Læsetid: 8 min.

»Den egentlige magt tilhører dem, der stiller sig op på direkte tv og erklærer, at folket er trætte af eksperter«

Bliver verden et bedre eller værre sted? Steven Pinker mener, at den bliver bedre. Populismeforsker Jan-Werner Müller er ikke enig og svarer igen i dette indlæg
Enhver husker tydeligt et forfærdeligt terrorangreb eller Donald Trumps valgsejr. Men alt det, der ikke sker – de afværgede terrorforsøg og populister, der ikke overtog magten – fylder ikke meget i vores bevidsthed efterfølgende. Helt systematisk overvurderer vi altså summen af dårlige nyheder – i øvrigt i fuld overensstemmelse med det bærende princip for mange nyhedsmedier, skriver Jan-Werner Müller. Her er besøgende ved en mindehøjtidelig ved mindesmærket for terrorangrebet den 11. september 2001.

Enhver husker tydeligt et forfærdeligt terrorangreb eller Donald Trumps valgsejr. Men alt det, der ikke sker – de afværgede terrorforsøg og populister, der ikke overtog magten – fylder ikke meget i vores bevidsthed efterfølgende. Helt systematisk overvurderer vi altså summen af dårlige nyheder – i øvrigt i fuld overensstemmelse med det bærende princip for mange nyhedsmedier, skriver Jan-Werner Müller. Her er besøgende ved en mindehøjtidelig ved mindesmærket for terrorangrebet den 11. september 2001.

JUSTIN LANE

2. marts 2018

Siden 2016 – af nogle betragtet som »det værste år i historien« – har den ene kommentator efter den anden begrædt fænomener som liberalismens død eller endda fornuften og sandhedens endeligt. For at gå i rette med det, der i Trumps tidsalder fremstår som åbenlyse tendenser i samfundet, har Harvard-psykologen Steven Pinker udgivet et værk, han selv beskriver som »et forsvar for fornuften, videnskaben, humanismen og fremskridtet«.

Men Pinkers bog Enlightenment Now er ikke et manifest i den forstand, at han forsøger at motivere sine læsere til at handle. Det minder mere om en lang afhandling, som empirisk forsøger at slå fast, hvor imponerende store fremskridt menneskeheden egentligt har opnået – og at tingenes tilstand står til at blive endnu bedre i fremtiden.

Præcis som Pinkers tidligere Blockbuster-bøger er hans nyeste bredside mod kulturpessimismen fyldt med overraskende data og underholdende anekdoter. Men på besynderlig vis synes visse af de centrale påstande i bogen rent faktisk at undergrave selvsamme oplysningsprojekt, som Pinker hævder at være bannerfører for.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jes Kiil
  • Søren Rehhoff
  • Olaf Tehrani
  • Kurt Nielsen
  • Poul Erik Riis
Jes Kiil, Søren Rehhoff, Olaf Tehrani, Kurt Nielsen og Poul Erik Riis anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu