Læsetid: 2 min.

Virkelig rart i nogle timer at kunne hengive sig til at være både Odysseus og Bloom

Vi har spurgt danske kvindelige kulturpersoner, hvilken bog der gjorde dem til feminister. I dag svarer forfatter Merete Pryds Helle.
Vi har spurgt danske kvindelige kulturpersoner, hvilken bog der gjorde dem til feminister. I dag svarer forfatter Merete Pryds Helle.

Jesse Jacob/iBureauet

4. januar 2018

Jeg fejllæste spørgsmålet. Hvilke oplevelser har gjort dig til feminist, troede jeg det var. Men spørgsmålet var, hvilke litterære værker har gjort det samme? Jeg tror dog ikke, det er litteraturens ærinde at få os til at have holdninger, litteraturen vil derimod have os til at forstå alle afskygninger af menneskeheden.

Jeg er, når jeg læser, Kiplings forkælede rigmandssøn Harvey Cheyne, der falder i havet og bliver en mand på en fiskerbåd, jeg er Virginia Woolfs Orlando, kvinde når det passer til samfundet, mand når det passer bedre.

Det, der har gjort mig til feminist, er oplevelsen af uoverensstemmelse mellem mit indre og det ydre samfund. Da jeg var dreng, fik jeg at vide, at jeg kunne blive til alt; ingeniør som min far var dog klart at foretrække.

Men i fysiktimen satte den langhårede fysiklærer os piger – og for første gang oplevede jeg at være en pige og ikke en hvemsomhelst – bagest i lokalet, fordi fysik alligevel ikke var noget, vi kunne rumme i vores hjerner. Min hjerne rummede ellers så meget.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Katrine Damm
  • Eva Schwanenflügel
Katrine Damm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu