Læsetid: 5 min.

Den lavmælte historieformidler, der blev en af monopolets helte

Piet van Deurs, en af monopolets helte, er død, og dermed også et stykke tv-historie. Han var med fra fjernsynets barndom i mere end fyrre år, men også i fritiden engagerede han sig i Danmarkshistorien
Historieformidling via tv var Piet van Deurs store passion.

Historieformidling via tv var Piet van Deurs store passion.

Allan Holck

26. februar 2018

Det kommer jævnt hen bag på mediefolk, især de københavnske, hvad seerne godt kan lide, og det er bestemt ikke altid det hurtige og friskfyr-Casper Christensen-agtige. Tag bare ’Bonderøven’, en udsendelse, der tager sig rigtig god tid. Man har ligefrem en faglig betegnelse for det: ’slow-tv’.

Da Danmarks Radio fandt ud af, at den nok var sakket lidt agterud over for den public service-forpligtelse, det må være at fortælle nye generationer af danskere om deres historie, søsatte man Ole Bornedals 1864-projekt, som trods umådelig megen kritik havde en million seere, og snart efter fulgte den bredere danmarkshistorie med Lars Mikkelsen som cicerone og lige så mange seere.

Længere tilbage, i fjernsynets barndom, havde man populære formidlere som Palle Lauring og Erik Kjersgaard og efter dem en Piet van Deurs, som nu er død, 87 år gammel.

Man ser ham for sig. Han står med en underlig glastingest i hånden. ’Hvad er det?’ spurgte han som indledning til en række programmer, der tog seerne med rundt til historiske steder i riget som Koldinghus og Børglum Kloster eller Rosenborg. Glastingesten, kunne han så fortælle, var en hævert til at stikke ned i Rosenborg-vinen, hvis oprindelse går tilbage til Christian den Fjerde.

Med dette enkle spørgsmål formåede han at gøre sine seere nysgerrige, et lille mysterium, som han så gav en forklaring på. Og så kunne han for øvrigt oplyse, at vinen smagte som en mellemting mellem vineddike og gammel sherry!

I de programmer gik Piet van Deurs ikke af vejen for at optræde som quizmaster, idet to hold bestående af fagfolk, etnografer og arkæologer skulle kappes om at kredse sig ind på, hvad det var for nogle museumsgenstande. Det skete ud fra den tankegang, at tv-quizzer kunne bruges til noget fornuftigt, og at der ingen modsætning var mellem oplysning og underholdning.

Piet van Deurs var det modsatte af en spradebasse. Hans stil var noget selvhøjtidelig, en kombination af den alvor og saglighed, der prægede mange af kommentatorerne, dengang tv var ungt, men hvem siger, at historiske artefakter ikke kan være ’sexede’ i mediemæssig forstand? Spørg bare den nye direktør af Nationalmuseet, Rane Willerslev.

Der er lavet film, hvor man i øjenhøjde med arkæologerne har fulgt udgravninger af nye, gamle rum i de egyptiske pyramider. Noget lignende gjorde Piet van Deurs i dansk version, da han tog seerne med til kirkeudgravninger på Grønland, eller da der blev fundet et skelet ved Jelling, som mentes at være Gorm den Gamles. Hvem dræbte Erik Klipping i Finderup Lade? Det spørgsmål tog han op i en udsendelse, der formede sig som en retssag.

Man kan vel sige, at Piet van Deurs var en konceptfornyer, der skubbede det historiske emne foran sig som en bold, han kunne drible med, men trods sin lavmælte facon endte han som en af monopolets helte.

Fandt sin rette hylde

Jan Piet Schønheyder van Deurs lød hans fulde fødenavn, som han nok har syntes blev for langt at operere med i det daglige. Det lyder jo som en fanfare. Hans far var laboratorieforstander, men døde, da Piet kun var 10-11 år, hvorefter han blev sendt på Sorø Akademis kostskole.

Efter et ophold på Krogerup Højskole, hvor han inspireredes af den legendariske forstander Hal Koch, blev han journalistelev på Østsjællands Folkeblad i 1949. Derfra kom han til Holbæk Amts Venstreblad og videre til Helsingør Dagblad, hvor han blev redaktionssekretær.

Således, godt rustet med grundbegreberne i journalistik, kom han til det, der skulle blive hans arbejdsplads i mere end 40 år. Det var i 1958, og han var derfor med helt fra starten, da tv-apparaterne begyndte at blive fast indbo i danske hjem, først som medarbejder ved nyhedsudsendelsen TV-Aktuelt, senere som programredaktør og souschef i tv’s kulturafdeling. Han var som administrator med til at koordinere Nordvisions-udsendelserne, tv-samarbejdet mellem de nordiske lande.

Men det var som formidler af arkæologi og historie, han fra 1973 fandt sin rette hylde, da folkeoplysning betragtedes som en vigtig del af Danmarks Radios opgaver.

Faktisk havde han selv snuset lidt til arkæologi-studiet ved Københavns Universitet uden dog at fuldføre, men interessen havde han, og, som Kristeligt Dagblad kunne fortælle i en fødselsdagsartikel, da han fyldte 80 år, så havde den daværende rigsantikvar P.V. Glob sagt, at der findes masser af eksperter i pilespidser og den slags, mens der manglede nogle dygtige formidlere. Den tog Piet van Deurs til sig, og det hele gik op i en højere enhed.

Rejsereportagerne

Ud over serien ’Hvad er det?’ huskes han også (af os, der endnu kan huske) for en serie, der hed ’Spillet om magten’, om dramatiske hændelser, mord, bortførelser og krig, i danskernes historie. Det var spændende som en krimiserie. Han tog blandt meget andet også seerne med til Sicilien for at lede efter efterkommere af normannerne og til Tallin i Estland, hvor Dannebrog faldt ned og stadig kunne ses ved alteret i en lille kirke.

Så kastede han sig over rejsereportage af historisk tilsnit fra Guldkysten, Pompeji, Ghana, Thailand, Nubien og Etiopien, hvor han fik et møde i stand med kejseren Haile Selassie. Han var med andre ord rundt i mange hjørner af historien, og han fik den historisk interesserede dronning Margrethe til at fortælle om kongehusets historie i fem udsendelser med titlen ’Dronningen tager imod’, for nylig genudsendt på DR K.

En hel del af hans udsendelser kan ses eller genses, hvis man klikker sig ind på Bonanza på dr.dk.

Fiskekasserne

Historie var ikke bare et arbejde for ham. Også i sin fritid engagerede han sig – først som næstformand i bestyrelsen for Nationalmuseets venner, senere som medlem af det rådgivende udvalg for Nationalmuseets udbygning.

Han var med til at hive Hjortspringbåden frem fra Nationalmuseets kælder, hvor den var pakket ned i fiskekasser. Der fordrede et par millioner kroner, som han var med til at rejse. Han var præsident for Teknisk Museums Venner og med til at oprette Hugin og Munin-klubben for at stimulere børns historiske interesse. Han skrev bøger og var desuden en efterspurgt foredragsholder, aktiv til det sidste.

Piet van Deurs faldt om efter et hjerteanfald foran sit hus i Espergærde. Dermed døde også en epoke i dansk tv’s historie. Bagefter fortalte hans hustru gennem de mange år, at han var flink til at sige, at han elskede hende. Det kan mange ægtemænd lære af. Et imponerende og omfattende livsværk, Piet van Deurs har efterladt sig.

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Per Klüver
  • David Zennaro
  • Erik Karlsen
  • Bjørn Pedersen
Eva Schwanenflügel, Per Klüver, David Zennaro, Erik Karlsen og Bjørn Pedersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeg ELSKEDE "Hvad er det".
Og tænker tilbage på at der var engang, hvor DR havde plads til "nørdede" udsendelser som Piet van Deurs, Palle Lauring og Erik Kjergaards mange historieudsendelser , der klarede sig ude alt for mange visulle effekter og dramatisering.

Bo Klindt Poulsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Herdis Weins,
Disse udsendelser ville være ligeså aktuelle og kunne klare sig idag, som den restaurerede serie Matador.
Piet van Deurs var fænomenal, og henførte mig i forne tiders levned.
Han formidlede simpelthen historie & historien.
Bare stemmen.
Et stort tab.

Eva Schwanenflügel -
de historiske ligger - ligesom Erik Kjærsgaards - faktisk på DRs Bonanza.
Men - de nogle af dem er visuelt udfordrende og trænger til restaurering (hvilket sikkert er dyrt).
Palle Laurings ligger der desværre ikke . Jeg frygter, at de faktisk ikke eksisterer længere.
Jeg kan i øvrigt STÆRKT anbefale at gå ind på DR/TV/mere og finde Bonanza/Danmarkshistorier.
Det er en lille slikbutik for historieinteresserede.