Læsetid: 4 min.

Så ruller danmarkshistoriens største svindelsag med kulturpenge – vi forklarer dig skandalen

Lige nu ruller danmarkshistoriens største advokatskandale og den formentlig største svindelsag med danske kulturpenge nogensinde. Det er en gedigen skandale, men sagen er også teknisk og snørklet. Vi giver dig et overblik
Advokaten Johan Schlüter har over årene udviklet en sindrig model til at fordele de mange copyrightmillioner mellem danske og udenlandske produktionsselskaber som Zentropa, Warner Bros. og Nordisk Film.

Advokaten Johan Schlüter har over årene udviklet en sindrig model til at fordele de mange copyrightmillioner mellem danske og udenlandske produktionsselskaber som Zentropa, Warner Bros. og Nordisk Film.

Simon Læssøe

17. februar 2018

»Det er altid de største gangstere, der har de hvideste handsker.«

Sådan sagde Zentropas Peter Aalbæk til Ekstra Bladet, da danmarkshistoriens største svindelsag med kulturpenge begyndte at rulle i 2015. Nu er retssagen i gang.

Først sagen kort: Film- og tv-branchens foretrukne advokater, som i 40 år har samarbejdet med Gud og hvermand i miljøet – fra Bent Fabricius Bjerre til Ålen – om at etablere en fast strøm af copyrightpenge fra forbrugerne til film- og tv-branchen, sidder anklaget i retten, fordi 200 millioner kroner er dryppet ud af systemet fra 2011 til 2015. 

Sagen roterer især omkring to flamboyante personer: den 73-årige advokat Johan Schlüter – ’kongen af copyright’, som filmmagasinet Ekko kalder ham.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Jørgen Wassmann
 • ingemaje lange
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Niels Duus Nielsen
 • Jan Guldager
 • Eva Schwanenflügel
 • Lise Lotte Rahbek
 • Frede Jørgensen
Jørgen Wassmann, ingemaje lange, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen, Jan Guldager, Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek og Frede Jørgensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henrik holm hansen

Godt at svindlerne bliver afsløret men skræmmende at respektløsheden for andre personer og deres virke ikke er tilstede ,det er sket før og vil ske igen

Niels Duus Nielsen

Det er ekstra tilfredsstillende at Schlüter og co. er taget med fingrene i kagedåsen, da det udstiller den egentlige drivkraft bag Antipiratgruppen og RettighedsAlliancen. Begge organisationer står bag en lang række grove overgreb mod især unge mennesker, hvis eneste forbrydelse var at dele et stykke musik, de syntes var fedt med vennerne.

https://www.computerworld.dk/art/238742/flere-pirat-staevninger-paa-vej-...

Torben Arendal, Michael Hullevad, Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Arne Lund, Torben Bruhn Andersen, Tue Romanow og Palle Jensen anbefalede denne kommentar
Peter Ole Kvint

Det virker mærkeligt at to små virksomheder kan bruge 200 millioner på kun 4 år.
Det er 25 millioner per virksomhed per år.