Redaktionen elsker: Genialt gakket gangart

Tysk historieformidler forklarer den forbløffende fascinerende forskel på middelaldergang og nutidsgang
Kultur
5. januar 2018

Jeg går. Meget. For som Søren Kierkegaard engang skrev til sin syge svigerinde, kan man ikke alene gå sig fra sygdom, man går sig også til sine bedste tanker. I øvrigt er der »ingen tanke så tung, at man jo ikke kan gå fra den«.

Takket være en forbløffende fascinerende tysk historieformidler ved jeg nu ikke bare hvorfor, men også hvordan jeg går og ikke mindst: Hvordan jeg burde gå. Nemlig middelalderligt! Som manden iført fuld middelalderdragt forklarer i videon Historical Body Mechanics: Walk Medieval!, man kan og straks skal finde på YouTube, er vi senmoderne svæklinge heel walkers, som sanseløst smækker vores støvleindpakkede vesteuropæiske fødder i jorden med hælen først. Og meget hellere skulle vi være ball walkers.

Det var man indtil omkring år 1500, hvor sko mere bare var en slags lædersok og jorden ikke asfalteret. Derfor måtte det gående menneske føle sig mere frem og sætte en forsigtig forfod i jorden først. Og derfor havde det en på samme tid meget mere elegant og meget mere fjollet, nærmest listende gangart.

De lidt komiske kropspositurer, vi kender fra middelalderkunst, er derfor heller ikke udtryk for ubehjælpsom maleteknik, men simpelthen et vidnesbyrd om denne historiske kropsmekanik.

Hælgængeri er, som tyskeren helt køligt konstaterer, »faktisk virkelig skadeligt for dit skelets sundhed«. Hvis nutidsmennesket gik ud i verden med forfoden først, ville det, som han demonstrerer, ganske enkelt falde forover pga. dets slappe kropsholdning. Svært ikke pludselig at se den måde at gå på som symptomatisk for hele vores omverdensforhold. Ball walking, til gengæld, det er en genialt gakket gangart.

Redaktionen elsker

Hver uge anbefaler kulturredaktionen det fra den kulturelle verden, de har været mest optaget af i ugens løb.

Seneste artikler

 • Redaktionen elsker: Krystaller hjælper på alt

  23. februar 2018
  Tag en tur på Geologisk Museum, klap den kæmpe jernmeteorit i gården, og tjek krystalbutikken ud. Krystaller er sjove og smukke, fulde af farver og billigere end kunst. Og så giver de, faktisk, god energi
 • Tyler Cowen lefler aldrig for publikum

  23. februar 2018
  Samtalerne i ’Conversations with Tyler’ ender altid på den højeste hylde. Der er ingen lange indledninger om dette og hint, det er lige på og hårdt. Og så taler han med de mest elektriske hjerner i verden
 • Villaen fra ’Call me by your name’ er til salg – køb den!

  23. februar 2018
  Køb filmhistoriens allermest overdådige italienske villa fra Luca Guadagninos mesterlige kærlighedsdrama ’Call me by your name’. Den er rent faktisk til salg. Og den er alt, hvad drømme er gjort af
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her