Læsetid: 8 min.

Ursula K. Le Guin leverer nye svar til tidens klimakrise

I tre nye oversættelser fra forlaget Virkelig lykkedes det den netop afdøde amerikanske forfatter Ursula K. Le Guin at gøre noget ret fantastisk: at sammenstille spørgsmålet om bæredygtighed med måden, vi fortæller historier på. Et forfatterskab, der var ved at blive glemt, har vist sig at forholde sig utroligt meningsfuldt til spørgsmålet om litteratur og klima
Le Guin kriver let og tankevækkende. Men hun er også svær, fordi hendes skrift kræver noget af sin læser; den kræver, at man tænker med, at man tænker i nye baner.

Le Guin kriver let og tankevækkende. Men hun er også svær, fordi hendes skrift kræver noget af sin læser; den kræver, at man tænker med, at man tænker i nye baner.

Laura Anglin

10. februar 2018

Hvordan fortæller man bæredygtige historier?

Spørgsmålet kan måske lyde hvinende politisk korrekt. Men amerikanske Ursula K. Le Guin, der for en uge siden afgik ved døden, bekymrede sig ikke om den slags. I tre nye oversættelser af Karsten Sand Iversen fra hendes fyldige forfatterskab, er der ingen grænser for, hvor langt man kan og bør gå for at redde vores klode fra undergangen.

Så i stedet for at sætte spørgsmålstegn ved klimakrisen eller ved, om økologisk mælk eller hjemmestrikkede karklude ændrer noget, går Le Guin i et af sine mest afgørende essays til kernen af menneskets økologiske krise: den måde, vi fortæller og altid har fortalt historier om os selv på.

Ursula K. Le Guin er kendt som en produktiv science fiction- og børnebogsforfatter. Men på trods af en del oversættelser til dansk var det første sent i hendes karriere, man begyndte at anerkende forfatterskabets intellektuelle potentiale.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Lillian Larsen
  • Niels Duus Nielsen
  • Jørn Andersen
  • Jørn Vilvig
  • Eva Schwanenflügel
Lillian Larsen, Niels Duus Nielsen, Jørn Andersen, Jørn Vilvig og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Rune Rasmussen

Jeg kan ikke læse hele artiklen, men jeg vil blot sige, at Karsten Sand Iversen også er en helt indenfor litteratur. Hvad han ikke har oversat af fantastiske bøger efterhånden!

Jens Mose Pedersen

En af de bedste bøger om en post-klimakrise kultur er stadig "Altid hjem" af Ursula Le Guin.
Hun er en fantastisk forfatter. Læs også den surrige "Himlens drejebænk" og den eventyrlige Jordhavs trilogi hvor nøglen til at beherske verden er at kende tingenes sande navn.

Anna Louise Finck-Heidemann, Mathilde Moestrup, Rune Rasmussen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar