Interview
Læsetid: 5 min.

Thyra Frank: Humoren om mig rammer fuldstændig plet

I denne uge undersøger vi blå og rød humor anno 2018 ved at spørge vores folkevalgte politikere, hvad de selv griner ad. Thyra Frank (LA) ler helst ad sig selv. Både når jokes handler om hendes vægt eller manglende aktivitet i Ældreministeriet. Som barn fortalte Mette Gjerskov (S) sorte vittigheder, hun kun selv grinte ad. Siden har hun brugt slipsehumor til at forløse den gravalvorlige stemning i EU
Foto: Asger Ladefoged, Per Folkver. Illustrationer: Sofie Holm Larsen

Foto: Asger Ladefoged, Per Folkver. Illustrationer: Sofie Holm Larsen

Kultur
9. januar 2018

Thyra Frank, Ældreminister, Liberal Alliance

– Fortæl en joke!

»Jeg har én joke, der rammer lige på kornet: Storm P. står ved Frederiksberg Runddel med en god ven, da et ligtog kommer kørende forbi. De står andægtigt og kigger. Så siger vennen: ’Gud ved, hvem som er død?’ Storm P. svarer: ’Jeg tror, det er ham i den forreste vogn.’«

»Derudover griner jeg især ad politisk satire. At Tænke Sig (ATS, i Politiken, red.) og Roald Als får mig til at grine, så jeg ikke kan holde op. Det er fantastisk, at nogen er i stand til at udtænke så geniale tekster og lave tegninger, som ligner så godt. Den egenskab må være utrolig dejlig at have.«

– Hvornår har du sidst grint ad noget, hvor du også følte dig ramt af joken?

»Jeg synes, at humoren om mig rammer fuldstændig plet. Det siger jeg ikke bare, fordi jeg skal. Det er noget af det, som morer mig mest.«

»Jeg gik til en del revyer i sommer. Jeg var jo sådan et yndlingsoffer. Det var simpelthen så sjovt at se sig selv, altid med Bailey-flasken. Brillerne, det farvestrålende tøj, håret – det var fuldstændig mig!«

»Forleden havde At Tænke Sig lavet en liste over hemmelige løfter fra Lars Løkke til Liberal Alliance i 2018. For mit vedkommende stod der, at Lars Løkke havde lovet Anders (Samuelsen, red.), at der heller ikke i år ville blive stillet krav om politisk initiativ fra Ældreministeriet. Den er altså sød.«

»Jeg elsker også tegningerne, blandt andet i Svikmøllen. I 2011 var der et billede af en tank, hvor fronten var mit ansigt. Det lignede så godt. Ud af min pande kom kanonen. Under tegningen stod, at Anders og Simon Emil (Ammitzbøll-Bille, red.) må tage det tunge skyts frem for at bryde spærregrænsen. Det er sjovt.«

»Jeg har også læst et sted, at ansatte i Ældreministeriet skulle have panodiler, fordi de fik hovedpine af at udtænke, hvad jeg nu skulle lave. Det er da morsomt.«

– Har du har brugt humor til at løse eller formilde en politisk situation?

»Humor er uendelig vigtigt. Det er afvæbnende og kan bløde stemningen op. Jeg er vokset op i en familie, hvor vi kunne le, så tårerne trillede ned ad kinderne på os.«

»Jeg bruger meget humor og selvironi til ikke at være så selvhøjtidelig. Jeg kan huske engang, vi diskuterede et lidt tungt emne i ministeriet. Så kom jeg til at kigge ud på mødebordet. Ingen kan jo være i tvivl om, at jeg elsker god mad. Pludselig gik det op for mig, at der bare stod det ene fad efter det andet fyldt med frugt og radiser. Det var slet ikke min smag, det som stod på bordet foran mig i mit ministerium. Så sagde jeg højt, at her kunne man godt se, at ældreministeren virkelig har strammet sig an. Sådan noget letter stemningen. Viser at man er mere tilgængelig.«

»Men det er vigtigt, når man siger noget sjovt, at det også er sjovt for modtageren. Humor er en hårfin balance. Ingen er i tvivl om, at jeg er overvægtig. Jokes om det gør slet ikke ondt på mig. Men måske havde det været anderledes, hvis jeg havde været yngre? Jeg bruger selv min vægt humoristisk. Eksempelvis fortæller jeg om fordelene ved at være overvægtig: Jeg har ikke én rynke. Det skyldes ikke engang botox, men flæskesteg.«

– Hvem er den sjoveste politiker på venstrefløjen?

»Da jeg stillede op til Folketinget i 2011 i Nordjylland, havde jeg to kolleger fra Socialdemokratiet. Flemming Møller Mortensen og Bjarne Laustsen. Vi har grinet så meget. Min valgplakat hang over Flemmings på en lygtepæl. Men pludselig en dag var en af mine plakater gledet ned over hans. Han var bare tynget ned. Det fik vi godt nok meget sjov over – at jeg var en tung byrde på hans skuldre.«

Mette Gjerskov, Socialdemokratiet 

– Fortæl en joke!

»Jeg er dårlig til at huske vittigheder. Men da jeg var barn, havde jeg en fast joke, som ingen andre end mig grinede ad. Den lød: ’Hvad er forskellen på en and? Den går hverken med slips.’ Det er helt sort.«

»Hos min niecer kan jeg se, at ’alle børnene’-jokes er på vej tilbage. Såsom: ’Alle børnene spiste hestebøf, undtagen Connie. Det var hendes pony«. Det, synes jeg, faktisk er meget sjovt.«

– Hvornår har du sidst grint ad noget, hvor du også følte dig ramt af joken?

»Jeg griner mest ad satire, som rammer lige på kornet. Jeg er eksempelvis helt vild med satiregruppen Magt, som udstiller os politikere. Man er altid helt ødelagt af grin efter deres forestillinger. På Twitter giver folk tit et godt ord igen. Eksempelvis Svend Brinkmann, som er sjov og rammende, når han skriver

– Har du har brugt humor til at løse eller formilde en politisk situation?

»Jeg prøver tit at komme med en kæk bemærkning for at løfte stemningen. Da jeg var fødevareminister, havde Danmark EU-formandskabet. Det hele var meget alvorligt med ovalt mødebord, tolke og embedsmænd. Under hvert formandskab bliver der lavet et slips med det pågældende lands logo. For at lette stemningen foreslog jeg, at det giver ti point at gå med slipset fra det danske formandskab. Så begyndte alle at snakke om slips. Eksempelvis indledte Kroatiens fødevareminister sin tale om EU’s landbrugspolitik med, at Kroatien havde opfundet slipset, så han ville også have point. Det var virkelig sjovt, at alle bare samlede joken op og førte den videre.«

– Hvem er den sjoveste politiker i dit parti ?

»Sjúrður Skaale fra Færøerne (S) holder fantastiske taler i salen. Eksempelvis om at han havde lånt et sommerhus, som Lars Løkke også havde benyttet. Så Sjúrður ville gerne fra talerstolen takke statsministeren for at have efterladt en hel kasse øl i køleskabet. Det var i kølvandet på fadølsjokesene og virkelig sjovt uden at være for groft.«

– Hvem er den sjoveste politiker på højrefløjen?

»Søren Pind (V) har fået mig til at flække af grin. Han sad i Europarådet som justitsminister og begyndte under en fremlæggelse at fortælle om ’Våbenpalle’, som var ansat i ministeriet og ejede og testede alle våben. Søren Pind troede, at mødet var lukket, men fandt så ud af, at det ikke var tilfældet. Alle var flade af grin.«

Serie

Hvem er sjovest? De blå eller de røde?

Noget tyder på, at humoren lige nu bobler lystigere i den borgerlige lejr end blandt de røde. Den toneangivende satire har borgerlig kant. De blå politikere joker mere end de røde. Og ifølge undersøgelser synes ingen, at Information er sjov. I en række artikler undersøger vi hvorfor, og hvad der egentlig er sjovt.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

John S. Hansen

Ja, og kunne man da for fanden bare grine på samme måde af alle de andre tosser i LA! Men de er blevet farlige. Dygtig manipulation og Saxobank-penge i ryggen har bragt dem langt!