Læsetid: 8 min.

Den mest toneangivende satire i Danmark er blevet borgerlig

De blå politikere joker mere end de røde. Og ingen synes åbenbart, at Dagbladet Information er sjovt. Noget tyder på, at humoren lige nu bobler lystigere i den borgerlige lejr end blandt de røde
’Den toneangivende satire i Danmark er blevet mere blå,’ siger Dennis Meyhoff Brink, der forsker i satire ved Københavns Universitet. ’Traditionelt har meget satire ellers snarere været rød end blå, selvom det kun er kommet indirekte til udtryk. Nu kan mere satire tolkes som borgerligt i sine præmisser. Ikke mindst Den Korte Radioavis og RokokoPosten. Især Den Korte Radioavis har været meget toneangivende de seneste år.’

’Den toneangivende satire i Danmark er blevet mere blå,’ siger Dennis Meyhoff Brink, der forsker i satire ved Københavns Universitet. ’Traditionelt har meget satire ellers snarere været rød end blå, selvom det kun er kommet indirekte til udtryk. Nu kan mere satire tolkes som borgerligt i sine præmisser. Ikke mindst Den Korte Radioavis og RokokoPosten. Især Den Korte Radioavis har været meget toneangivende de seneste år.’

Joachim Adrian

12. januar 2018

Er du klar over, kære læser, at du lige nu sidder med Danmarks mindst sjove avis mellem hænderne? Den er god nok.

I sommer gik der i hvert fald et opgivende suk gennem vores lille redaktion, da tre af landets førende medieforskere pludselig fremlagde en undersøgelse, hvor et repræsentativt udsnit af danskerne fortalte om deres medievaner. Det viste sig, at lige præcis nul procent af Informations læsere mente, at avisen online kan »more eller underholde«. Nul procent!

Til sammenligning mente 54 procent af Ekstra Bladets læsere og 29 procent af TV 2’s brugere, at de er sjove.

Til gengæld kan vi ifølge undersøgelsen bryste os af at have landets absolut mest venstreorienterede læsere. Og hvem ved … måske hænger de to ting sammen?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Olaf Tehrani
 • ingemaje lange
 • Eva Schwanenflügel
 • Gustav Alexander
 • Katrine Damm
 • Kurt Nielsen
 • Oluf Husted
 • David Zennaro
Olaf Tehrani, ingemaje lange, Eva Schwanenflügel, Gustav Alexander, Katrine Damm, Kurt Nielsen, Oluf Husted og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Gustav Alexander

Det lader til at være rigtigt, at der desværre er mere humor på den borgerlige højrefløj. Foruden de mange fine pointer, så tror jeg at de doktrinære karakteristika ved moderne politik, spiller en stor rolle. Humor som man kan grine af - og ikke bare smile høfligt til - kræver ironi, sarkasme, selv indsigt eller alle tre. Venstrefløjen har særligt siden 70'erne forsøgt at være den moralsk overlegne; det er ikke sjovt at gøre grin med minoriteter (det er jo synd for dem!), man må ikke dæmonisere sine fjender (det er "sådan noget højrefløjen gør" som en ældre ven, der er aktiv i EL fortalte mig ..)

Humor lader i det hele taget til at være "sådan noget højrefløjen gør", fordi vi har for travlt med at være moralsk overlegne på venstrefløjen.

Jeg synes dog at man glemmer Jonatan Spang som eksempel på succesfuld venstreorienteret humor, selvom det selvfølgelig stikker lidt, når han faktisk kopiere et fordummet amerikansk talkshow koncept (se? Nu bliver jeg også humorløs! det er jo endemisk ..)

Spang præsterer at få folk til at grine højlydt af magthaverne, lave jokes hvor han i spøg opfordrer til hærværk af rigmandsghettoerne i København, maner til stærk vrede over måden SKAT er blevet bevidst ødelagt etc. Han eksemplificerer en venstreorienteret humor der "tør", fordi han ikke har travlt med at undgå at støde nogen.

Der findes ikke høflig humor; det er bare ren kedsomhed.

Teis Iversen, Malan Helge, Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Det er klart. Der skal en ny Jens Jørgen Thorsen, Troels Trier, Nash, Deleuran, Kellerman, Kim Larsen, Haugaard, Clausen, Winding og filmskolens folk til. Vi har kun C.V.Jørgensens muntre hjørne tilbage. Desværre. Det døde, da vi blev politisk korrekte allerede i halvfjerdserne. Man kunne jo kraftedeme ikke spille fodbold, musik og ryge og samtidig være politisk bevidst, førend alle kom efter en for ikke at være dit og dat nok. Så østens vise gav een accept, men humoren røg. Lars Von Trier var vel den sidste, standupperne kunne være gået vores vej, men gjorde det ikke. En bagskid fra 68.

Bjarne Bisgaard Jensen, Christel Gruner-Olesen, Trond Meiring, Jens Thaarup Nyberg og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Nu skal I ikke tage det så tungt Information;)
FOLK er ret tit morsom, Georg Metz også, og Rune Lykkeberg, når han i særklasse er sarkastisk... :)

Charlotte Obel, Allan Stampe Kristiansen, Anne Eriksen, Runa Lystlund, ingemaje lange, Erling C Havn, Jan Damskier, Hanne Ribens, Malan Helge, Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Mikkel Kristensen

dette er en svært artikel, at kommentere fyldestgørende på, jeg vil dog hævde, at den korte radioavis ikke er borgerlig og ej heller venstre orienteret - den tager fat i råddenskaben der ildelugtende ligger i hjørnerne, hvilket blot er befriende, ingen kan råde "røde lejesvende" i svars afmagt. Rokokoposten har jeg førhen været læser af, indtil Mikkel Andersson pludselig lavede klummer i Berlinske bl.a under overskriften "den klumme er god" / hvilket den absolut ikke var, den var ej heller ret klog - hvilket Mikkel Andersson, desværre bærer med sig hvorend han bruges som meningsdanner eller kommentator, hvorfor han skal være alle steder og komme med sine tomme lomme filosofier er jeg personligt hovedrystende overfor. Det er en kæmpe befrielse, at se Dybvad, Nørgaards netkiks og disse ligende programmer, der alle udstiller dum og tåbelig opførsel, og med skarpvinkling beskriver netop dette. kære Information lav jer ikke om, intet er værre end påtaget humor, ATS i politiken fungere godt,ligesom satiretegninger også kan det. humor på et for lavt plan bliver dumt og tåbeligt, denne slags er så rigeligt spredt over vores lille land i form, at hurtige og billige sit-com fra dårlige amerikanske forfattere, krydret med latter på dåse // måske derfor vi har et borgerligt flertal snarere end vi har kloge danske af slagsen

Anne Eriksen, Katrine Damm, Bjarne Bisgaard Jensen, Sup Aya Laya, Runa Lystlund, ingemaje lange, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Hvis humoren er blevet borgerlig, forstår jeg pludselig godt, hvorfor Danmark er blevet så humørforladt et sted. imidlertid tvivler jeg på, at det er sandt:

"Det var Lars Løkke og hans chauffør der kom kørende på en landevej. Pludselig kommer de til at køre en gris ned. Løkke siger til chaufføren, at han skal gå ind til gården, der ejer grisen og fortælle det, og det gør han så.

Løkke sidder og venter på chaufføren i laaang tid, og først 1 time efter kommer han ud. Løkke spørger: "Hvad sagde du til dem og hvorfor tog det så lang tid?".

Chaufføren: "Jeg sagde, at jeg var Lars Løkkes chauffør og at jeg kom til at køre svinet ned, og så gav de sgu en bajer!".

(Frit efter en gammel russisk vittighed fra Sovjettiden)

Lillian Larsen, Anne Eriksen, Henrik Brøndum, Jørgen Kærbro Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Ib Christensen, Runa Lystlund, Torben Bruhn Andersen, Marie Møller, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Charlotte Obel, Christian Mondrup, Peder Bahne, Trond Meiring, Hans Nielsen, Ole Frank, Gustav Alexander og Mikkel Kristensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Der er nu engang ikke meget at grine af nu tildags og så der det at humor bliver til galgenhumor.
Det er faktisk uhyre svært at grine over flygtninge,krige,klimakatastrofer. Det eneste der bliver tilbage er sarkasme/ironi over dobbeltmoralen i den førte "nødvendige" politik der vender ordets betydning på hovedet i de sidste tiders termologi om den uafvendelige katastrofe. Det skal vendes til "Vi kan - vil vil - og vi gør det med et smil"

Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Nej. Tidsånden er løbet fra drengerøvsaksen Berlingske/Radio24-syv. De har toppet, og mere konstruktive alternativer vil tage over.

Jørn Sonny Chabert

hmmm jeg oplever det ikke helt så ensidet som artiklens forfatter fremføre det. f.eks. nørgaards netfix kommer med en del venstresnoget supersjove vitser og det oplever jeg da også at andre gør.
måske kan det have noget at gøre med "hygge" faktoren.
jeg tegner en seriestribe der handler om folk i udkanten af samfundet ( hovedpersonen er en hjemløs mand ) og mange af mine jokes er nok på den venstre side af midten. Jeg skrev til en meget profileret komiker får at få lidt gode råd og høre hans mening om min stribe. hans kommentar var " du er meget vred hva? " det mener jeg nu ikke jeg er men at lave sjov med liberal alliance og christiansborg kan åbenbart let opfattes som vredt hmmmmmm ) jeg opfatter nu mig som en glad dreng ;D )
så måske er de toneangivende komikere blevet sat og har ikke længere nogle vigtige pointer ang. samfundet at komme af med hvorefter deres jokes bliver sådan mere "hyggelige" og hverdagsdrillerier agtig

Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Lars Steffensen

"Noget tyder på, at humoren lige nu bobler lystigere i den borgerlige lejr end blandt de røde"

Hvilket er den bagvendte måde at sige at selvhøjtidligheden er flyttet over på venstrefløjen.
Hvilket kun delvist er sandt, men sandt nok til at man kan få sig et par billige grin.

jens peter hansen

Den med svinet er nu en gammel vits om Göring og som vi fortalte tilbage i 50'erne og da hed den da chaufføren kom ind: Heil Hitler svinet er død og så var der bajere.

David Joelsen

Jeg kan ikke se det morsomme i Støjbergs lagkagekomik eller Udlændingestyrelsens flygtninge lovklovnerier?

Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Charlotte Obel

ah - er det ikke en snæver forstand af humor og tid? Hvis der var en rød joke i går og en blå i dag, er det så fordi humoren svinger til blå side? Er det ikke en snæver fortolkning af humor, der tales om? Hvad med Signe Molde, Huxi Bach, rytteriet oma. Måske er blå/rød bare en skæv vinkel? Kan det ikke være en humor, der punkterer falskhed eller tåbelighed uden partitilknytning? Som jeg i hvert fald godt kan le ad som rød.

ingemaje lange, Marie Møller, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel og Katrine Damm anbefalede denne kommentar

Det mener jeg skam helt seriøst Michael Pedersen.
Den måde Metz med sin spidse, bidende pen kan give Trumf og diverse danske politikere nogle virkelige svinenere, finder jeg meget underholdende og morsomt :)

Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen, Henrik H. Hansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Runa Lystlund, Marie Jensen, Erling C Havn, Malan Helge, Torben K L Jensen, Trond Meiring, Eva Schwanenflügel og Mikkel Kristensen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Og så var der ægtemanden, der så op fra sit mandeblad, og sagde til konen:
"Her står, at gentlemen foretrækker blondiner".
Og konen der replicerede: "Det passer jo perfekt på os to?"
"Hvor vil du hen kone?" sagde manden. "Du er jo ikke blondine."
"Akkurat" svarede konen.. "og du har aldrig været nogen gentleman."

Lillian Larsen, Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen, Runa Lystlund og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

P.S. For de af jer, der ikke orkede at se komikerparret Uffe Elbæk & Esben Lunde Larsen optræde sammen på slap line i dr.dk's "Langt fra borgen" i går aftes, kan I nå det endnu ........... ;o)

Niels Duus Nielsen, Mikkel Kristensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Marie Møller

Kunne godt tænke mig en definition af borgerlighed, og en forklaring på, hvorledes Den Korte Radioavis skulle være borgerlig?

Venstreorienteret humor er den bedste, fordi den sparker opad istedet for nedad.

Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen, Katrine Damm, David Joelsen, Eva Schwanenflügel og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Da Per Høyer Hansen som skrev for over 30 år siden om sport, han havde humor og så ham sprogmanden Jensen med lektoressen. Sarkasme har lige så lidt med humor at gøre som voldtægt har med kærlighed.

Jo, det er ganske vist humoren er borgerlig og den gør arbejdspladser som Cirkusrevuen arbejdsløse. Tænk bare på Joachim B.Olsen. Ingen kan få grinet frem i folk, som han kan. Samuelsen har i den sidste tid også gjort det godt.

Niels Duus Nielsen

Tillad mig i min gravølsbrandert at give mit besyv med: Sand humor er aldrig specielt politisk, men altid en mulighed for at få et billigt grin på en eller andens bekostning, hvad enten vedkomende er en opblæst nar eller en skrankepave, eller det er politikommissær Mortensen fra Olsenbanden.

Satire har kronede dage, når opblæste personer går over gevind, så vittige hoveder har noget at lave jokes om, så satire har kronede dage for tiden. At det så angiveligt skulle være borgerlige komikere, der løber med alle grinene tillader jeg mig at tvivle på.

Metz er efter min mening noget af det morsomste, der p.t. foregår i dansk presse - Vrisne Victor på speed. Jeg er i tvivl, om der er tale om satire, snarere er der tale om essays, som er en dejlig bred genre, hvor der er relativt frit slag. Uanset hvad stilarten er, er den morsom - der uddeles svinere, som Katrine Damm skriver. Man skal helt tilbage til Kierkegaard og kirkekampen, før man finder litterære udfald mod alle de opblæste narrerøve, som dominerer dansk kulturliv, og i mangel af kultur, det politiske liv. Holbergs breve når ikke Metz til sokkeholderen.

Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Katrine Damm og Gustav Alexander anbefalede denne kommentar

Det er muligvis rigtigt, at Information er Danmarks mindst morsomme avis, men det er næppe rigtigt, at den toneangivende satire i Danmark er blevet borgerlig. Desuden betragter jeg ikke den selvhøjtidelige Rokokoposten som satire, da der i den genre kræves mere end blot at lege aprilsnar med politiske modstandere. Og jeg vil sige som salig Jørgen Ryg i en sketsh: "Det er ikke morsomt, det er hærværk!" - Og det er det, fordi man savner den humor, der gøre Politiken's ATS så befriende. Det er humoren, der menneskeliggør satiren, men der kræves altså også en "sandhed" eller en pointe på et eller andet andet plan. Og man kan sige med Holberg, som - da han engang blev bebrejdet for at se en skjult brod i alting - svarede at "det er nu engang min natur at sige sandhed i spøgefulde vendinger."

Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Gustav Alexander

Metz kan være meget sjov her og der, men jeg synes at hans humor tynges stærkt af hvor seriøst, han tager sig selv. Med Metz er man aldrig i tvivl om, hvem han mener har monopolet på den rette etos; ham selv. De andre er hyklere, skrankepaver og neo-fascister.

På den måde skriver han sig også - desværre endda som historiker - ind i en venstrefløjstradition, der heller vil bruge fascisme som skældsord end som analytisk begreb med réelt indhold. I det hele taget havde manden været noget sjovere, hvis han også turde kritisere manglerne på venstrefløjen, i stedet for hele tiden at cementere sin moralske overlegenhed ifht. højrefløjen. Det virker ikke videre humoristisk i min bog.

Henrik Brøndum, René Arestrup og jens peter hansen anbefalede denne kommentar
Gustav Alexander

Det som netop har været så succesfuld ved lignende stemmer på højrefløjen (lad os tage Messerschmidt) er at han gerne gør nar af sin egen position som DF'er eller eksempelvis DF's fjendtlighed overfor DR. Nogen vil måske huske hans indslag med De Uaktuelle Nyheder, fra hans yngre dage.

Man ser desværre ikke den type humor på venstrefløjen; jeg kan i hvert fald ikke forestille mig Metz se på sig selv i tredjeperson på den måde, for hvorfor dog gøre det, når man allerede ved at man er indehaver af det eneste gyldige perspektiv?

Peter Sterling

TV programmet "Tæt på sandheden" har lært mig at humor er, når det går ud over de andre, så hvad er der egentligt som venstrefløjen kan grine af?

I det kvarter hvor jeg bor er der jævnligt indbrud, indbrudstyvene går bevidst efter de ældre, handikappede eller sårbare. Tyvene går efter ting som computere, hårde hvidevarer og TV, men nogle gange tømmer de hele lejligheden. De tager ingen hensyn, og der er ikke grænser for deres grådighed. Når der ikke er mere at stjæle, fortsætter tyvene bare i et andet boligområde.

Jeg tror at indbrudstyvene ved, at de gør livet til et levende helvede for ofrene, de er bare ligeglade. Ofrene ser ud til at lide af de samme symptomer bagefter; der er en skade på det dybeste niveau af sjælen, ånden og psyken, og at det er en krænkelse af den værste slags. Mange mennesker har nu ekstreme økonomiske problemer og lever i dyb fattigdom, de ser ikke noget lys for enden af tunellen. Det er mennesker som ikke har råd til forsikringer.

Politiet ved godt hvem tyvene er, men gør ingenting. Indbrudstyvene er medlemmer af den samme bande. Folk taler nu åbent om selvtægt. Det groteske er, at det er kommet så vidt, at flere bandemedlemmer har fået politibeskyttelse.

Politiet siger at de ikke kan gøre noget, da indbrudstyvene kommer fra overklassen. De er altid klædt i sort, med rygmærker bag på, hvor man tydeligt kan se mærkerne; MF. Utroligt at hele retssystemet er sat ud af spil, bare fordi de kujonagtige tyve er medlemmer af Folketinget.

Selv om de er artikulerede og til tider troværdige og charmerende, mangler de følelser, som resten af samfundet, de kender forskellen mellem rigtigt og forkert, men de føler det ikke. De er hensynsløse, manipulerende og destruktive, har overfladisk charme, men en total mangel på empati overfor andre. De taler uden skam, skyld, anger eller empati om deres offre, de griner bare og er ligeglade, samt siger at det er offrenes egen skyld.

Egon Stich, Lillian Larsen, Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Henrik H. Hansen

Alle der tvivler på Georg Metz' evner til at fremkalde latterkrampe læs fx dette blændende indlæg omkring maraton- og motorløb i Københavns gader. Jeg glæder mig allerede til en lang og fyldig kommentar fra Metz, hvis F! cirkus'et skulle lande i København i nærmeste fremtid. Her er et par highlights: "Maraton i København er unægtelig ikke en udvalgt krigers monumentale indsats for at meddele en dyrekøbt og for byens borgere afgørende sejr. Ej heller er københavnsk maraton den olympisk kultiske repetition af denne krigers selvmorderiske bedrift. Maraton i København er snarere at gøre vold på hovedstad og nedgøre storbyens kultur samt demonstrativt at bevise for guder og hvermand, at urnaturen, mennesket iboende, står over det dekadente byliv. [...]. Byens velkendte lyde afløses af løbernes raspen efter vejret og ambulancernes digitale hyl, når skravlet køres bort, og officials bjæffer uforskammede ordrer til fredsommeligt færdende byfolk, der har svært ved at se visdommen i at lade, som om Øster Alle er en slette i oldtidens Grækenland."
https://www.information.dk/debat/2011/08/koebenhavnske-motorbane

Borgerlig humor og skadefryd kommer nærmest ud på et efter min ydmyge opfattelse.

Lillian Larsen, Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Venstreorienterede mennesker har ofte en kedelig tendens til at moralisere. Og moralister er sjældent særlig morsomme.

Niels Duus Nielsen, Gustav Alexander og Henrik Brøndum anbefalede denne kommentar
Henrik Brøndum

Rene Arestrup, lige præcis. Hvis Information bevægede sig mere over mod samfundskritik journalistik baseret på politisk teori, og forlod "venstreorienteret" baseret på overbevisningen om egen moralsk bedreværd (merværdi i den kulturelle kapital, som de nok selv ville have formuleret det) kombineret med talerør for pjalteproletariatet, kommer humoren nok af sig selv.

Niels Duus Nielsen og Gustav Alexander anbefalede denne kommentar
Gustav Alexander

Det hører til en af tidernes absolut største tragedier at socialismen er blevet reduceret til en moralsk position om medmenneskelighed. Politisk teori og revolutionære idealer er forsvundet i et søle af falsk bedrevidenhed, overlegen "humanisme" og elitær foragt for den pøbel, der vover at stemme mod det elitære ekklesiasi af "venstreorienterede" i indre by.

Selv nogle af os på den yderste venstrefløj finder racistiske jokes noget sjovere end eksempelvis venstrefløjens "sjove" komikere, der "gør grin med tykofobi" eller hvad man nu konkret vælger at kalde sine imaginære undertrykkelsesstrukturer.

Det at så mange her priser Metz's humor siger alt.

Der kom to sukkerknalde spankulerende ud af havnemolen. Pludselig hoppede den ene sukkerknald i vandet. "Det skal du ikke være ked af, min far er bager", sagde den anden :)

Henrik H. Hansen

@Peter Bahne. Nu skriver jeg faktisk ikke, at Metz er satiriker, men at han har en evne til at fremkalde latterkramper. Og det vil jo nok være individuelt, hvordan man hver især reagere på Metz' mavesure opstød. Men jeg er da helt med på, at Metz ikke sætter sig til tastaturet for at skrive noget humoristisk.

Niels Duus Nielsen

Jørn Sonny Chabert, hvis du ser på fx Stephen Colberts udvikling, vil du se et frisk eksempel på denne "sathed", som du nævner. Da han var stjerne i sit eget show på det lettere obskure Comedy Central, var hans satire så skarp, at den skar ikke bare ind til, men tværs igennem benet.

Nu er han bestyrer af sit eget show på det det store og midtersøgende mediekonglomerat CBS, så han er blevet meget mere forsigtig med sine jokes. Han er stadig skarp af og til, men han er blevet meget rundere med årene. Det forpligter pludselig at skulle være morsom for alle, og ikke bare for nørderne.

Jeg hævder ikke, at han er blevet sat, og jeg ser stadig hans show næsten hver dag, og jeg får mig stadig et godt grin. Men jeg er begyndt at se "The Opposition with Jordan Klepper" - han har planket dele af Colberts gamle ide og optræder som en smådum, højreorienteret og ualmindeligt øretæveindbydende studievært. Han er stadig ved at udvikle figuren, men han har noget af den vildskab, som Colbert er ved at miste i veldædighedens navn, så selv om alting ikke altid er lige morsomt, har jeg flere gange set han skabe momenter af ufattelig morskab.

Men jeg savner sgu John Stewart.