Baggrund
Læsetid: 1 min.

Redaktionen elsker: Monsters!

I dokumentaren Born Strong om maskulin råstyrke bliver vi både præsenteret for bizarre ædeorgier, grædende koner og en råbende Arnold Schwarzenegger
Kultur
9. februar 2018

Det er svært ikke at grine, når Arnold Schwarzenegger laver en lynhurtig kulturhistorisk gennemgang af, hvordan mennesket altid har været fascineret af styrke (vel at mærke maskulin råstyrke) i dokumentaren Born Strong. Her følger vi fire gigantiske mænd i deres jagt på at blive verdens stærkeste mand i The Arnold Strongman Classic.

Der er englænderen Eddie Hall, der er klar til at dø for at blive verdens stærkeste mand. Vi møder amerikaneren Brian Shaw, der er den rene amerikanske drøm, som ikke »forstår, hvordan man kan leve sit liv uden at konkurrere«. Vi får fornøjelsen af hviderusseren Žydrūnas Savickas, der har vundet otte gange og altid træner alene i kulden. Og til allersidst bliver seeren introduceret for intet mindre end The Mountain fra HBO-serien Game of Thrones.

Dokumentaren handler om disse mænds imponerende styrke, men den kan ikke lade være med udstille det ret latterlige i denne udfoldelse. Det er tragikomisk, når Edddie Hall forklarer om sin motivation for at træne som et eksistentielt hul, efter han op gennem sin barndom har konkurreret med sine brødre, og derefter siger: »Jeg vil bogstaveligt talt dø for at vinde det her.«

Direkte komisk bliver det, da The Mountain er inde for at for at få lagt et jakkesæt om, der passer til hans 2,06 meter og 190 kilo, og danser sig igennem butikken med overraskende velkoordinerede bevægelser. Yderligere er dokumentaren hele vejen igennem velkrydret med bizarre ædeorgier, grædende koner og Arnold Schwarzenegger, der råber: »Monsters!« Vel at mærke som et adelsmærke for disse kronede konger af »maskulinitet«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her