Læsetid: 7 min.

Engang guidede bibliotekaren os, i dag bestemmer Amazons algoritmer – og måske kan det frigøre kulturen

Algoritmer guider os rundt i det moderne kulturlandskab. På Netflix, Youtube, Amazon og Spotify anbefaler de digitale formler, hvad vi bør se, læse og høre. Udviklingen har gjort de store teknologi- og medievirksomheder til moderne kulturelle autoriteter, som fastholder os i kulturbobler. Men algoritmerne har også et frigørende potentiale for kulturen
Algoritmer guider os rundt i det moderne kulturlandskab. På Netflix, Youtube, Amazon og Spotify anbefaler de digitale formler, hvad vi bør se, læse og høre. Udviklingen har gjort de store teknologi- og medievirksomheder til moderne kulturelle autoriteter, som fastholder os i kulturbobler. Men algoritmerne har også et frigørende potentiale for kulturen

Mikkel Lock Svendborg

16. februar 2018

Facebook har meldt sig på banen i streamingræset. På platformen Watch vil det sociale medies to milliarder brugere snart kunne streame nye tv-serier. Helt gratis.

Tjenesten blev lanceret i USA for et halvt år siden, og det er meningen, at den skal udrulles bredt i 2018, hvor Facebook planlægger at bruge en milliard dollar på videoindhold. Men det er endnu uvist, hvornår Watch kommer til Danmark.

Watch er, ligesom Facebooks newsfeed, meget personaliseret, sådan at hver enkelt bruger præsenteres for serier, som Mark Zuckerberg og co. ved, hun nok vil synes om. Blandt andet målt på, hvad Facebookvenner ser og interagerer med.

Facebook er ikke alene om de personaliserede kulturanbefalinger. Langt fra. Baseret på algoritmer sorterer, rangerer og anbefaler stadigt flere platforme film, serier, bøger og musik til os forbrugere. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu