Sikke en verden at have hovedrollen i

Dagens anmeldelse af fjerde afsnit af ’Broen IIII’ erstattes af et opsummerende voldsregister. Det er ikke underligt, at Saga Norén betræder denne serieverden med tiltagende forstyrret forvirring
Kultur
22. januar 2018

Broens Saga Norén, spillet af Sofia Helin, er stadig den bedste nordiske tv-krimiskikkelse overhovedet: Hun bærer tragikken, komikken og forstørrer absurditeten i den perverse verden, hun er en del af på fjerde sæson – nu fjerde afsnit.

Hun har bævrende bløde øjne som et lille – virkelig – såret barn, hendes stivhed i ansigt og krop er sit helt eget forundrede sprog for den verden, hun socialt mekanisk bevæger sig rundt i. Hendes personlige traumeregistre er nærmest en parodi, det ved serien godt selv.

Men serien ved ikke om sig selv, hvor uopfindsom den er, fordi den kun er opfindsom med visse voldsrædsler, bruger andet vold som ubemærket dramatisk kit og ellers skurkificerer og absurdificerer alt og alle på rutinen. 

Her er det foreløbige voldsregister:

En kvinde er blevet levende begravet med hovedet stikkende op af jorden under Storebæltsbroen. Her er hun blevet stenet ihjel af ukendte gerningsmænd. Hvert nyt afsnit starter med denne teaser: det blodige hoved, let bøjet, sølvfarvet gaffatape viklet rundt om hendes mund.

En kvinde bliver stukket ned bagfra med en kniv af en anden kvinde.

En kvinde opsøges at sin psykopatisk voldelige ekskæreste.

En teenagepige bliver kørt ned af en cykel.

En mand bliver henrettet med strøm i et udendørs boblebad.

En mand bliver slået ned bagfra med kølle.

En mand bliver myrdet med tre hurtige skud. Bambam. Bam. For at statuere et eksempel.

En kvinde bliver truet med en pistol mod halsen.

En mand stikker en pistol ind i munden og skyder hovedet af sig selv.

En mand bliver skudt i ryggen.

En mand bliver skudt i skulderen af en anden mand.

En kvinde besvimer af at blive skudt af en strømpistol.

En kvinde bliver fastholdt med kvælertag af sin desperate bror.

En lille pige i en hospitalsseng er blevet overrasket af en uhyggelig klovn med et GoPro-kamera i panden, hun bliver stukket med en mystisk sprøjte og 24 timer senere dræbt med en giftsprøjte af sin far, som troede, at der var modgift i sprøjten. Det var det ikke. Ralle ralle. Død lille pige.

Ved udgangen af hvert afsnit af Broen loves der mere fra samme hylde – vi har mindst fire store henrettelser i vente, får vi at vide til sidst. Det er ikke underligt, at Saga Norén har tics. Sikke en verden at have hovedrollen i. 

’Broen IIII’, afsnit 4. Serien sendes på DR1 søndage kl. 20.00

Information anmelder ’Broen IIII’

Fjerde og sidste sæson af DR’s dansk-svenske krimiserie ’Broen’ er i gang. En ny ambitiøs seriemorder er på banen og spiller på de ideologiske spændinger, der findes i dagens Skandinavien.

Vi anmelder alle episoder. Følg med her.

’Broen’ sendes på DR 1 søndage kl. 20.

Seneste artikler

 • Vores anmeldere uddeler priser ved Broens slutning: Her overgik serien sit eget bizarre selvsving

  19. februar 2018
  DR’s tværskandinaviske nordic noir-søndagskrimi ’Broen’ er ved sin fjerde vanvittige sæsons ende nu omsider slut. Vores anmeldere har skiftevis hadet den for ufortrødent at dyrke en træls tradition for spektakulær vold som eneste motor for fortællingen og hevet sig i håret over et plot, hvis sammenhængskraft i overdreven grad var baseret på tilfældige sammentræf. Nu skal der uddeles priser for de gange, ’Broen’ overgik sig selv i spøjs og trættende typiskhed
 • Man kan næsten forestille sig en lykkelig slutning på ’Broen’

  13. februar 2018
  Når det dystre og makabre får lov at finde sted uden smålig skelen til sandsynlighed og plausibel sammenhæng, så skal det lyse og forsonlige også have lov. Ugens ’Broen’-anmelder ønsker sig en lykkelig slutning
 • Har man hængt på ’Broen IV‘ så længe, så er der ingen vej tilbage nu

  5. februar 2018
  De overspiller deres uskyld, og de overspiller deres skyld, og Saga overspiller ad absurdum rollen som en robot, der har fået følelser. Og det hele kan umuligt gå op. Og man kan jo bare slukke. Men har man hængt på ’Broen IV‘ så længe, så er der ubehageligt nok ingen vej tilbage nu
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Helt søgt er realiteterne vel næppe.
Håber Saga finder sig selv :-)

Hvis anmelderen ikke gider skrive en anmeldelse, synes jeg anmelderen skal lade være.