Læsetid: 9 min.

Zaki Youssef: ’Forsoning? Det må nogle andre tage sig af’

Zaki Youssef er aktuel med forestillingen ’Der var et yndigt land’ om nationalfølelser og danskhedsdebat. Kulturparnassets boble skal briste, hykleriet skal latterliggøres, og de brune skal indtage teatret, lyder programerklæringen
Zaki Youssef er aktuel med forestillingen ’Der var et yndigt land’ om nationalfølelser og danskhedsdebat. Kulturparnassets boble skal briste, hykleriet skal latterliggøres, og de brune skal indtage teatret, lyder programerklæringen

Sigrid Nygaard

2. februar 2018

Zaki Youssef har malet sig hvid i hovedet. Han har taget en blond paryk på, han har lært kongerækken udenad, han har læst Søren Kierkegaards samlede værker og føler sig hvid og forandret – og det er pragtfuldt, fortæller han fra scenen i den brune kødby i København, hvor Teatret Sort/Hvid holder til. For nu kan han komme ind på alle diskotekerne, nu bliver han kaldt til samtale, når han søger et job. Han er automatisk en del af fællesskabet, og han slipper for at svare på, hvor han er fra. Altså udover København.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Maj-Britt Kent Hansen
 • C Munk
 • Steffen Gliese
 • Katrine Damm
 • Niels Duus Nielsen
 • Lars Bo Jensen
 • Michael Svennevig
Maj-Britt Kent Hansen, C Munk, Steffen Gliese, Katrine Damm, Niels Duus Nielsen, Lars Bo Jensen og Michael Svennevig anbefalede denne artikel

Kommentarer

Stakkels mand. Bare der dog var steder i verden hvor han kunne søge tilflugt, langt fra hvide mennesker og deres usle kultur.

Lars Jørgen Hansen, Maria Jensen og kristian bro anbefalede denne kommentar

"De hylder mangfoldigheden og præmieperkere, deres racisme er velment, men det er stadig racisme. Kulturparnasset har tydeligvis brug for et spejl, de skal grine lidt mere af sig selv." siger Zaki om de kulturradikale, og det er måske her han i den sidste ende vil støde imod muren.

Andet sted, kan man nemlig læse, at humor og intelligens hænger uhjælpeligt sammen og er hinandens forudsætning, og netop derfor får han aldrig kulturparnasset til at grine af sig selv!

Steffen Gliese

Hold nu op med den danske selvgodhed. Zaki Youssef er præcis den nydansker, vi har efterlyst.

Ohhh, så hvis jeg, som dansker, kritiserede en anden kultur, f.eks. den hamrende banale utilpassede-indvandredrenge-rappere-i-armyjakker kultur, så ville folk grine? For jeg er rimelig sikker på at jeg ville blive kaldt racist. Som minimum ville bekymrede medborgere kalde på forsoning og tale imod generalisering.

Niels Duus Nielsen

Er du ikke lidt sart, Mads Jakobsen? Eller kender du bare ikke nogen indvandrere, du kan drille lidt? Prøv at lære nogle indvandrere at kende, og du vil indse, at de faktisk er i stand til at grine ad sig selv, hvis drilleriet vel at mærke er godmodigt. Men det er måske i virkeligheden det, der er dit problem - du er ikke godmodig i din kritik?

Henrik Plaschke

Af en eller anden grund får Maria Jensens bemærkning om, at

Få kulturer er vel mere selvkritiske end den danske

til at tænke på Piet Heins bemærkning om, at

Danskerne er verdens mest beskedne folkefærd. Også i den henseende overgår vi alle andre.

Herdis Weins, Steffen Gliese og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

"Men det er måske i virkeligheden det, der er dit problem - du er ikke godmodig i din kritik?"

Ja, sådan må det være. Danskere som er kritiske, dem er der noget i vejen med, sådan personligt. Mens indvandrere der er sure over dette & hint er modige og autentiske.

Niels Duus Nielsen

"Danskere som er kritiske, dem er der noget i vejen med, sådan personligt. Mens indvandrere der er sure over dette & hint er modige og autentiske."

Hvordan når du frem til den påstand? Har du et argument?

Du har lige skudt mig i skoene at jeg har et personligt problem. Alt imens du beundre Zaki Youssefs "humor". Så jeg har vel ikke så meget et argument som et case study. Det er dig.

Niels Duus Nielsen

Jeg skød dig ikke noget i skoene, jeg stillede dig et spørgsmål - som du besvarede: Du ejer ikke humorens nådegave.

Yeah, well. Humor er et social smøremiddel, og forsoning... det må andre tage sig af.

Det lyder ikke så rart når en hvid mand siger det, vel? Se, det synes jeg er sjov.

Steffen Gliese

Humor er, når det farlige fremstilles på en ufarlig måde.
Humor kræver også altid en indforståethed for at være morsom og ikke bare ignorant.
Derfor kan vi samles om en humor om Danmark, men meget svært om religioner, vi ikke kender og forstår.

"Derfor kan vi samles om en humor om Danmark, men meget svært om religioner, vi ikke kender og forstår."

Så grunden til at vi f.eks. ikke producere tonsvis af vittighedstegninger om Muhammed er fordi vi ikke kender og forstår Islam. Selvfølgelig.

Ja, jeg synes altså disse diskussioner er uhyre grinagtige.

Jeg har altid haft så svært ved at forstå muslimernes religion, men så en dag tog jeg mod til mig og deltog i fredagsbønnen. Så faldt tiøren.

Da jeg for nogle år siden, på et opslag i chaufførstuen spurgte mine muslimske kolleger, om det generede dem, at jeg spiste frikadeller og flæskesteg mens de lå med røven i vejret og udstødte underlige lyde, tog de det - til min store overraskelse - dybt alvorligt.
Der var sågar flere som udtrykte overbærenhed, og enddog tolerance, overfor mine vantro spisevaner, så jeg endte med - igen på et opslag - at spørge om, hvor i Grønspættebogen der står, at mennesker "kun må tage spøg for spøg. og alvor kun alvorligt".

Så stoppede tolerancen! Og dermed mine spørgsmål, selvsagt!

Når muslimer engang (om 700-800 år!?) når til at kunne acceptere (ikke kun tolerere!), at vi andre også godt må kritisere alt det sludder som "religiøse" brugervejledninger prøver at pådutte folk, så er vi nået et godt stykke af vejen.

Men Zaki har rigtig lang vej tilbage!