Baggrund
Læsetid: 7 min.

Teenagere: Der findes værre ting på internettet end en youtubestjerne i en selvmordsskov

På årets sidste dag i 2017 skrev det amerikanske youtubefænomen Logan Paul med egne ord »youtubehistorie«, da han besøgte den japansk skov Aokigahara, der er kendt som en populær selvmordsdestination. I videoen finder han et lig, som hænger fra et træ, og råber: ’Yo, er du i live?!’ Videoen har pustet liv i diskussionen, om hvorvidt unge kan navigere moralsk i forhold til deres youtubeidolers handlinger. Det har vi spurgt tre unge fra youtubegenerationen om
Youtubestjernen Logan Paul tjener ifølge Forbes 150.000 dollar på en facebookopdatering og 80.000 dollar for et instagrambillede. Han tjente sammenlagt 12,5 millioner dollar i 2017.

Youtubestjernen Logan Paul tjener ifølge Forbes 150.000 dollar på en facebookopdatering og 80.000 dollar for et instagrambillede. Han tjente sammenlagt 12,5 millioner dollar i 2017.

Gustavo Caballero

Kultur
6. januar 2018

’Det er ikke første gang, man ser lig på internettet’

Villads Moestrup Rasmussen, 18 år, 2.g på Christianshavn Gymnasium

– Har du set videoen?

»Ja, jeg er faktisk en af de få, som nåede at se den, før den blev taget ned. Det er ikke fordi, jeg følger Logan Paul, men jeg læste om den på reddit (online socialt forum, red.) og skyndte mig at se den. Jeg synes, det var idiotisk gjort af Logan Paul og respektløst over for den afdøde. Men jeg oplevede ikke, at han opførte sig så problematisk, som medierne beskriver.«

– Hvad tænker du om, at Logan Paul offentliggjorde videoen?

»Det er en ekstrem sag, men det er jo ikke første gang, at en youtuber har gjort noget dumt. Det ved man, når man som mig bruger meget tid på YouTube. Det er bare kun nogle gange, at omverdenen får øjnene op for det. Sideløbende med, at PewDiePie (verdenskendt youtuber, red.) lavede nazistiske jokes og endte i en mediestorm, sprang en anden stor youtuber, JonTron, eksempelvis ud som racist og en del af alt right-bevægelsen. Det skrev ingen medier om.«

»Og så er det jo heller ikke første gang, der er lig på internettet. Mange kritiserer Logan Paul for at gøre grin med situationen. Men på reddit findes der en subreddit (debattråd, red.), der hedder »Watch People Die«. Her er videoer af folk, som dør. Eksempelvis i biluheld eller ved en henrettelse af Isis. I det forum er det helt okay at lave jokes med de afdøde. Platformene er selvfølgelig meget forskellige. Man går jo ikke ind på Logan Pauls youtubekanal for at se folk dø. Men på internettet er det ikke nyt, at grænserne overskrides.«

– Mange voksne bekymrer sig for, om unge mister evnen til at skelne mellem rigtigt og forkert. Er der grund til bekymring?

»Jeg har altid været meget på internettet, og nogle gange ser man nogle væmmelige ting, og så lærer man, hvad man klikke på, og hvad man skal holde sig fra. Det er lidt ligesom, når et barn falder på legepladsen og lærer, at det ikke skal lege så vildt næste gang. Uanset hvor meget forældre prøver med forskellige børnefiltre, er det umuligt helt at afskærme børn og unge fra internettets mærkelige afkroge.«

»Men det er selvfølgelig super ærgerligt, at det er Logan Paul, som ender med at vise døde mennesker. Han er jo bare en underholder. Og det er klart, at hvis en tiårig virkelig ser op til Logan Paul, så vil han måske synes, at videoen fra selvmordsskoven er cool. Selv idealiserer jeg ikke nogen youtubere.«

– Hvordan bruger du YouTube?

»Jeg bruger YouTube rigtig meget, det har jeg gjort i mange år. Jeg spiller mange computerspil, så jeg har en computer med to skærme. På den ene skærm kører ofte en YouTube-video, som jeg kigger på en gang imellem, mens jeg spiller. Lidt ligesom, at min mor har en serie kørende, mens hun laver mad. Det er baggrundsstøj. Jeg følger ikke vloggere (videobloggere, red.) som Logan Paul, hvor stilen er, at man kommer helt tæt på og følger deres hverdag intenst.«

’Hvis ikke det havde været for YouTube, havde jeg ikke været den, jeg er i dag’

Jacqueleen Fleron, 15 år, 9. klasse på Sportsefterskolen Sjælsølund

– Har du set videoen?

»Nej, faktisk ikke, men jeg har hørt meget om den. Hvis jeg så den i mit youtubefeed, ville jeg ikke engang gide klikke på den, for det er bare så normalt med de dér ekstreme ting på YouTube. Det skal altid være totalt overdrevet, og det er nederen at se på, så jeg gider ikke rigtig. Jeg elskede det engang, men nu gider jeg ikke se det mere, jeg bliver i dårligt humør af det. Det er et sindssygt miljø, youtubemiljøet, og ærlig talt tror jeg, der er mange af dem, som ikke har det særlig godt.«

– Logan Paul selv har sagt, at han gjorde det for at sætte fokus på selvmord. Er det så ikke okay?

»Nu har jeg jo ikke set videoen, men jeg kunne forestille mig, at den handlede meget mere om ham end om egentlig at forhindre og forebygge selvmord. ’Logan Paul har fundet et lig!’ og sådan noget. Så handler det pludselig om ham i stedet for om dem, som rent faktisk er i problemer og står oppe på deres tagterasse og overvejer at hoppe ud. Jeg ved, at han har mange yngre seere, så hvis hans formål ligesom var at sætte fokus på selvmord, ville det jo være nemmere og mere pædagogisk bare at sætte sig ned og lave en video, som alle kunne være med på. Han kunne jo næsten regne ud, at han ville finde noget ubehageligt i skoven.«

– Mange voksne bekymrer sig for, om unge mister evnen til at skelne mellem rigtigt og forkert. Er der grund til den bekymring?

»Det tror jeg helt sikkert. Det er virkelig grunden til, at jeg ikke gider følge sådan nogle dramatiske youtubere som Logan Paul længere. Jeg er så meget imod, at yngre børn ser alt det der, for det lærer dem, at det er okay at kalde piger for grimme ting og at opføre sig respektløst – det hele handler om likes, likes, likes, merch, merch, merch, merch (merchandise, red.). Youtubere som Logan er jo fucking ligeglade med andres følelser. Det kan godt være, det hele er aftalt spil, men det kan små børn jo ikke se. Man har et ansvar, når man har så mange følgere.«

– Hvordan bruger du selv YouTube?

»Jeg ser mest danske youtubere, og jeg ser kun folk, der gør mig glad og laver sjove ting. Hvis jeg er i dårligt humør, elsker jeg at se videoer, hvor folk fjoller rundt og selv griner. Så kommer jeg også til at grine. Hvis youtubere kan finde ud af at være youtubere på en ordentlig måde, så er det virkelig et fedt og inspirerende medie. Hvis ikke det havde været for YouTube, havde jeg ikke været den, jeg er i dag. Hvis man ser YouTube, er det nemmere at finde sin vej ved eksempelvis at lytte til det samme musik eller gå i det samme tøj som sin yndlingsyoutuber. Man bliver bedre til at folde sig selv ud, fordi der er andre, der gør det for én.«

’Hvis jeg stødte bare fem mennesker, ville jeg blive ked af det’

Louise Bjerre, 19 år, youtuber fuldtid på kanalen LouLiving og har 151.000 følgere

– Overreagerer vi på Logan Pauls film?

»Jeg har ikke selv set den, men jeg var fuldstændig i chok, da jeg hørte om det. Men jeg kender til ham og ved, at han lever lidt på kanten på mange måder. Jeg har selv valgt ikke at følge ham, fordi det er noget indhold, jeg ikke bryder mig om at se.«

– Du baserer også dine film på dit eget liv, ligesom Logan Paul gør. Hvordan adskiller din kanal sig fra hans?

»Jeg ved, at nogle af dem, der ser mine videoer, er meget unge, og det tilpasser jeg indholdet efter. Man kan være meget letpåvirkelig, når man for eksempel er 12 år, så hvis mine følgere vælger at lytte på mig, er det vigtigt for mig, at alt, jeg siger og gør, foregår på en god og sober måde. I min optik kan man sagtens underholde uden at støde andre.«

– Er der noget, du aldrig kunne finde på at dele?

»Der er rigtig meget. Jeg har lavet et par videoer gennem tiden, som jeg har kasseret, fordi der måske var noget, der kunne misforstås. Hvis jeg stødte bare fem mennesker derude, ville jeg blive ked af det.«

–Logan Paul selv har sagt, at han gjorde det for at sætte fokus på selvmord. Er det okay at gå til grænsen i en god sags tjeneste?

»Jeg tror, det er vigtigt at tage tyren ved hornene, hvis man vil sætte fokus på nogle lidt hårdere emner. Men jeg tror virkelig, man kan gøre det på bedre måde end ved at filme et dødt menneske. Han taber lidt sit formål på jorden ved at begyndte at joke om selvmord.«

– Har du selv sat fokus på nogle lidt tungere emner?

»Jeg forsøger at komme ud med mine meninger, men med en sjov vinkel. Jeg går meget op i at italesætte, at kvinder kan lige så meget som mænd, og dér kan indgangsvinklen være så meget andet end at sætte sig ned og holde foredrag om ligeløn og rettigheder. Det er selvfølgelig de samme budskaber, jeg vil have frem, men kan man gøre det på en sjov måde og sætte fokus på, at menstruation er helt almindeligt, eller spille fodbold, så sætter det forhåbentlig lidt tanker i gang hos folk.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her