Læsetid: 5 min.

Forsvar for de mislykkede

Det fantastiske ved litteraturen er, at den kan vende et galaktisk sort hul til en stjernes uforudsigelige eksplosion. Som Karen Blixen gjorde det med sine ord, dengang hun intet havde, intet kunne og intet var
Det fantastiske ved litteraturen er, at den kan vende et galaktisk sort hul til en stjernes uforudsigelige eksplosion. Som Karen Blixen gjorde det med sine ord, dengang hun intet havde, intet kunne og intet var

The Granger Collection

17. februar 2018

For nyligt hørte jeg nogen sige om Karen Blixen at hun var »mislykket som menneske«. Det forekom mig at være en meget brutal, inhuman og også tidskarakteristisk analyse. Ganske rigtigt var Blixen ved sit forfatterskabs begyndelse både barnløs, ruineret, fraskildt, dødsyg, og i en alder af 46 år flyttet hjem til sin mor, ikke ligefrem definitionen på et vellykket liv, men at kalde hende mislykket som menneske!?

Man kan sige om et kunstværk, at det er mislykket. Man kan endda gå videre og sige om en kunstner, at han eller hun er mislykket, selv om man nok skal vogte sig, for eftertidens dom kan blive en anden. Man kan være en mislykket forretningsmand, en mislykket ægtefælle, ja endog mislykket som forældre i sine børns øjne. Men det drejer sig alt sammen om roller, man enten selv har valgt, eller livet har tildelt en. Men mislykket som menneske? Mislykket i selve sin essens, frataget sin eksistensberettigelse på jorden? Hvem kan fælde sådan en dom og ud fra hvilke kriterier?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • ulla enevoldsen
 • Henrik Brøndum
 • Steffen Gliese
 • Jakob Trägårdh
 • Katrine Damm
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Niels Duus Nielsen
 • Eva Schwanenflügel
 • Grethe Preisler
 • Stig Bøg
ulla enevoldsen, Henrik Brøndum, Steffen Gliese, Jakob Trägårdh, Katrine Damm, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Grethe Preisler og Stig Bøg anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Blixen er formidabel. Jeg genlæste lige "Aben" i sidste måned, i lyset af #MeToo.
Her har hun pakket en historie om et regiment, der dyrker homosex, ind. Den unge Boris skal så frelses af sin faster priorinden - og bliver det ved at påtvinge den unge, mandhaftige godsejerdatter Athene et ægteskab.

Steffen Gliese

Mandhaftig, hun understreger i ekstrem grad hendes velvoksne statur og hendes lighed med en række unge, mandlige stereotyper.

Randi Christiansen og Karen-Margrete Frederiksen anbefalede denne kommentar