Læsetid: 10 min.

Oprah Winfrey er neoliberalismens førende tænker

Oprah appellerer bredt, fordi hendes historier skjuler de politiske, økonomiske og sociale strukturers rolle i vores liv. De får den amerikanske drøm til at se ud, som om den er inden for rækkevidde
Ved den årlige Golden Globe-prisuddeling i Hollywood i søndags vandt Oprah Winfrey en Cecil B. DeMille Award, der gives for ’fremragende bidrag til underholdningsverdenen’.

Ved den årlige Golden Globe-prisuddeling i Hollywood i søndags vandt Oprah Winfrey en Cecil B. DeMille Award, der gives for ’fremragende bidrag til underholdningsverdenen’.

Willie J. Allen Jr.

12. januar 2018

I legendestoffet om Oprah Winfrey er der især én historie, der fortælles igen og igen: Da Oprah var 17 år, vandt hun det lokale brandvæsens Miss Fire Prevention-konkurrence i Nashville, Tennessee. I alle de foregående år havde vinderen været en rødhåret ung pige, men med Oprah ændrede spillereglerne sig.

Konkurrencen var kun den første af mange succeser for Oprah. Hun har vundet utallige Emmys, er blevet nomineret til en Oscar, har figureret på lister, som Time laver over verdens 100 mest indflydelsesrige mennesker, og i 2013 fik hun overrakt den amerikanske præsidents Frihedsmedalje. Hun grundlagde Oprah Book Club, som ofte får en del af æren for amerikanernes fornyede interesse i at læse bøger. Hendes generøsitet og filantropiske sindelag er legendarisk.

’Højere kald’

Oprah kan mønstre legioner af dedikerede fanatiske fans, som skriver breve til hende og stalker hende helt ud på de offentlige toiletter, og Oprah selv soler sig i glansen fra deres kærlighed.

»Jeg ved godt, at folk virkelig, virkelig, virkelig elsker mig.«

Og hun elsker dem tilbage. Det er en del af hendes ’højere kald’.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ulla enevoldsen
  • Eva Schwanenflügel
  • Katrine Damm
ulla enevoldsen, Eva Schwanenflügel og Katrine Damm anbefalede denne artikel

Kommentarer

Nåh, men en gang neoliberalisme passer de fleste danske godt. Det må jo så være derfor de er ved at svømme over af begejstring fordi der er en eller anden medieagent/-rådgiver, der har fået den lyse ide, at hun kan blive præsident i 2020.
Der er jo ikke det forslag, der ikke kan afsættes på dagens mediemarked. Forleden brugte "organet for den højest oplysning" det meste af sine på at promovere hendes evt. kandidatur. Hvad kan det ikke kaste job af sig i den mediebranche, der åbenbart ikke kan finde ud af at skrive om det væsentlige. Håber sq det er sidste gang, at nærværende avis gider spilde spalteplads på idiotien.

Anders Graae, Kirsten Lindemark, Olav Bo Hessellund, Povl Jensen, Flemming Berger, Benny Larsen, kjeld jensen, Torben K L Jensen, Niels Duus Nielsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Ivan Breinholt Leth

"Hvis bare vi lytter til den stille »hvisken« og finjusterer vores »indre, moralske, følelsesmæssige GPS«, kan vi alle lære hemmeligheden bag succes."

Det lyder lidt som de mange små opbyggelige taler, som arbejdsledige bliver udsat for på danske jobcentre. Man kunne måske kalde det løgnens globalisering?

Niels Duus Nielsen, Anders Graae, morten rosendahl larsen, Kirsten Lindemark, Anne Schøtt, Lise Lotte Rahbek, Bettina Jensen, Katrine Damm, Bjarne Bisgaard Jensen, Trond Meiring, Vivi Rindom, Kim Houmøller, Jan Jensen og ingemaje lange anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Michael Moore beskriver også det amerikanske univers i filmen "where to invade next", og når "overraskende" frem til nogle andre konklussioner om mulighederne i det amerikanske samfund, - mere realistiske!

Emil Eiberg-Jensen

Neoliberalismen største nuværende tænker,
kunne godt tænkes være Folkerepublikken Kinas præsident:
Xi Jinping.

Xi Jinping er:
- generalsekretær for Kinas kommunistiske parti,
- leder af Kinas centrale militærkommision,
- og rangeret som nr. 1 i det kinesiske kommunistpartis politbureaus stående komité,
- som er Kinas øverste ledelse.

Indtil Bernie Sanders og Donald Trumps,
individuelle præsidentkandidat valgkampagner i 2016/17,
var det er lykkes Xi Jinping og Wall Streets aktie holdings selskaber i forening,
at bilde amerikanerne ind,
at det ville styrkes USAs økonomi,
hvis Wall Streets aktie holdings selskaber,
fik lov til at blive ved med at eksportere den amerikanske arbejderklasses produktions job,
til kommunist Kina...

Hvilket lyder til at være drømmen hos alle nuværende neoliberale, inklusive Liberal Alliance...

Problemet med Oprah Winfrey er at hun intet aner om nationaløkonomi.

Enhver med lidt evner til at kigge på USAs seneste økonomiske og sociale historie,
vil ellers kunne se at USA i løbet af de sidste 40 år har bevæget sig fra at være en økonomi,
drevet og domineret af selvstændige faguddannede erhvervsdrivende,
nu bliver domineret af lavere funktionærer ansatte i kædebutikker,
hvor de sælger de masseproducerede varer som Wall Streets aktie holdings selskaber,
får produceret i Kina.
Hos Xi Jinping:
https://da.wikipedia.org/wiki/Xi_Jinping

Kirsten Lindemark, Kim Houmøller og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar

Oprah Winfrey or Lisa Simpson for president. Hvor fa'n er vi på vej hen ? Det næste bliver vel at Donald Trump flytter ind i Det Hvide Hus ?

morten rosendahl larsen

USA er et "reality tv land" bestående hovedsageligt af tosser, åbenbart, som ikke kan skelne tv fra virkeligheden.. en vittighed, men en deprimerende en af slagsen !
For alle andre end vores politikere, som åbenbart ikke kan komme sig over deres high school crush fra de var udvekslings studenter, er det helt tydeligt, at deres selv udnævnte rolle, som leder af "den frie verden" er totalt udspillet og har været det meget længe.

Kim Folke Knudsen

Det demokratiske Parti må gøre deres yderste for at stille med en kompetent og anerkendt kandidat til det næste Præsident valg. 8 år med Donald Trump ved roret som USA´s Præsident ligner en Titanic sejlads for den store nation med stolte frihedsidealer og afgørende betydning for Jordklodens udvikling: United States of America. Make America great again after the next election.

Kim Folke Knudsen.
Måske det ville være godt for amerikanerne (og resten af verden), Trump får yderligere 4år.
Efter det kan de ikke være i tvivl, noget NYT må til. Og her tænker jeg IKKE på demokraterne, der dybest set er mere af samme film.

Søren Kristensen.
Ikke noget sige til, USA er land af drømmere.
Vi andre drømmer også mod bedre tider, når hverdagen er trist, og ude af håb.