To atleter fra Nordkorea kvalificerede sig til vinter-OL i Pyeongyang i Sydkorea. Det nordkoreanske par, 19-årige Ryom Tae Ok og 25-årige Kim Ju Sik, er efter flere måneders intensiv træning i Canada klar til at skøjtedanse for deres land.
De kvalificerede sig i september, men midt i den politiske spænding på den koreanske halvø, undlod Nordkorea at tilmelde sig OL.
»Det var en overraskelse for alle, at Kim Jong-un pludselig i sin nytårstale rakte ud mod Sydkorea og udtrykte håb om nordkoreansk deltagelse ved OL. Efter to år helt uden kontakt mellem nord og syd var der pludselig skabt håb om dialog,« siger Laura Dombernowsky.
Når det nordkoreanske par optræder i dag skal de både leve op til et sportsligt pres om at præstere, men også et politisk pres om at vise verdens mest lukkede land fra en anden side:
»Nordkoreas OL-deltagelse er Kim Jong-uns mulighed for positiv presse efter et år med intensiveringen af missiltest og truslen om en atomkrig,« siger Laura Dombernowsky, der kun ser kunstskøjteløb for at se, hvordan Nordkorea klarer sig.
Det nordkoreanske par er landets eneste medaljehåb og ligger nummer 28 på verdensranglisten. Mens Rusland, Canada og Tyskland er favoritter.
Fascination
»Det fascinerende ved kunstskøjteløb er, at det både kan være smukt og rørende at se løberne bevæge sig til musikken. Samtidig er det nervepirrende, fordi mange af de ting, løberne skal lave på isen, er sindssygt svære. Selv til OL falder en del af dem,« siger Lise Richter, der begyndte til kunstskøjteløb som 8-årig efter at have lært at stå på skøjter på de tilfrosne marker i Vestjylland.
»En del af min interesse for kunstskøjteløb handlede om, at det er dans kombineret med svær skøjteteknik. Og så er der da noget prinsesse over de der fine, små piger, der snurrer rundt i glimmertrikot,« siger Lise Richter, der trænede i Esbjerg Skøjteklub.
»Måske er det det med prinsessestilen, der gør, at det aldrig har været min sport. Eller måske er det, fordi jeg er 180 cm høj. Men det er da fascinerende at drømme lidt med ud i piruetterne,« siger Laura Dombernowsky, der i øvrigt brugte en time på at snuble langs banden i femte klasse.
Parrene får point efter deres tekniske kunnen og deres kunstneriske udtryk, forklarer Lise Richter, der kun nåede til en enkelt drejning i luften, inden skøjtekarrieren sluttede. Pointsystemet har hun stadig ikke helt gennemskuet.
»Men det er ikke nødvendigt, for du kan sagtens se, hvem der snubler, om parret bevæger sig synkront, og om man kan bevæge sig til musikken,« siger Lise Richter.
I dag er der et ekstra element af spænding, når det nordkoreanske par træder ind på isen. De skal danse til britiske Jeff Becks guitarsoloudgave af Beatles-klassikeren ’A Day in the Life’.
Se Nordkoreas kunstskøjteløbere på DR1 i dag, onsdag den 14. februar kl. 10:30 og torsdag den 15. februar kl. 7:00.
Vinter-OL gren for gren
Informations kulturredaktion opsøger under OL’s forfrosne lillebror, vinter-OL, tv-sportsfanatiske udøvere, kunstnere, eksperter og bedsteforældre for at forstå, hvorfor vi skal stå op om natten for at se sportsgrene som skiskydning, curling og bobslæde/skeleton. Og vi tager en gren ad gangen.
Seneste artikler
De kaster med sten og fejer med koste: »I curling har du lang tid til at blive nervøs«
22. februar 2018Hans Gufler er 56 år og var med til at vinde VM-bronze i curling i 1985. Han indvier os her i, hvor megen hård træning, fejebevægelsen kræver, og hvorfor et curlinghold ikke har en trænerSnowboard-disciplinen Big Air: ’Man bliver helt rundtosset bare af at tænke på det’
19. februar 2018Det er første gang, der skal konkurreres i snowboard-disciplinen Big Air ved de olympiske lege. Cecilie Wendel Lundholdt er 31 år og kvindelig danmarksmester i sportsgrenen. Hun spår en lys fremtid for Danmarks Big Air-piger. Som led i kulturredaktionens OL-dækning forklarer hun her disciplinens tiltrækningskraftSkeleton: ’Det er ikke alle, der kan det her. Jeg vil kalde det isens Formel 1’
17. februar 2018Rasmus Vestergaard Johansen er 15 år gammel og Danmarks nye håb inden for kælkesporten skeleton. I hvert fald ifølge ham selv. Han er så også den eneste i Danmark, der dyrker det. Som led i kulturredaktionens OL-dækning udlægger han her farerne og sportens potentiale