Læsetid: 7 min.

Hvis du er sjov, er du formentlig også klog

Der er en sammenhæng mellem humor og intelligens, viser forskning igen og igen. Mensas formand, en standupkomiker og en humorforsker bekræfter tesen. At være sjov kræver social intelligens, kreativitet, et godt sprog og evnen til at tænke hurtigt. Derfor er intelligent humor en måde at positionere sig socialt, som uundgåeligt sætter nogle af undervejs
Der er en sammenhæng mellem humor og intelligens, viser forskning igen og igen. Mensas formand, en standupkomiker og en humorforsker bekræfter tesen. At være sjov kræver social intelligens, kreativitet, et godt sprog og evnen til at tænke hurtigt. Derfor er intelligent humor en måde at positionere sig socialt, som uundgåeligt sætter nogle af undervejs

Ditte Ahlgren/iBureauet

2. februar 2018

En læge i et lighus løfter et hvidt klæde væk fra et lig, så en kvinde kan identificere det. Hun siger: »Ja, ja, det er min mand. Men hvilket vaskepulver bruger du for at få det stof så hvidt?«

Griner du nu?

Så er du klog. I hvert fald hvis man skal tro forskningen. I 2017 konkluderede et østrigsk forskerhold, at der er en sammenhæng mellem især galgenhumor og intelligens. Forskerne bad 156 personer om at vurdere, hvor sjove de fandt 12 tegneserier med sort humor om død, sygdom, handikap og krig. Artiklens indledende vittighed var én af dem.

Konklusionen var klar: Dem, som bedst kunne lide galgenhumoren, havde højest IQ og var bedre uddannede. De var også mindre aggressive og gladere.

Studiet bygger ikke sin konklusion på en særlig stor gruppe forsøgspersoner. Men det er ikke første gang, forskningen sætter lighedstegn mellem intelligens og humor. Studie efter studie har i løbet af de sidste 50 år konkluderet, at evnen til at forstå og fortælle jokes ofte hænger sammen med at være klog. Der er selvfølgelig, som altid, undtagelser, og det er altså ikke umuligt at være sjov uden at være særligt intelligent.  

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Espen Bøgh
  • Randi Christiansen
  • David Zennaro
  • ulrik mortensen
  • Frede Jørgensen
  • Kurt Nielsen
Espen Bøgh, Randi Christiansen, David Zennaro, ulrik mortensen, Frede Jørgensen og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

De er da morsomme disse komikere. Men nogle af de beste og mest humor fyldte stunder jeg mindes, kan bedst beskrives som skurvognshumor, sexistisk, racistisk, politisk ukorrekt, moppende på en klangbund af lune og en sikkerhed for, at vi er der for hinanden, når der er behov for det.
Men det er selvfølgelig rart at have et mærke, der viser man tilhører eliten.

Eva Schwanenflügel

Helt ærligt, det var de mest elendige eksempler på humor jeg længe har set..
Selvfølgelig er humor intelligent, det har alle primater bevist.
Men vi aner ikke, om dinosaurerne havde humor? Eller om fugle har humor? Eller hvad med fisk?
Alt afhænger af kontekst, og selvom nogle bliver defineret som mere intelligente end andre, betyder det ikke, at de ikke er det - eller er det.
Der findes hundredesytten måder at 'opgøre' intelligens på.
En af dem er Mensas måde, hvor det i høj grad er den logiske sans der vægtes.
Men Mensa kan ikke fakturere for al den kreative intelligens der er mere eller mindre bevidsthedsfrigørende, som tegninger, malerier, musik etc.
Eksemplerne her på såkaldt 'kloge' vittigheder forekommer dumme, fordi de er ude af kontekst og levering af en dygtig komiker.
Så artiklen får bare alle til at tænke de er dumme - med mindre de er kloge nok til at gennemskue dumheden i den.

Arne Lund, Henrik Brøndum, Katrine Damm, Torben K L Jensen og Jes Kiil anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Det kan skam være alvorligt, når man morer sig, måske lider man af pseudobulbar affekt syndrom (emotionel inkontinens), eller af katagelasticisme, som absolut ikke er noget at grine ad.

https://en.wikipedia.org/wiki/Pseudobulbar_affect
https://en.wikipedia.org/wiki/Katagelasticism
https://www.scientificamerican.com/article/the-science-of-laughter-and-w...

:-(

Arne Lund, Katrine Damm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Det er vel ikke så sært, at mennesker som anser sig selv for intelligente og sjove, finder ud af at lave en kobling mellem de to egenskaber.
Men særligt sjovt er det ikke.

Allan Stampe Kristiansen, Arne Lund, Annemette Due, Katrine Damm, Jane Jensen, Flemming Berger, Torben K L Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Hvad der er morsomt er i høj grad individuelt.
Mobning kan anses for høj humor.
Hvorfor humor kan anses som kollektivt er det udeblevne ubevidste.

Henriette Bøhne, Torben K L Jensen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Peter Sterling

Jeg bad min læge om en kur mod Colostrum Oedema. Hun spurgte med et glimt i øjet om jeg da led af storhedsvanvid.

Jeg svarede lettere forvirret at jeg havde diffus væskeophobning i Ascites og Hydrothorax. Lægen svarede at den bedste vanddrivende naturmedicin han kendte var humor, og at der garanteret ikke er et øje tørt, hvis jeg så Iliza Shlesinger i "Confirmed Kills" eller "War Paint".

Jeg fortalte irriteret lægen at jeg havde været ude på internettet og opdaget at jeg havde middelsvær Ødem, mest i fødder og ben, måske var det endog Interstitialvæske eller Pleuravæske. Min læge sagde at jeg bare led af et dårlig forbundet mix af Skrivekramper og Kreativ Skriveblokade, og skulle bevæge mig noget mere. Nu har jeg skiftet hende ud med en mere seriøs læge.

Lillian Larsen, Katrine Damm, Vibeke Hansen, Maj-Britt Kent Hansen, Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

Jeg grinte lige før, da jeg læste artiklen med Simon Emil -
derfor behøver man nok ikke at være særlig klog..

Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Espen Bøgh, Torben K L Jensen, Lise Lotte Rahbek og Peter Knap anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Humor og latter frigiver belønningshormoner, det er en meget underholdende form for hjernegymnastik. Hvorlænge var du om at regne mensa joken ud? Er der noget bedre end at overgive sig til latteren - fuck, det er lige så godt som sex alt efter behov. Hvem ville du vælge at blive underholdt af - anders matthesen eller en stripper? Anden uden bukser måske ... aj, det var ik så sjovt

Maj-Britt Kent Hansen

Det værste er dem, der griner, hver gang der siges noget. Også når de selv siger noget. Det sidste er storslemt. Om det så er med en skraldlatter eller en fnisen.

Og så er der dem, der kigger på en i biografen eller teateret - mens de griner - i forventning om, at man gør det samme.

Er det nervøst, en dårlig vane? Alt det ovenstående.

Er det ikke mere morsomt, hvis det er lidt underspillet?

Eller hvis det f.eks er Peter Larsen? Senest moret mig til "Mens vi venter på Irak-kommissionen".

Men apropos humor

Eva Schwanenflügel, Bjørn Pedersen og Michael Friis anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Overskriften om de tre logikere er logisk - men hvor er humoren.

P.G. Olsen, David Joelsen, Kjeld Jensen, Katrine Damm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Hvem vil have en sjov statsminister? Lars Løkke er bygget som en tank og tænker som en general. Men derfor kan jo godt være han er sjov, udenfor rampelyset. De fleste af os ved det ganske enkelt ikke og sikkert godt det samme. Men det tjener til hans fordel at han drikker fadøl. der som bekendt kan være en stærk katalysator for humor. Personligt hører jeg også til dem der bliver lidt sjovere, når jeg får noget (ikke for meget) at drikke og jeg behøver ikke mere end en enkelt genstand for at underholde mig selv med de sjoveste indfald, hvilket jeg tager, helt ubeskedent, som et tegn på intelligens. Nogle gange behøver jeg ikke engang at drikke for at more mig; jeg kan bare åbne for fjernsynet. Måske er der ishockey og det er virkelig morsomt. Tænk at man sidder der og glor efter en lille prik på skærmen som praktisk taget er umulig at få øje på mens spillerne jagter hinanden - og deres påklædning - alt ved ishockey er morsomt. Det gælder bare om at kunne få øje på det. Og det er jeg altså intelligent nok til. Ha ha!

Niels Duus Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel og morten rosendahl larsen anbefalede denne kommentar

Overraskelsesmomentet. Man bliver taget med bukserne nede, fordi man lige har nået at tænke, at det da var et dumt svar ...

Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

"Intelligent humor". Jeg ved instinktivt, at jeg hader det begreb.

Lise Lotte Rahbek, Kjeld Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Henrik Brøndum

Sikken en smøre, kunne man ikke bare skrive: "Vi griner hele vejen til banken?"

Jens Thaarup Nyberg og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Humor kan også være asocial, hvis jeg eksempelvis siger, at jeg synes Morten Østergaard ligner en der aldrig har masturberet, vil det resulterer i tavshed i social sammenhæng, ergo det er bedre, at jeg holder kæft eller siger noget andet, eksempelvis, at jeg elsker at rejse og møde masser af nye mennesker og møde andre kultur, så reagerer folk possitivt på det, særligt dem som er højt uddannet, de er også røvsyge.

Bjørn Pedersen

Jeg garanterer at jeg lige nu griner - ironisk - af hele artiklen og alle kommentarerne. Ikke bare ordene - nej - jeg ser nu verden BAG ordene og mit smil breder sig mere og mere, bredere og bredere. Det begynder at gøre ondt nu. Mit ansigt er ved at flække, og jeg vil forsøge at afdække universets største videnskabelige hemmelighed ved at se standup med irske Dara O' Brien....

Ooooh-hahahahahahahahahhahahaha! Jeg FORSTÅR ALT NU!

....

Universets største hemmelighed er at Morten Østergaard faktisk aldrig har masturberet.

Randi Christiansen

'Den der kun tar spøg for spøg og alvor kun alvorligt
han og hun har faktisk fattet begge dele dårligt'
(Kumbel)

Britta Felsager, Torben K L Jensen, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel og Bjørn Pedersen anbefalede denne kommentar

Tjae bum bum
- Men fordi man er klog, er man ikke nødvendigvis sjov, kan vist også udledes af artiklen - hvis joken om rulletrappen fx skal være et eksempel på ypperlig humor, er vi vist ilde stedt..
Hørte i eftermiddags P1's nye satireprogram
"4. division " - der er plads forbedring og "den korte weekendavis" har ikke helt fundet sine ben - men det kan jo være min IQ, som gør at det går henover hovedet på mig...
Men kan anbefale "Genialos" på 24syv med "Danmarks klogeste mand" Holger Bech Nielsen og "Landets dummeste mand" Sidney Lee - intet mindre end forrygende efter min beskedne mening ;)

Frede Jørgensen

Storm P

Manden til doktoren: jeg tror jeg lider af hukommelsestab..
doktoren: hvor længe har du lidt af det?
Manden: lidt af hvad ?

Allan Stampe Kristiansen, Flemming Berger, Niels Duus Nielsen, Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel, Henrik Brøndum og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Apropos besøg hos lægen:

På tv sad Erik Clausen og kone over for hinanden. Konen fortalte, at hun havde været hos lægen. Erik Clausen spurgte på gadedrengemanér: Hvad sagde han om r*vhullet? Hvortil hun svarede: Vi talte slet ikke om dig, skat!

Allan Stampe Kristiansen, Anders Reinholdt, Flemming Berger, Henrik Brøndum, Niels Duus Nielsen, Arne Lund, Eva Schwanenflügel og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

Ikke al forskning er lige klogt. Nogle af forskerne er endda ikke rigtig kloge. Og humor og intelligens har ikke nødvendigvis noget med hinanden at gøre. Ofte tværtimod. Se fx nogle af de højt begavede æggehoveder, der optræder i Deadline. Mange af dem er så langt fra humor som tænkes kan.
For år tilbage havde Inf. en kronik om humorens væsen. Ordrig og intelligent som sædvanlig. I kronikken var det blot et enkelt forsøg på at være morsom: "Hvorfor spiller kineserne aldrig fodbold? Svar: Hver gang der er hjørne, så åbner de en grillbar".

Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

Hmm, der var ingen der anbefalede min kommentar, hvilket betyder at den ikke var sjov, hvilket betyder jeg ikke er intelligent. Der gør mig lidt trist, som vist gør mig dummere, som gør mig mere trist, som gør mig mere dum, som...

Allan Stampe Kristiansen, Eva Schwanenflügel, Henrik Brøndum, Niels Duus Nielsen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Henrik Brøndum

@Arne Lund

Var artiklen skrevet af en kineser? Hvis ikke var den for mig ikke humoristisk, men ironisk, faktisk rascistisk.

Randi Christiansen

Hahaha eva, du fik mig til at grine - men niels har - næsten - ret, vi må lige have præpositionen med : Das Urknall. Så synes jeg, det bliver lidt sjovere.

Og her den næste : hvad hedder det på islandsk? Og på norsk?

Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

'fundet'

... tror jeg nok, jeg havde ihvertfald ikke hørt dem før - dengang for snart en del år siden, nå men jeg venter spændt

Anders Sørensen

@Randi, det er ikke et chatforum, det her. Ik' for at lyde negativ eller noget, men man kan næppe forvente, at folk replicerer i løbet af få minutter.

Sider