Interview
Læsetid: 2 min.

Skeleton: ’Det er ikke alle, der kan det her. Jeg vil kalde det isens Formel 1’

Rasmus Vestergaard Johansen er 15 år gammel og Danmarks nye håb inden for kælkesporten skeleton. I hvert fald ifølge ham selv. Han er så også den eneste i Danmark, der dyrker det. Som led i kulturredaktionens OL-dækning udlægger han her farerne og sportens potentiale
Kultur
17. februar 2018

»Når du dyrker skeleton, gælder det om hurtigst muligt at nå fra top til bund på en iset bane. Brættet er monteret med meder som på en skøjte. Du ligger med hovedet først, og jo modigere man er, jo hurtigere er man. Man skal forsøge at lægge sig, så ens krop kommer så tæt på isen som overhovedet muligt – uden selvfølgelig at røre isen. Det er vigtigt at være aerodynamisk og ikke ligge og stritte. Man må være smidig og ikke stiv som et bræt.« 

»Det er meget forskelligt fra bane til bane, hvor hurtigt man kører, men mellem 110-150 km/t er normalen. I Rusland under det sidste vinter-OL i Sotchi måtte de indlægge små bakker på banen for at bremse udøvernes tophastighed. Banen var simpelthen for hurtig og for farlig. Jeg har været helt oppe i fart i toppen af et sving. Der skal man sørge for at komme ned og på ret kurs, ellers kan det gå rigtig galt.«

»Min træner siger, at jeg bare skal styre med øjnene, ikke være så ivrig, ellers skaber jeg bare nogle farlige situationer. Jeg ved, at nogen styrer med fødderne, men det skal jeg ikke. Jeg ved ikke, om det er typisk. Jeg er jo den eneste, der kører skeleton i Danmark. Jeg er i hvert fald den eneste, der har gjort det inden for de seneste ti år. Der er også en nordmand, der hedder Rune, men han kører vist kælk, og det er noget helt andet.«

»Jeg synes, at folk skal se skeleton, fordi det simpelthen er komplette atleter, der kaster sig ned på brættet. Det er ikke alle, der kan det her. Jeg vil kalde det isens Formel 1. Du skal have styr på dig selv og dit grej, ellers går det galt. Atletik hænger tæt sammen med skeleton, da den rent faktiske træning på kælken er en meget lille del af træningsprogrammet. Måske to-tre minutter på en dag. Det er vigtigt for skeletonatleter at være gode til at visualisere. Om morgenen går man langs banen for at se, hvordan isen har lagt sig fra natten. Lige inden starten ser du atleterne stå og dreje deres hoved underligt. Det er, fordi de visualiserer svingene. Det er vigtigt.«

»Jeg tror, at Danmark har en fremtid inden for skeleton, og den fremtid er mig.«

Du kan se skeleton den 17. februar klokken 01.25 på DR3.

Serie

Vinter-OL gren for gren

Informations kulturredaktion opsøger under OL’s forfrosne lillebror, vinter-OL, tv-sportsfanatiske udøvere, kunstnere, eksperter og bedsteforældre for at forstå, hvorfor vi skal stå op om natten for at se sportsgrene som skiskydning, curling og bobslæde/skeleton. Og vi tager en gren ad gangen.

 

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her