Baggrund
Læsetid: 1 min.

Redaktionen elsker: ’Making Oprah’ – DU og DU og DU får en bil!

Oprah gjorde hele verden glad som kapitalismens entusiastiske tryllefe. Og husker man én ting fra det show, så er det, dengang hele publikum fik en bil. ’You get a car ! You get a car! You get a car!’ Podcasten ’Making Oprah’ går på mest fascinerende vis i dybden
Kultur
12. januar 2018

Noget af det, jeg husker tydeligst fra eftermiddage foran det brune fjernsyn i 1990’ernes barndomsgade, er The Oprah Winfrey Show. Det var herligt voksenkvindeligt selskab helt uden for kontekst af min herningensiske barndom.

Jeg kan huske, at Oprah gav det (dårlige) råd til sit midaldrende kvindelige publikum, at de bare skulle sove med BH på for at holde brysterne oppe. Jeg kan også huske, da hun begyndte at give ting til fattige folk: En stakkels amerikansk familie, der måske var i finansiel knibe efter en rygskade, fik i en tretrinsraket af tårevædende overraskelsesangreb et køleskab. En bil. Og så: »ET NYT HUS!«

Og jeg sad i Herning på stuegulvet og græd rørt. Oprah gjorde hele verden glad som kapitalismens entusiastiske tryllefe. Husker man én ting fra det show, så er det dengang, hele publikum fik en bil. »You get a car! You get a car! You get a car!«

Netop det afsnit dissekeres helt perfekt i dokupodcasten Making Oprah. Podcasten er en hyldest til Oprah Winfrey på den bedst mulige måde: Den bedriver ikke den store kapitalismekritiske granskning af Oprah eller ophøjer hendes ord.

I stedet går den i detaljer med, hvilke arbejdsgange, hvilke samfundsmæssige omstændigheder, hvilke former for effektiv iscenesættelse, ja, selv hvilken absurd lavpraktik i tv-produktion, der samlet set har skabt en tv-legende, et af USA's mest magtfulde mennesker – måske endda den kommende præsident?

Før Oprahs ’You get a car!’-show befalede hun, at alle modtagerne skulle have særligt brug for bilen, ellers ville gimmicken ikke være effektiv nok. Og at sløjfen om bilerne skulle være KÆMPEstor.

Serie

Redaktionen elsker

Hver uge anbefaler kulturredaktionen det fra den kulturelle verden, de har været mest optaget af i ugens løb.

Seneste artikler

 • Redaktionen elsker: Krystaller hjælper på alt

  23. februar 2018
  Tag en tur på Geologisk Museum, klap den kæmpe jernmeteorit i gården, og tjek krystalbutikken ud. Krystaller er sjove og smukke, fulde af farver og billigere end kunst. Og så giver de, faktisk, god energi
 • Tyler Cowen lefler aldrig for publikum

  23. februar 2018
  Samtalerne i ’Conversations with Tyler’ ender altid på den højeste hylde. Der er ingen lange indledninger om dette og hint, det er lige på og hårdt. Og så taler han med de mest elektriske hjerner i verden
 • Villaen fra ’Call me by your name’ er til salg – køb den!

  23. februar 2018
  Køb filmhistoriens allermest overdådige italienske villa fra Luca Guadagninos mesterlige kærlighedsdrama ’Call me by your name’. Den er rent faktisk til salg. Og den er alt, hvad drømme er gjort af
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her