Baggrund
Læsetid: 1 min.

Redaktionen elsker: Folkemusik fra det ydre rum

Den tyske lydarkitekt Rashad Becker forestiller sig, hvordan musik ville lyde, hvis den var lavet af rumvæsener. Resultatet er abstrakte lydkollager, der fremstår dybt fremmede og samtidig har en dyrisk nærhed. I næste uge kan han fanges i både København og Aarhus
Kultur
9. februar 2018

Et sted langt ude i det mørke verdensrum ligger en kosmisk flaskepost og skvulper rundt mellem stjernerne. Det er over 40 år siden, at NASA og videnskabsikonet Carl Sagan sendte en gylden grammofonplade – en slags menneskehedens greatest hits – ud til fri afbenyttelse for nysgerrige rumvæsener.

Tanken var, at de kære aliens, der var så heldige at finde pladen, skulle have muligheden for at vrikke hofterne (hvis altså de har hofter) til Chuck Berrys »Johnny B. Goode«. Det skal ingen jo snydes for.

Den tyske lydingeniør Rashad Becker har i de seneste fem år arbejdet på et omvendt projekt. Han vil fremmane lyden af folkemusik fra det ydre rum. På udgivelserne Traditional Music of Notional Species Vol. I (2013) og Vol. II (2016) opdigter Becker fiktive kroppe, som han formgiver gennem elektriske teksturer.

Det lyder tosset, og det er det også. De gængse musikalske holdepunkter er fuldstændig opløst – der er ingen rytmiske figurer, forløsende harmonier eller bærende melodilinjer. I stedet tilbyder Becker en kollage af akustiske artefakter, overtoner og fantomlyde. En ensemble af elektroniske apparater fanget i abstrakt klanggymnastik.

Lad os blive konkrete: Forestil dig en flok paranoide elefanter, som vakler skrigende rundt i knitrende tåge og våde glasskår. Sådan lyder Rashad Becker. En lydbotanik, der på én gang er dybt mystisk og fremmed, men samtidig så dyrisk og rituel, at mistanken vokser – måske har Becker virkelig været i kontakt med en alienstamme, som har lært ham, hvordan man fester i det interstellare rum. Hvem ved?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her