
10. januar 2018

Mads Fuglede, Venstre

– Fortæl en joke!

Jeg synes sjældent, vittigheder er sjove, og kan ikke komme i tanke om en, som er værd at genfortælle. Jeg griner mest af humor uden en punch line. Gerne noget, som er grotesk, eller overdrevet og måske lidt politisk ukorrekt.

Filmen The Big Lebowski er ufattelig sjov. Der er en scene, hvor The Dude (hovedpersonen, spillet af Jeff Bridges, red.) beskriver, hvordan et åndssvagt tæppe binder hans rum sammen. Det er svært at se de kvaliteter i hans bolig og tæppe, han selv ser. Men hans påklædning og scenens opbygning gør det hele meget morsomt. Men det er svært at genfortælle.

– Hvornår har du sidst grinet af noget, hvor du også følte dig ramt af joken?

Jeg har et radioprogram på Radio24syv sammen med David Trads. Vi er virkelig politisk uenige, men holder meget af hinanden og har derfor vide grænser for, hvilke urimelige fordomme vi kan udsætte hinanden for. Nogle gange er fordommene også lidt rigtige. Eksempelvis at der skal komme syre ud af vandhanen, før borgerlige forstår alvoren af klimaproblemerne.

– Har du brugt humor til at løse eller formilde en politisk situation?

Det forsøger jeg tit. Eksempelvis da vi lavede bevillingsreform. Det var enormt komplekst og drejede sig om milliarder af kroner og mange hundrede tusinde studerende. Så sad jeg og roste Søren Pind helt vildt. Kaldte ham urimeligt visionær og sagde, at jeg sjældent havde set noget så spændende, som papirerne foran mig, selv om de var enormt kedelige. Folk på tværs af partierne lo, og det løftede stemningen lidt. 

– Hvem er den sjoveste politiker fra venstrefløjen?

Karsten Hønge (SF) er meget, meget morsom. Han tager ikke sig selv for alvorligt og kan godt holde til, at humoren vendes mod ham selv. For nyligt gik han rundt i en Karl Marx-juletrøje. Det var en morsom distance i et parti, der engang var baseret på marxistisk tænkning.

Johanne Schmidt-Nielsen, Enhedslisten

– Fortæl en joke!

Mennesker kan være sjove. Faktisk er det en af de egenskaber, jeg sætter størst pris på. Det der med at fortælle en vittighed er sjældent sjovt.

– Hvornår har du sidst grinet af noget, hvor du også følte dig ramt af joken?

Jeg har adskillige gange grinet højt på min cykel på vej hjem fra arbejde med Kirsten Birgit Schiødt Kretz Hørsholm i ørerne. Både når hun har udstillet mig og mit parti. Når det er sjovt, gør det for det meste også lidt ondt. For det er jo sjovt, fordi det rammer plet og udstiller ting, som ikke hænger sammen.

– Har du har brugt humor til at løse eller formilde en politisk situation?

Jeg forsøgte ofte i forbindelse med finanslovsforhandlingerne under Thorning-regeringen. Jeg kan afsløre, at stemningen til tider var temmelig dyster i Struenseeværelset. Og Bjarne Corydon kunne såmænd være ganske underholdende, når det stak ham. Men de politiske uenigheder var nok lidt for store til, at stemningen for alvor lettede.

– Hvem er den sjoveste i dit parti?

Maria Gjerding og Pelle Dragsted fra Enhedslisten er to meget alvorlige mennesker, som primært er sjove, når de ikke selv ved det. Havnearbejderen Henning Hyllested, også fra Enhedslisten, har til gengæld en herlig humor. Og et meget højlydt grin, som kommer dybt nede fra hans esbjergensiske mave.

– Hvem er sjovest på højrefløjen?

På højrefløjen er Claus Hjort Frederiksen (V) nok min favorit. Han er lun, samtidig med at hans ord er sylespidse. Og så tager han ikke sig selv så alvorligt.

Serie

Hvem er sjovest? De blå eller de røde?

Noget tyder på, at humoren lige nu bobler lystigere i den borgerlige lejr end blandt de røde. Den toneangivende satire har borgerlig kant. De blå politikere joker mere end de røde. Og ifølge undersøgelser synes ingen, at Information er sjov. I en række artikler undersøger vi hvorfor, og hvad der egentlig er sjovt.

Seneste artikler

 • Den mest toneangivende satire i Danmark er blevet borgerlig

  12. januar 2018
  De blå politikere joker mere end de røde. Og ingen synes åbenbart, at Dagbladet Information er sjovt. Noget tyder på, at humoren lige nu bobler lystigere i den borgerlige lejr end blandt de røde
 • Ifølge Kenneth Kristensen Berth er socialister ikke særligt sjove

  11. januar 2018
  Når Inger Støjberg deltager i møder i Europaudvalget, og stemningen bliver for dommedagsagtig, så bruger Kenneth Kristensen Berth (DF) humor. Karsten Hønge (SF) griner rungende flere gange i løbet af en dag. Gerne af sig selv
 • Thyra Frank: Humoren om mig rammer fuldstændig plet

  9. januar 2018
  I denne uge undersøger vi blå og rød humor anno 2018 ved at spørge vores folkevalgte politikere, hvad de selv griner ad. Thyra Frank (LA) ler helst ad sig selv. Både når jokes handler om hendes vægt eller manglende aktivitet i Ældreministeriet. Som barn fortalte Mette Gjerskov (S) sorte vittigheder, hun kun selv grinte ad. Siden har hun brugt slipsehumor til at forløse den gravalvorlige stemning i EU
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Min fætter, Henning Hyllested, er sgu ikke havnearbejder. Han er gammel arbejderist og DKPer.

Jan,
vil det sige, at det, der står om ham på Enhedslistens hjemmeside, er forkert?

Jamen Jan Damskier - kender du heller ikke den øvrige del af din familie ...? - For jeg har da talt med og interviewet Henning flere gange på havnen i Esbjerg - som havnearbejdernes tillidsmand igennem mange år. Flere af hans kollegaer sagde, at Henning var en god tillidsmand for havnearbejderne, men de har måske heller ikke fattet en dyt?