Læsetid: 9 min.

Litteraturen viser os livet blandt de betonblokke, som Lars Løkke vil rive ned

Ghettoernes parallelsamfund skal afvikles, hvis det står til statsministeren. Men hvordan ser livet blandt betonblokkene egentlig ud indefra? Vi har kastet blikket mod litteraturen, der de seneste år har budt på en lang række skildringer af Danmarks udsatte boligområder
I romanen ’Planen’ skildrer Morten Pape sin opvækst i Urbanplanen på Amager, hvor han hænger ud med dem, der har en brunere hudfarve end han selv, opsamler somaliske gloser og endda faster med muslimerne en enkelt gang. Det giver ham tilnavnet Perker-Pape. (Arkivfoto).

I romanen ’Planen’ skildrer Morten Pape sin opvækst i Urbanplanen på Amager, hvor han hænger ud med dem, der har en brunere hudfarve end han selv, opsamler somaliske gloser og endda faster med muslimerne en enkelt gang. Det giver ham tilnavnet Perker-Pape. (Arkivfoto).

Ulrik Hasemann

6. januar 2018

»Der er slået huller i Danmarkskortet,« sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i sin nytårstale, der var bygget op om det budskab, at vi skal gøre op med landets »parallelsamfund«. Ghettoerne skal rives ned i overført og i nogle tilfælde også bogstavelig betydning. Med ord som parallelsamfund og ghetto taler statsministeren ind i debatten om socialt belastede boligområder som Gellerupparken, Vollsmose, Tingbjerg og Askerød.

I de seneste år har den type forstæder og kvarterer også fundet vej ind i skønlitteraturen. Siden Yahya Hassans selvbetitlede debut i 2013 er der udkommet en lang række bøger, der skildrer nogle af de boligområder, der ofte nævnes, når den offentlige samtale falder på ghettodannelse.

Det gælder bl.a. Morten Papes Planen, Aydin Soeis Forsoning, Ahmad Mahmouds Sort Land og Hanne Højgaard Viemoses Helhedsplanen. Flere af forfatterne har markeret sig i den offentlige debat, men hvis vi antager, at litteraturen taler et andet sprog end kronikker, Deadline-interview og nytårstaler, hvad kan vi så lære om de udsatte boligområder ved at vende blikket mod bøgernes verden?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Katrine Damm
  • C Munk
  • Grethe Preisler
  • Ole Meyer
Katrine Damm, C Munk, Grethe Preisler og Ole Meyer anbefalede denne artikel

Kommentarer

jens peter hansen

Jeg har haft masser af elever der protesterer mod Papes beskrivelse af Urbanplanen. De er elektrikere, pædagoger, anæstesilæger, sosu'er, avokatsekrætærere og meget andet godt. Papes bog er fiktion ikke? Og tak for det!