Baggrund
Læsetid: 9 min.

Morten Ø.: / Kommer lige forbi Århus V / For at få noget dynamik i politik / Alt for meget snak / Pladen er i hak

Morten Østergaard tog til Gellerup, indspillede en rap og snakkede med 8210-legenden Marwan om den amerikanske rapgruppe N.W.A. Den radikale leder har været på en tur i ’virkeligheden’, som han kalder det. Vi var med
Under Torvshøjskolen i Gellerupparken ligger Rap Akademiet. Et kommunalt musikstudie, hvor Morten Østergaard (R) denne uge kom på besøg for at opleve virkeligheden – og for at spytte rim med de unge. Her sammen med to ungdomsskoleledere og gangsterrapperen Marwan (th).

Under Torvshøjskolen i Gellerupparken ligger Rap Akademiet. Et kommunalt musikstudie, hvor Morten Østergaard (R) denne uge kom på besøg for at opleve virkeligheden – og for at spytte rim med de unge. Her sammen med to ungdomsskoleledere og gangsterrapperen Marwan (th).

Tor Birk Trads

Kultur
24. februar 2018

Morten Østergaard vil gerne rappe, siger han. Og indspille det. Han synker ned i en af de sorte sofaer under Torvshøjskolen i Gellerupparken ved Aarhus og kradser lidt rim ned på en linjeret blok sammen med en af lederne i Rap Akademiet, et kommunalt ungdomsskoletilbud, der holder til under skolen i et mørkt lokale med falske planter og materede ruder.

»Hvem er dine fjender?« spøger Marwan, en rank palæstinenser i lang sort lammeuldsfrakke og med kulsorte øjne. Engang var Marwan den hårdeste gangsterrapper i Aarhus. »Stemmer på de røde / Ryger det grønne / Sælger det hvide / Arbejder sort,« rappede han på albummet P.E.R.K.E.R. i 2007. Så snart pladen landede, røg han 60 dage i fængsel for hæleri. Den historie kender alle heromkring. I dag er Mohamed Marwan 37 år og mentor for unge Gellerup-knægte, som gerne vil indspille hiphop.

»Tja, vi skal jo vælte regeringen,« siger Morten Østergaard. Og så kommer det med i teksten.

Imens de skriver verset til Morten Østergaards nye track, laver 17-årige Muhammed et bud på et omkvæd.

»Det er måske lidt for meget,« siger han og kommer hen til Marwan.

»Helt op, helt op, helt op / En gang imellem kan politik være noget skrot / Men Morten Østergaard er i top / Han vil ændre Folketinget til et slot / Lars Løkke vi ved du ikke får alt det du ønsker / Du opfylder ikke din kones lyster / måske hendes søster / Derfor ved vi du …«

»Hey, hey …« Marwan stopper ham.

»Starten! Starten er rigtig fed. Loop den.«

Så prikker en fra De Radikales sekretariat, som er med på besøget i Gellerup, Marwan på skulderen: Nu har de efterhånden været i ungdomsklubben en times tid, og de skal altså nå en færge til København om ikke aaalt for længe, så vi er nok nødt til at skynde os lidt, hvis vi skal have noget rap i kassen.

Så er det ind i indspilningsboksen med Morten Østergaard. På med beatet. »Lad os indspille.« Formanden for De Radikale tager høretelefoner på og træder hen til mikrofonen. Én, to, tre, fire …

En gimmick

En time tidligere står en flok fyre i sort tøj og ryger smøger i den grå støvregn på cykelstien bag skolen. Vi er midt i Gellerupparken, som har været på regeringens ghettoliste lige så længe, listen har eksisteret. Ved indgangen til skolen hænger der gamle gruppebilleder af eleverne, der har taget opstilling i skolegården. På det ældste foto har eleverne skulderpuder og puddelhår, og der er mange blege ansigter – men for hvert fotografi forsvinder flere og flere af de etnisk danske elever. På det nyeste billede fra 2016 er der kun brune ansigter tilbage.

I Gellerup har 80 procent af beboerne ikkevestlig baggrund. 53 procent af de voksne er hverken i job eller under uddannelse. 60 procent har kun en grunduddannelse.

Fyrene på cykelstien bag skolen venter på Morten Østergaard. Han er nemlig taget på tur »ude i virkeligheden«, som han kalder det i sine facebookopdateringer, og i dag skal han til rap i ghettoen.

Samme dag som Mette Frederiksen præsenterede Socialdemokratiets nye udlændingepolitik, lancerede Morten Østergaard en annoncekampagne i landets aviser, hvor han lovede at »flytte mit skrivebord derud, hvor folk lever, dør om dør med årtiers dårlig integration«.

Tor Birk Trads
Forleden boede han nogle dage i Vollsmose ved Odense, og nu er turen altså kommet til Gellerup, hvor han og to medarbejdere har booket en enkelt overnatning på hotel Sleep-Inn, så de kan snuse til virkeligheden mellem betonblokkene et par kilometer syd for Risskov, hvor Morten Østergaard selv er vokset op.

»Det er sikkert oprigtigt ment, men det fremstår som en gimmick,« siger politisk kommentator Noa Redington, da jeg taler med ham i telefon tidligere på dagen.

»Lige nu er De Radikales mandater ikke specielt interessante, da der er flertal uden dem. Morten Østergaard har brug for synlighed. Og det får han – du skriver jo om det.«

Det har han ret i. Men Information er faktisk det eneste medie, der er troppet op på cykelstien, da Morten Østergaard kommer slentrende. I pullover og brune læderstøvler.

»Hej med jer.«

N.W.A. kender du dem?

Indenfor på Rap Akademiet hænger syv knægte på 16-17 år ud i nogle sofaer. De taler alle sammen med den indvandreraarhusdialekt, som Yahya Hassan også har (digteren plejede i øvrigt at komme i Rap Akademiet, dengang det lå i Bispehaven lidt længere mod nord).

Stemningen er lidt afventende. Hvad skal man egentlig sige i sådan en situation?

»Hvis du vil vide, hvad der foregår herude, skal du lytte til det her musik,« siger Marwan til Morten Østergaard.

»Alt det med bander og så videre. Der kører noget musik, som er gangsterrapinspireret …« siger Morten Østergaard lidt forsigtigt.

»Ja, det har der altid været,« siger Marwan og gestikulerer som en sydeuropæer; peger med begge fingre mod loftet og lægger armene over kors. »Men de ting eksisterer, forstår du hvad jeg mener?«

Morten Østergaard nikker. Han forstår, hvad han mener.

»Men det bliver også meget karikeret …?« spørger Morten Østergaard.

»Man skal ikke romantisere det eller reklamere for det, men det er vigtigt at snakke om begge sider,« siger Marwan. »Og om konsekvenserne. N.W.A. (Niggaz Wit Attitudes, amerikansk rapgruppe fra 1980’erne og 1990’erne, red.), kender du dem?«

Morten Østergaard nikker.

»Ja, ja.«

»De var de første, der lavede gangstermusik. Det handlede om undertrykkelse af de sorte. Og det er det samme her. Vi bor ikke i USA, men ude på gaden er det sådan. Eller: Det er også sådan.«

Netop dét sagde sociolog Aydin Soei også til mig, da vi talte i telefon tidligere på dagen: »De unge i de udsatte boligområder føler et skæbnefællesskab med den undertrykte sorte mand i USA.«

De »vilde unge« har udviklet en identitet som modborgere – en idé om, at samfundet aldrig har givet dem en fair chance, så nu giver de samfundet fingeren.

»Man plejer at sige, at ungdomskulturen i de udsatte boligområder består af tre ting,« siger Aydin Soei: »En viderefortolkning af den danske arbejderklassekultur. En refortolkning af forældrenes kultur og især fædrenes æresbegreber. Og identifikation med amerikansk hiphopkultur.«

Vi er kommet for at overtage

På skolen ser Morten Østergaard rundt på knægtene.

»Kommer I herind for at lave hits?«

En lille fyr, der indtil nu har været stille, svarer helt koldt:

»Vi er ikke kommet for at blive, vi er kommet for at overtage.«

Alle griner og klapper.

»Folk vil gerne synge sådan noget: ’Jeg sidder lige med nogle bros i en Lamborghini, hyggede os lige, så nogle damer og hentede dem ind i bilen’,« siger en anden dreng.

»Ja, folk står og snakker om dyre ure, og jeg ved ikke hvad, men der er ingen af dem, der har det,« siger en tredje.«

Det er ikke nogen nem situation, Morten Østergaard har sat sig selv i – sådan at sidde midt i virkeligheden. Det slags kan gå gruelig galt for politikere. Et grelt eksempel var, da den britiske socialdemokrat Gordon Brown i 2010 – omringet af kameraer og journalister – i et boligområde mødte en ældre dame, der ikke længere gad stemme Labour, fordi østeuropæerne bare strømmede ind over grænsen.

Så snart Brown havde smækket bildøren til sin sorte ministervogn bag sig, klagede han til sin rådgiver: »Det var forfærdeligt … Sådan en fordomsfuld kvinde.« Han havde bare glemt at tage sin tv-mikrofon af.

»Det værste du kan gøre som politikker, når du er ude i virkeligheden, er at komme op at skændes med almindelige mennesker,« siger Noa Redington. »Almindelige mennesker har altid ret.«

Samme juu som de rister

Men han klarer sig faktisk ganske godt i virkeligheden, Morten Østergaard. Nu er han gået ind i indspilningsboksen for at spytte sin nye rap.

»Kommer lige forbi Århus V / For at få noget dynamik i politik / Alt for meget snak / Pladen er i hak / Regeringen skal ned med nak / Så det sagt / Sat i skak / Alle de andre de kan pak’ / Virkeligheden måber / Mens vi bare råber / Virker som tåber / Danmark håber / Loyal til Radikal / Det er ret normalt / Vi løfter samme flag / Vi løfter samme flag.«

Han kommer en anelse skævt ind i første strofe, men ellers er slet ikke skidt.

»Det kom oprigtigt bag på mig, hvor god han var,« siger Daniel, der styrer knapperne.

Muhammed indspiller sit omkvæd (uden det med Løkkes kone), og så er det huhej afsted til færgen – gruppefoto, farvel farvel og det var skide hyggeligt.

Da De Radikale er ude af døren, sætter jeg mig i en sofa og taler med et par 16-årige fyre om deres yndlingsmusik. De hører mest tysk og fransk rap, siger de – selvom de ikke aner, hvad de rapper om. Jeg får dem til at lave en liste med hiphopnavne: Gilli, Molo, Node, Sivas, DC, Jamaica, Migos (USA), Chris Brown (USA), PNL (fransk), Azet (tysk), Fredo (UK), Notes (UK). Så er det bare om at logge på Spotify og gå i gang (jeg har lavet en playliste med musikken).

Imens er 17-årige Muhammed blevet klar til at indspille sin nye sang. Han har skrevet den lige her i sofaen i ’noter’ på sin hvide iPhone. Han går i indspilningsboksen, beatet kører – et caribisk track med guitarfingerspil, som de har købt på YouTube.

»Helt blæst helt blæst / Væk i en fart det beeedst / Helt sort helt tomt / Så det tid til at vend om / Hjertet det rette sted / Falske mennesker er på vej neeed / Så fortæl mig hvor ender vi hen / Tiden går det bare det samme igen / Mama venter derhjemme / Baba han er stresset / så vi ude ad døren igen / Ajaja ...«

Han holder telefonen op i luften og kaster et håndtegn.

»Tiden den går / Ja det haster / Op på dupperne / På med de handsker / Hurtigt væk med de tasker / Samme juu (joints, red.) som de rister / Samme penge de forvandler / Samme sedler som de stabler / Elefanthuer på / Du er med mig / Enten er du med eller mod mig / Våben i kabinen / Som det var et tøjcenter / Ingen lyd fra en dæmper / Helt sort bag tremmer / Helt alene med blod på sine hænder / Smerte og uskyldighed på sin mamaaaaaa / Aaaa, aaaaaa aaa / Shabab de er med mig / Shabab de er med miiig / Grunden til jeg er her / Kan ikke undgå det her / Mine brødre lige bag mig / Ahhh ahhhahhha ahhhhhh.«

Han rammer den i ét take.

»Det handler jo om bandekriminalitet og ghetto,« siger han, da han kommer ud af boksen og smider telefonen i mit skød, så jeg kan læse teksten ordentligt.

»’Samme juu som de rister / Samme penge de forvandler,« siger han og citerer sin egen tekst. »De gør det samme igen og igen, i stedet for at finde andre muligheder. Mødre og fædre ser deres børn komme i problemer, komme ind og sidde, ikke gide gå i skole, selvom de har muligheder. Det er mit syn på andres liv, ikke mit eget liv. Jeg gør ikke sådan noget.«

Jeg spørger, hvem hans brødre er, og han slår ud med armene og peger rundt i studiet.

»Dem her.«

Ét døgn senere går Berlingske i trykken med en ny helsidesannoce med et stort foto af Morten Østergaard med et alvorligt udtryk i øjnene. Han har lært en masse af sin tid i Vollsmose og Gellerup, står der. Nu går han ind for regeringens bandepakke, som De Radikale ellers stemte imod sidste år. Så hurtigt kan det gå, når man bevæger sig ud i virkeligheden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Naivt og desperat.

Anne Eriksen, Torben K L Jensen, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel og Michael Hullevad anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Ok morten
go ide, jeg forstår
du har travlt
men under en uge
uden for borgens
beskyttende mure
det for travlt
det slumturisme

Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, lars søgaard-jensen, Slettet Bruger, Nette Skov, Morten Larsen, Torben K L Jensen, Frede Jørgensen, Bjarne Bisgaard Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Citat 1 - Fra Morten Østergaards CV:

"Folketingsmedlem for Radikale Venstre i Østjyllands Storkreds fra 13. november 2007.
Folketingsmedlem for Radikale Venstre i Århus Amtskreds fra 8. februar 2005 til 13. november 2007.
Midlertidigt folketingsmedlem for Radikale Venstre i Århus Amtskreds fra 26. januar 2004 til 1. februar 2004.
Midlertidigt folketingsmedlem for Radikale Venstre i Århus Amtskreds fra 25. januar 2003 til 31. januar 2003.
Midlertidigt folketingsmedlem for Radikale Venstre i Århus Amtskreds fra 20. april 2002 til 26. april 2002.
Midlertidigt folketingsmedlem for Radikale Venstre i Århus Amtskreds fra 21. januar 2002 til 27. januar 2002.
Kandidat for Radikale Venstre i Århus Østkredsen fra 2007.
Kandidat for Radikale Venstre i Århus Vestkredsen fra 1999 til 2006.".

Citat 2:

"Mine dage i Vollsmose og Gellerup har gjort mig klogere".

En af de ting jeg faktisk respekterer mange folketingsmedlemmer for - og nu er partifarven ikke vigtig - er deres kendskab til lokalområdet.

Morten Ø har repræsenteret østjylland i 12 år. Og nu er han blevet "klogere" af tre dage i den mest indbyggertætte del af hans valgkreds - godt nok udenfor 8000C og 8245 Risskov. Hvad er det, de unge i Florida råber til politikerne: "We call BS!'"

Eva Schwanenflügel, Morten Larsen og Brian W. Andersen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Den klovn skal fandeme aldrig med i en socialdemokratisk regering - han tabte Thornings valg med sine udtalelser og i mine øjne har han en stjerne på størrelse med en blå dværg i S-toppen.
Det bliver en mindretalsregering med SF - brohovedet til den ydre venstrefløj og erfaringer i samarbejde med DF.

Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Morten Larsen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Ja, han er fanneme en klovn - havde han så bare taget en ordentlig tørn og var flyttet rigtigt ind i ghettoen, havde han fået både respekt og indsigt. Men det tøsepis, han leverer, udstiller bare, at det kun er på overfladen, han er pæn, der ikke er ornlie nosser i ham. Skrub hjem til mor og far morten, og kom igen når du er blevet voksen. Vor frue på lokum, at vi skal regeres af undermålere som ham

Karsten Aaen, Anne Eriksen, lars søgaard-jensen, Torben K L Jensen og Morten Larsen anbefalede denne kommentar

Jeg ville have haft enorm respekt for Morten Østergaard, hvis han havde taget orlov fra Tinget 2 måneder og var "gået under jorden" et par måneder 1 i Vollsmose, 1 i Gellerup.
Men det her - fy for fan for et mediestunt.
Den konservative Michael Ziegler kunne i det mindste i sin tid oppe sig til 14 dage uden alt for stor opmærksomhed i Tåstrupgård.

Karsten Aaen, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, lars søgaard-jensen, Torben K L Jensen, Morten Larsen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar

Der står ellers, at Noa Redington har sagt, at det er oprigtigt, passer det ikke?

Kim Folke Knudsen

Ih hvor er I sure over Morten Østergaards besøg i Vollsmose. Ærligt talt. Jeg synes, at det er fint at alle politikere vælger at tage lidt ud i virkeligheden. Et besøg er bedre end intet besøg. Det er da en erkendelse af, at lovgivning ikke altid kun kan foregå ved at sidde inde på Christiansborg og beslutte. Motivforskning til Morten Østergaards handling. Ja den kan der være meget af, I er velkommen til at at fortsætte med kommentarene her. Hvad skal de danske folkevalgte gøre ifølge Jer ?. Hvis de ikke taler med folket i øjenhøjde, så beskyldes de for at være levebrødspolitiker, isoleret fra folket, egenrådige og optaget af Christiansborg fnidder. Hvis en politiker så vover sig ud i virkeligheden, så stemples han elegant som værende en slumturist. Døm Morten Østergaard på hans politik og diskuter dette. Jeg glæder mig til at se Jer debattører diskutere de boligsociale problemer i De socialt udsatte områder ( IKKE GHETTOER TAK ).

"det er fint at alle politikere vælger at tage lidt ud i virkeligheden".

Jamen - det gør de sateme også. I det mindste en del af folkene fra min del af landet. Ib Poulsen fra DF kunne ikke have kørt sin kampagne mod kvotekongerne - uden at kende kystfiskerne. Jeg kan nævne i hvert fald fem medlemmer - fra enhedslisten, over socialdemokratiet til venstre, som faktisk viser sig og gør noget for deres kreds.

Så igen: At Morten Ø viser sig i sin valgkreds: Det er sgu da det, han er valgt til!

Til flere.
Jeg stemmer ikke radikalt p.t. så er det sagt, men hvis man nu ser lidt realistisk på det, så vil det jo være temmelig problematisk p.t. for en politiker at fjerne sig fra Christiansborg i længere tid uanset det fornuftsmæssigt ville give mere. Måske vi også ville have mere respekt for ham og evt. andre hvis det foregik uden pressens viden i første omgang. Nu blev det et stunt, men med gode sider, synes jeg. Joakim Spang Olsen fik et flor satire ud af det. Han bør i øvrigt ses søndage DR2 kl.21.
Han gik i øvrigt ganske ubemærket i Vollsmose, men områdets cyklende politi hold dog øje på pæn afstand og så meget afslappede ud. Til de frygtsomme: besøg endelig Vollsmose hvis I kommer forbi.