Læsetid: 1 min.

Redaktionen elsker: Rolling Stone-dokumentar bør give de fleste journalister dårlig samvittighed

Medgrundlægger og nuværende redaktør og udgiver af Rolling Stone, Jann Wenner.

Medgrundlægger og nuværende redaktør og udgiver af Rolling Stone, Jann Wenner.

HBO Nordic

19. januar 2018

Musik og journalistik. Hvis man som jeg holder mere af de to ting end nærmest noget andet her i verden, er Rolling Stone: Stories From the Edge den sødeste sødmælk. Dokumentaren om det navnkundige magasin er en indføring i nyere amerikansk (musik)historie og et portræt af en journalistisk arbejdsplads gennem fem årtier.

I begyndelsen ser vi den unge grundlægger og redaktør Jann Wenner i bladets San Francisco-redaktionslokaler, hvor vinflaskerne til redaktionsmødet er lige så mange som ideerne. Siden bliver redaktionen voksen og flytter til New York. Wenner er stadig redaktør, men nu med slips, og på bordene står der kildevand og grøntsagsjuice.

Det, der binder alle årene sammen, er de skrevne ord. Og dokumentaren stråler i de sekvenser, hvor passager fra nogle af magasinets mest velskrevne artikler – bl.a. Hunter S. Thompsons tekster fra 70’erne – bliver læst op. Ordene lyder mere som litteratur end journalistik, og som journalist er det svært ikke at blive ramt af lidt dårlig samvittighed over ens mange sløsede sætninger og skabelonskårne interviews.

Et sted fortæller en skribent om sin redaktørs reaktion på et interview, han som helt ung havde lavet med Led Zeppelin. »Vi skal nok bringe det,« husker han redaktørens ord, »men du dumpede. Du skrev, hvad de ville have, du skulle skrive. Ingen steder kom du ind til hjertet af den ægte scene: Hvordan det føltes, hvordan det lugtede, hvad de betød for mennesker lige nu, som gør, at folk kan læse det om mange år. Du fik bare dem, der talte om sig selv.«

Dokumentaren, der er fire timer lang og kan ses på dr.dk, har Jann Wenner og co., der taler om sig selv. Og – den har hjertet af den ægte scene.

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Folketingsvalget er forbi, men magten skal stadig holdes i ørerne.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement. Første måned er gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Duus Nielsen
  • Anker Nielsen
Niels Duus Nielsen og Anker Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu